Test nabíjecích stojanů pro elektromobily Morava a Slezsko (2. díl)

Včera jsme přinesli první díl testu nabíjecích stojanů pro elektromobily na Moravě a ve Slezku, který nás seznámil se základními standardy. Dnes už jdeme na první nabíječky.

Elektromobil Kia Soul EV při nabíjení u nabíjecí stanice v Havířově
foto: archiv autora

Ing. Radovan Burkovič

Výkon všech Mennekes zásuvek kopíroval palubní nabíječku vozu 6,6 kW. Zda opravdu dosahovaly až 22 kW tak nebylo možné ověřit.

Název nabíječky (umístění), stav baterie před a po nabíjení, dojezd vozu před a po nabíjení, odebrané množství elektřiny, čas nabíjení, venkovní teplota, poznámky k funkčnosti a umístění:

ČEZ Havířov, magistrát, ul. Jana Švermy, z 66 % na 68 %, z 86 km na 90 km, 1,009 kWh za 10 minut, +11 °C, nabíjení najelo ihned, běželo plynule. Nabíječka je dobře přístupná s vyhrazenými 2 místy u zadního vchodu do budovy, označená velkou cedulí. V docházkové vzdálenosti je v okolí minimálně jedna restaurace.

ČEZ Karviná, Karola Sliwky 8a, ze 49 % na 53 %, z 63 km na 67 km, 1,233 kWh za 13 minut, +11 °C, s nabíjením byl problém, nenabíhalo. Pomohlo teprve spuštění druhé zásuvky, její ukončení, otevření a uzavření dvířek.

Zřejmě předchozí nabíjející neukončil nabíjení správně. Nabíječka je dost schovaná na velkém parkovišti u zadního malého vchodu jedné z mnoha budov magistrátu města v okolí náměstí. Označená velkou cedulí. V docházkové vzdálenosti jsou v okolí různé restaurace.

ČEZ Třinec, městský úřad, ul. Jablunkovská, z 34 % na 37 %, ze 45 km na 48 km, 1 kWh za  9 minut, +9 °C, nabíjení najelo ihned, běželo plynule. Nabíječka je dobře přístupná, označená velkou cedulí, ale jen s 1 vyhrazeným místem u hlavního vchodu do budovy. V docházkové vzdálenosti jsou v okolí různé restaurace.

ČEZ Ostrava 1, OC Fórum Nová Karolína, Jantarová 3344/4, z 9 % na  15 %, z 13 km na 19 km, 1,55 kWh za 15 minut, +9 °C, nabíjení nenajelo ihned, bylo nutné se odhlásit a znovu přihlásit. Také zkusit zapnout a vypnout druhou zásuvku. Pak teprve běželo plynule.

Nabíječka je dobře přístupná na podzemním parkovišti u vchodu do budovy. Místa jsou cloněna skládacím plůtkem proti neukázněným řidičům spalovacích vozů.

Celá krabice visí na zdi, není v zemi, ale asi málo upevněná a kýve se. Lze využít veškerých obchodů, restaurací, kina a dalších provozoven OC.

PRE Ostrava 1, OC Fórum Nová Karolína, Jantarová 3344/4, prakticky viz ČEZ tamtéž, nabíječka je hned vedle u parkovacího místa, rovněž na zdi.

ČEZ Teplárna Vítkovice, Hornopolní ulice, Ostrava-Vítkovice, z 94 % na 97 %, ze 133 km na 135 km, 0,839 kWh nabito za 16 minut, +8 °C, s nabíjením byl problém, bylo nutné několikrát nabíjení ukončit, pak se teprve rozjelo.

Dobře přístupný stojan vedle vjezdové brány do areálu, pouze 1 vyhrazené místo označeno kuželem proti neukázněným řidičům spalovacích vozů, vedle je samoobslužná jídelna, nedaleko restaurace, bistro a cukrárna.

