Další ropnou krizi údajně způsobí auta do zásuvky

Rozvoj elektromobility způsobí další ropnou krizi, předpovídá magazín Bloomberg Business. Auta do zásuvky podle něj budou znamenat snížení poptávky po ropě a tím i krach cen.

Elektromobily Tesla Model S u nabíjecí stanice Supercharger
foto: Tesla Motors

Ještě nedávno jsme pravidelně slýchali o tom, že světu hrozí nedostatek ropy. Shodou okolností to bylo právě v době, kdy její cena šplhala k historicky rekordním hodnotám nad 150 dolarů za barel.

Dnes je tomu přesně naopak. Ceny ropy klesla na dlouholetá minima. A ačkoliv se ze dna pomalu odráží, ozývají se varovné hlasy, že ropy bude zase přebytek! Tentokrát však ne nutně kvůli překotné těžbě. Jednoduše ji nebude skoro nikdo kupovat.

více na tiscali.cz

37 Comments on “Další ropnou krizi údajně způsobí auta do zásuvky”

  1. No, tak je zcela evidentni,
    No, tak je zcela evidentni, ze automobilova doprava nema na ropne krize zadny vliv a uz vubec ne osobni automobilova doprava! To je vsechno jen medialni vymyvani mozku a jak je videt, tak se jim to dari.
    Nejvetsi spotrebu maji kontajnerove lode, ktere spali za hodiny 1300-1500 litru nafty. Zkuste si to pak pri desitkach takovych lodnich motoru prepocita na auta. Vyjde vam cislo v desitkach milionu.

    Dalsi na rade jsou pozemni vojenske operace. Jakou ma takovy tank spotrebu a naslednou ekologickou stopu, to nikoho nezajima, nehlede na to, co za sebou necha. A kolik takovych tanku jezdi 🙂

    S par miliony EM se nic nezmeni, kdyz bude krize, udela se nejaky umely vojensky konflikt.

    1. No nevím odskud berete tu
      No nevím odskud berete tu jistotu. Díval jsem se před časem na nějaké makroekonomické údaje a osobní doprava válcuje úplně všechno. Samozřejmě jsou to odhady, ale je to někde mezi 45-60% celkové energie v dopravě tuším. Už si to přesně nepamatuji. Ale překvapilo mě, že třeba letadla, která mají pochopitelně obrovskou spotřebu a lítá jich dost dělají jenom asi 15% z cekového dopravního koláče (doprava se celkem na výrobě/spotřebě energie podílí asi jednou třetinou). Nejde totiž ani tak o spotřebu jako o množství. Prostě miliony malých mravenečků toho spálí mnohem víc než pár mastodontů brázdících oceány. Proto tvrdím, že nejhorší ekologický škůdce je páprda, který si jezdí pro rohlíky autem.

  2. To, co je v článku
    To, co je v článku popsané ovšem není ropná krize ale ropná devalvace z nadbytku. To je dobrá zpráva. Pokud je ropy ještě dostatek a bude levná tím lépe. Třicet let nás strašili a ropnou a energetickou krizí. Kde jsou ti sýčkové dnes? Už si dost nahrabali a tloustnou kdesi v zámoří?

  3. Pamatují co se dělo, když
    Pamatují co se dělo, když po převratu skokově zdražilo palivo a to je nic proti tomu, kdyby ropa došla úplně .
    Spousta lidí to neřeší kupují si větší a na palivo žíznivější auta .
    Citát-
    Když k získáváni energie používáme fosilní palivo Žijeme s podstaty a rychle spotřebujeme zdroje . Tento bezohledný přístup je marnotratný a musí být zastaven z zájmu budoucích generací .
    Nikola Tesla

    Až dojde ropa
    Svět bez ropy – Dokument CZ
    Země-krásná-neznámá-III-(22)-Konec-ropy
    Čína versus USA: Boj o ropu CZ dabing
    Irán – storočie bojov o ropu – dokument sk

  4. akekolvek predpovede bez
    akekolvek predpovede bez zmeratelnej priciny a nasledku ak ich absolutny priemer nepresahuje ostatne vstupy, su len hadanim z vesteckej gule. napriklad pocasie. vieme odhadnut priemernu teplotu pre rocne obdobie, ale pocasie na konkretny den nie.

    takze moja otazka je, ci ich odhad, je ako hadanim ze v lete nebude snesit, alebo predpoved ze o 3 tyzdne nebude v konkretny den prsat v obdobi dazdov.

    skusenost ale hovori, makroekonomicke odhady ignorovat.