ČEZ Úřad Moravskoslezského kraje, 28. října 117, Ostrava 1, jako obvykle v odpoledních hodinách a o víkendu nabíjecí stojan a zásuvka Mennekes bezohledně blokována úředníky kraje jejich elektromobilem Nissan Leaf (v předchozích měsících dokonce i druhá běžná domácí Peugeotem iOn). Vozidlo nabito, ale zásuvka uzamčena.

Nabíječka je umístěna viditelně na parkovišti před úřadem, označená velkou cedulí, ale za závorou, která bývá v pracovní dny, ale občas i mimo ně, uzavřena. Při testu byla otevřená, ale stojan stejně nešlo použít. De facto se od instalace jedná o “firemní”, ne veřejnou nabíječku.

ČEZ OC Kaufland Ostrava-Zábřeh, Výškovická 3086/44, z 92% na 95%, ze 129 km na 132 km, 1,3 kWh nabito za 14 minut, +8 °C, nabíjení najelo ihned, běželo plynule. Dobře přístupný stojan naproti hlavnímu vchodu, 2 vyhrazená parkovací místa, , označená velkou cedulí. Lze využít všech možností provozoven, obchodů a restaurací OC a přilehlého Avion Shopping parku.

PRE OC Avion Shopping Park Ostrava-Zábřeh, prakticky viz ČEZ tamtéž, jen nabíječka je úhlopříčně na opačné straně rozlehlého areálu na parkovišti nedaleko hlavního vchodu do Hypermarketu Albert, hned vedle vyhrazeného parkovacího místa, označeného menší cedulí.

ČEZ Město Klimkovice, Lidická 5, z 89 % na 92 %, ze 122 km na 125 km, 1,059 kWh nabito za 11 minut, +6 °C, nabíjení najelo ihned, běželo plynule. Špatně dohledatelný stojan na neosvětleném zadním dvorku Lidové školy umění, přístupný odbočkou před vedle stojící restaurací kolem nákladní rampy a parkoviště dále dozadu. Nevyhrazená neoznačená parkovací místa, na jednom právě parkoval spalovací vůz.

ČEZ OC Zlaté jablko Zlín, náměstí Míru 174, ze 7 % na 76 %, z 6 km na 102 km, 21,01 kWh nabito za 3 hodiny 11 minut, +4 °C, nabíjení najelo ihned, běželo plynule. Lehce dohledatelný stojan na zdi v druhém patře patrových garáží s 2 označenými vyhrazenými parkovacími místy.

Problém ve všední den byl pouze s cenou parkovného, která je 20 Kč/hod. a delší nabíjení se tak prodraží. U rychlonabíječky s půl hodinou nabíjení by to bylo v pořádku.

Shrnuto: s pomalými nabíječkami se zásuvkou Mennekes byl problém jen v případě, že se předchozí elektromobilista správně neodhlásil. Jinak fungovaly všechny bez problému. Kvůli 6,6kW palubní nabíječce testovacího elektroauta Kia Soul EV však bohužel nebylo možné otestovat vyšší nabíjecí výkon.

vlastní

83 Comments on “Test nabíjecích stojanů pro elektromobily Morava a Slezsko (2. díl)”

    1. Dobrá zpráva pro všechny
      Dobrá zpráva pro všechny projíždějící Olomoucí.
      Paní ředitelka Centra Haná (TESCO) upřesnila montáž a zapojení nabíjecí stanice před jejich obchodním centrem v Olomouci.
      Montáž má probíhat během listopadu 2016, v prosinci již chtějí mít hotovo a neblokovat parkoviště pro zákazníky při předvánočních nákupech. Samotná instalace a spuštění bude údajně trvat 24 dnů.
      Jakmile se začne, budu zde informovat, mám to přímo pod okny.
      Modlím se za první rychlonabíječku v Olomouci a širokém okolí.

              1. Páni, já jsem vám do toho
                Páni, já jsem vám do toho nechtěl kecat, ale to je přece klasika – 3F4P400V je soustava TN-C, kde je společný nulový a ochranný vodič, označovaný PEN. Pokud se v určitém místě sítě rozdělí PEN na ochranný PE a nulový N, vznikne z toho soustava TN-S, čili 3F5P400V. Nejde o to, že by 5.pin byl nezapojený. Zapojeny jsou všechny – L1, L2, L3, N a PE. To je to, co popisoval ePavel – redukce z 4P na 5P + 5P prodlužka + origo tesla 5P 16A kabel. Takže není důvod, aby to nenabíjelo.