      1. produkty beznej spotreby
        produkty beznej spotreby (rozne gumicky na ruky) su rakovinotvorne, rozne kovove retiazky (kov absorbuje ziarenie z okolia a sustredi ho v sebe, takze ak ho potom nosis…), dreveny nabytok obsahuje drevo z ukrajiny z oziarenej casti, …kup si gajgrov pocitac a mikroskop, neveril by si co vsetko v domacnosti ziari a uvolnuje rozne fen- latky.

        Ludia na vychodnom slovensku, istu dobu zomierali vyhradne na rakovinu v 90 rokoch. Neverejna vec.

  5. Hlavně plasty, plasty,
    Hlavně plasty, plasty, plasty kam se podíváš. Ať jsi kde jsi, tak se rozhlédni a VŽDY uvidíš nějaký plast ať už na sobě nebo kolem sebe. Zajímalo by mě jaký je poměr spotřeby ropy pro výrobu plastů proti výrobě paliv. Ví to někdo? Plast je levný a efektivní materiál, který skoro nejde rozumně nahradit bez pracnosti nebo vyšších nákladů. Zkuste přemýšlet kolik plastů denně oblékáte, kolik jich berete do ruky a opravdu reálně přemýšlejte jak je nahradit. Koupíš si deset deka salámu zabaleného ve folii. Hrůza!!! No jenže choď do krámu se skleněnou dózou nebo s čím jiným? V nějakým německým městě zakázali ty náboje do kafe automatů, kde 20g kafe bylo zabaleno ve 20g plastu. To je ten směr. Nekupovat ty věci takhle hrozně balený.

    1. plasty sa nerobia iba z
      plasty sa nerobia iba z ropy. a nie je plast ako plast.
      ohladne „zamorenia“, sa uz nejaku tu dobu robia biodegradovatelne plasty, obycajne z odpadu kukurice. ludia co tlacia na 3d tlaciarni ich mozu poznat ako PLA. v praxi su to plastove tasky z obchodu, nespravne pomenovane igelitka od slova igelit (tento plast sa uz tusim ani nevyraba).

      potom su rozne aktivovatelne plasty, ktore sa po kontakte s urcitou bakteriou alebo prostredim, rozpadnu na biodegradovatelne zlozky.

      existuje aj recyklacny plast. obycajne flase. z nich sa vyraba oblecenie (polyester), atd..

      plast je dlhy retazec specifickych molekul.
      niekde dokonca vyrabaju potravinarsky olej, ktory ma zvacsene molekuly tak, aby ich ludske telo nedokazalo stravit (neprejdu membranov) a iba sa vyluci. ci ten presiel schvalenim neviem, tovarne ho chceli pouzivat na smazenie hranoliek v usa, aby neboli tak obezny. (nieco ako modifikovane kurcata ktore sa rodia bez operenia, to zatial nepreslo ale chovaju sa experimentalne v aglicku).

      …atd.

      PS: cele to je nic, proti pancovanemu „cervenemu koreniu“ ala paprika, obsahovala vyznamne mnozstvo tehly, a napr. med, vyrabany z cukru, nie je od vciel. od vtedy vlastne med uz vobec nekupujem.

      1. Kdyby naši politici a
        Kdyby naši politici a pohlaváři chtěli, tak neprojede jediný člun. A cestu, kde jde o kejhák, by si každý velmi dobře rozmyslel. Jenže když Vás chce přivinout na svou hruď mama Merkel s hrstmi eurovek, tak prostě neodoláte. A je jedno, že je to (dle našich měřítek) studená Němka :-).

        Kdybychom chtěli, aby k nám nejezdili, šlo by to zařídit obratem. Stanné právo v hraničních zemích a už by to jelo. Ostatně Francie v klidu výjimečný stav po atentátech aplikuje uvnitř vlastní země už skoro půl roku. Kdyby jste Vy chtěl projít (i jako občan EU) mimo oficiální přechody ještě nedávno vnější hranici Schengenu, neměl by jste příliš šanci. A najednou hranice neexistují. Ani uvnitř, ani vně. Divné, ne?