                1. hybrid.cz/test-nabijecich-sto
                  hybrid.cz/test-nabijecich-stojanu-pro-elektromobily-morava-slezsko-1-dil#comment-54065

                2. No a co jako?
                  Ve zmíněném

                  No a co jako?
                  Ve zmíněném diskuzním příspěvku je uvedeno, že pátý, zelenožlutý „se udělá“ zemnícím páskem – to je formulováno zavádějícím způsobem.

                  V určitém místě sítě se PEN vodič rozdělí na ochranný PE a nulový N a dál jsou v síti vedeny odděleně. Nulový vodič je pracovní – teče jím pracovní proud, čili jde o živou část. Ochranný vodič PE se připojí na neživé části (kryty apod.) a proud jím teče pouze v případě poruchy, kdy se napětí živé části dostane na neživou část.

                  Důvodem, proč se původní vodič PEN v síti TN-C rozděluje na PE a N a síť se dál rozvádí jako TN-S je ten, že ochranný vodič PE není zatěžován pracovním proudem, na každém přechodovém odporu (spojky, uzemňovací místa apod.) nevznikají velké úbytky napětí a vodič se zbytečně nezahřívá, což by vedlo k dalšímu zvyšování přechodových odporů a zhoršování uzemnnění.

                3. Ferda eJára tam ve
                  Ferda eJára tam ve výsledku hypnotizoval, že Teslu 3fázovým 4řdrátem nelze nabíjet. Což jsem podrobil výzkumu a v provedení:
                  DualCharger nabíjení 4P/400V/16A/11kW potvrzeno
                  Univerzitním elektrických diplomovaným pracem vaší a Járy se klaním avšak nehovim, zajma mě pouze praxe – eJára kecal 😉

                4. Já jsem se původně
                  Já jsem se původně vyjadřoval k tomu, že 5.pin by měl být u přechodu z 4P na 5P nezapojen. No, když tak nad tím přemýšlím, tak mě nenapadá důvod, proč by to nabíjet ze 4P nemělo. Samozřejmě přímá zkušenost je jak se říká „prubířský kámen“.

                5. aha pardon vidíte to
                  aha pardon vidíte to oprava, sem zapoměl opoměl či přehlédl:
                  DualCharger nabíjení 4P na 5PEN/400V/16A/11kW potvrzeno

                6. Myslím, že se v diskuzi
                  Myslím, že se v diskuzi řešilo 4P zapojení s proudovým chráničem. Tam by teoreticky problém mohl nastat, protože ta zátěž jednotlivých fází při rozběhu nabíjení (nabíjení najíždí postupně a těžko říct, jak je v tuto chvíli rozdělen odběr jednotlivých modulů) asi nebude symetrická a může tam něco téct na N, tedy přes redukci na PEN a to by vybavilo chránič. V praxi ale tyto chrániče bývají spíš u čerpadel ve vodárnách, bazénech, na zásuvce v domě bych ho spíše nečekal.

                7. No tak to nechápu. Pokud by
                  No tak to nechápu. Pokud by byl proud.chránič na straně 4P a jeho průvlekovým transformátorem by byly provlečeny jak všechny 3 fáze, tak i nula, tak není důvod, aby při zahájení nabíjení ani při zmiňované proudové nesymetrii proudový chránič vybavil, pokud by někde neutíkalo něco mimo průvlekový transformátor. Pokud platí, že součet všech proudů je nula, tak proud.chránič nevybaví.
                  No a u 5P je to podobné – tam přes průvlekový transformátor musí být opět protaženy všechny 3 fáze a nula (PE ne!) a pokud je součet proudů nula, čili nikde neutíká nic bokem, tak proud.chránič opět nevybaví.

                8. No právě u 5P problém
                  No právě u 5P problém nastat nemůže. Ale u 4P zapojení máte jen PEN. Pokud je tam ale chránič, předpokládá se, že je na druhém konci symetrická zátěž, která ani N nemívá. Kupříkladu třeba boiler, který má jen zapojené fáze do spirál, kterých druhý konec je pouze na společné svorce, co není jinam připojená. PEN je připojen pouze na kostru. U 4P rozvodu nemůžete stejným proudovým trafem chrániče protáhnout i PEN. Samozřejmě nabíjení by fungovalo, ale neplnilo by to funkci ochrany. Pak by jste dostal kopanec a z fáze by to šlo přes vás třeba na kostru, která je zase spojená s PEN, to by postrádalo smysl.

                9. A jo, máte pravdu, to jsem
                  A jo, máte pravdu, to jsem si neuvědomil, že by to vlastně neplnilo funkci ochrany.

                10. Ale společný PEN snad z
                  Ale společný PEN snad z principu použití proudového chrániče vylučuje, ne?

                11. U symetrických zátěží,
                  U symetrických zátěží, kdy tři cívky, spirály, či cokoliv jiného je pouze zapojeno do hvězdy proti sobě bez připojení druhého konce na PEN lze.

  1. Když koukám na tu Kia Soul
    Když koukám na tu Kia Soul EV u té nabíjecí stanice… tak si musím lehce postěžovat, že tak kvalitnímu magazínu jako je hybrid utekla tak „důležitá“ informace jako, že nový Hyundai Ioniq dostane jak v US tak především v EU CCS nabíjecí standard. Tím je v podstatě potvrzeno i to, že na CCS přejde velmi brzy i Kia. O Tom ostatně svědčí i to, že dobíjecí stanice instalované Kia jsou vždy dvoustandardové.

      1. No EU je teď v té
        No EU je teď v té nejhorší možné situaci, kdy musí osazovat nejen dva standardy DC dobíjení, ale počítat i se dvěma konektory pro AC dobíjení. No a teď konečně to vypadá nadějně, že tento marazmus zde nebude přetrvávat dalších 10let, ale že se v dohledné době dočkáme v EU opravdu jednotného standardu mennekes+CCS.

        No a samozvaný světový lídr elekromobility se asi bude muset již brzy rozhodnout zda zůstane v EU s yazaki/chademo osamocen, nebo nové vozy pro EU také předělá na CCS.

        Přičemž ani tak nevidím problém v chademo, jako právě v yazaki, který teď nutí veřejné AC stojany, aby byly osazeny i obyčejnou zásuvkou.

          1. Právě tak, že by na AC
            Právě tak, že by na AC veřejných dobíječkách byl už pouze Mennekes a to ideálně přímo na pevném přívodním kabelu, případně jako zásuvka. Tj. nebylo by už potřeba montovat obyčejné 1f nebo 3f zásuvky, které jsou dnes myslím využívány především právě pro vozidla s yazaki.

            1. Tato dvoukolejnost si
              Tato dvoukolejnost si myslím vznikla především tak, že v japonsku je standard jednofázový rozvod po objektu, ktežto v evropě spíše třífázový. Nikoho to ale neomezuje, jelikož je tam pouze jiný konektor, systém řízení je stejný, takže stačí mít kabel ke svému autu, případně redukci. Lepší by bylo samozřejmě, kdyby jsponci začali používat mennekes, ale zas takový problém v tom nevidím.

        1. No, snad to zas nebude tak
          No, snad to zas nebude tak hrozné. Když zajíždím na vyhrazené stání u nabíječky EONu v Brně ve Vaňkovce, tak mám taky co dělat, abych se vyhnul tomu sloupku, co jsou na něm zásuvky. Zvlášť když tam navíc někdo se spalovákem hned vedle zaparkuje tak natěsno, že se tam skoro nedá dostat. U rychlonabíječky je pravděpodobnost, že tam budou stát současně 2 EV, přece jen menší.