        A proč od nich odebírat ropu? Tím jsme jim snad dali peníze a umožnili jim si kupovat mobily, počítače, internet, zásoby na cestu, čluny, organizovat mafie, korumpovat policii i celé vlády atd. atd. Bez peněz se dělá hodně věcí špatně. Takže nedávat.

          1. Ale tady přece nikdo
            Ale tady přece nikdo nezpochybňuje že lidem z Homsu, Aleppa nebo Kobani jde opravdu o kejhák a že je třeba jim pomáhat. Tady jde o to že si na Blízkém Východě přišli díky ropě najednou na velké peníze a neumí s nimi smysluplně nakládat. A když už jsme u té občanské války. Je zajímavé, že když ve Rwandě zařvalo kvůli genocidě milion lidí tak to tady nikoho nezajímalo. Holt tam nebyla ropa, tak měli smůlu.

          2. Tak na okraj, kdyz vsichni
            Tak na okraj, kdyz vsichni mladi muzi s ajfounama prijdou pro zelene papirky, misto toho, aby se zachovali jako chlapi a bojovali za svou zem….ale prosim, napis jim svou adresu 🙂
            Je zajimave, ze si slunickari neuvedomuji, ze napriklad Kurdove do Evropy nejezdi parazitovat, ale bojuji statecne i s zenama proti IS a uspesne…

          3. Promiňte, ale pokud šlo o
            Promiňte, ale pokud šlo o kejhák v Řecku po II.sv.válce v místní občanské, tak chlapi poslali do okolních zemí ženy, děti a starce a šli bojovat. Tak se na Moravu dostala třeba moje teta, tak se s ní v táboře seznámil můj strejda, když tam pomáhal.
            Tady vidím hordy mladých bojeschopných mužů, minimum žen a dětí. Tady vidím pašeráky a mafiemi organizované převaděčství. Z bezpečných zemí jako je Turecko, SAE, Libanon, Irák, Irán, Pákistán, Maroko a další.
            Tady vidím neschopnost slavné EU ubránit svoje hranice proti neozbrojeným lidem s „holým zadkem“ na gumovém člunu. A neschopnost stejné EU, zadržet tyto lidi uvnitř států jako jsou Řeckou, Makedonie, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Česko, Francie atd.. Neschopnost jednoho z největších států EU Německa, se samozvanou vůdkyní EU mama Merkel, alespoň tyto osoby evidovat. A ochránit před zločinností nelegálních imigrantů vlastní obyvatelstvo.
            A teď se zeptejte: Co mi na tom vadí? Odpovím: Všechno. Jednou jsou to dle našeho – stále platného – práva nelegální imigranti, kteří bez povolení a víza překročili hranice suverénního státu a jako se zločinci s nimi má být nakládáno. Tedy zatknout, zavřít do útěkové vazby, vést proces a vyhostit. Pokud chtějí, mohou si podat ve vazbě žádost o azyl, bude s nimi dle práva zahájeno azylové řízení. Do té doby je na ně nahlíženo stále jako na zločince. Byli chyceni při činu, in flagranti.
            Jestliže mám v tomto (diplomaticky řečeno) bordelu dále platit daně a uznávat státní moc, pak musí být za mé peníze uplatňována. A musí zajistit základní znaky státu, to jest státní suverenitu, obranu hranic, výkon práva, vnitřní bezpečnost. Pokud ne, pak sorry, ale beru moc zpátky do svých rukou od politiků a byrokratů, kterou jsem jim svěřil. De facto se dopouštějí velezrady. Neplatím daně, nakupuji zbraně, organizuji sebeobranu. Démos kraté, vláda lidu. Nikam jinam to nespěje. Bohužel.
            A mohu Vás ubezpečit, že se čeká na první průser v postkomunistických zemích zaviněný nelegálními imigranty nebo první výstřel ve starých zemí EU při potyčkách mezi občany a silovými složkami, které místo aby chránily své občany, masakrují protestující.

Napsat komentář