      1. No ono je to tak.
        No ono je to tak. Konkrétně u tady té nabíječky věčně stojí nějaký ion od nedelakého peugeotu. Mají to také jako svoji firemní nabíječku. Dokonce AC kabel je tam nastálo zasunutý a zamknutý ke sloupku. Minule tam stály dva jeden na chademu a jeden na AC. Samozřejmě oba dávno nabité a nepředpokládám, že by si tam pro ně někdo v pátek v podvečer ještě přišel…

  2. Aha, tak už jsem konečně
    Aha, tak už jsem konečně doma co se týká „odblokování zásuvky cestou pomačkání tlačítek“, což mi nebylo jasné v 1.díle.

    Takže si to shrňme:
    – ve výše uvedených testech se vždy jednalo o nabíjení ze zásuvky Mennekes (zásuvka č.1, levá)
    – v některých případech nezačalo nabíjení ze zásuvky Mennekes napoprvé
    – jako řešení autor uvádí manipulaci se zásuvkou 230V/16A (zásuvka č.2, pravá)
    – jako pravděpodobnou příčinu autor uvádí problém s neodhlášeným uživatelem na zásuvce 230V/16A (zásuvka č.2, pravá)

    Vzhledem k tomu, že jsem zhruba před rokem nabíjel na stojanech ČEZ výhradně ze zásuvky Mennekes a jednofázový kabel 230V/16A mi ležel v kufru téměř bez užitku, troufám si tvrdit, že přestože pan Radovan vyšel ze správných výsledků pozorování – projevů problémů při nabíjení, tak došel podle mého názoru k nesprávným závěrům.

    Také já jsem měl svého času téměř při každém spuštění nabíjení ze zásuvky Mennekes problém – nabíjení nešlo spustit. Projevovalo se to tím, že po stisknutí tlačítka vlevo nahoře (START) nedošlo uvnitř stojanu k sepnutí nějakého výkonového prvku, předpokládám stykače, který by spustil nabíjení. Sepnutí je provázeno charakteristickým zvukem, který chybí, pokud nedojde ke spuštění nabíjení

    Na rozdíl od pana Radovana jsem vůbec nemanipuloval sse zásuvvkou č. 2 230V/16A a soustředil jsem se pouze na zásuvku č.1 Mennekes.
    Zkoušel jsem toto:
    – vypnutí zásuvky č.1 stisknutím tlačítka vlevo nahoře (STOP) a opětovné zapnutí (START)
    – vytažení konektoru z auta a jeho opětovné zasunutí
    – vytažení konektoru ze zásuvky č.1 Mennekes ze stojanu a jeho opětovné zasunutí (fakt, že to vůbec šlo, je projevem toho, že nezačalo nabíjení a tedy konektor není fixován v zásuvce)
    – odhlášení a zase opětovné přihlášení k zásuvce č.1 Mennekes (v podstatě zamčení a odemčení zásuvky č.1 na stojanu)
    – různé kombinace dvou a více výše uvedených možností
    Nic z toho nevedlo k takovému výsledku, že bych si mohl říct, že jsem přišel na to, čím to je, a jak tomu zamezit. Někdy nabíjení začalo, jindy ne, někdy se to podařilo několikrát po sobě, jindy zase několik neúspěšných pokusů, bez nějaké zjevné příčinné souvislosti. Nejlepší bylo, když jsem to chtěl ukázat servisnímu technikovi přímo na místě… a ono nic, zrovna jako naschvál to fungovalo.

    Pak jsem si všiml jedné věci. Přivedl mě na to pan Kubiš jedné naší telefonické diskuzi. Bavili jsme se o tom, že když přijedu na nějakou rychlonabíječku DBT, kde je vyveden kabelem jak standard CHAdeMO, tak i na druhém kabelu Mennekes (zásuvka čili samice na kabelu) – ať už u něj ve ValMezu, nebo u p.Mináře ve Vyškově – tak s běžným kabelem Mennekes u nich nic nenabiju. Klasický konektor Mennekes na běžných kabelech je cca o 5 mm delší a není tedy ho možné do zásuvky na kabelu u DBT dotlačit natolik, aby se propojily všechny potřebné obvody a mohlo začít nabíjení. Aby vše fungovalo tak, jak má, musel bych si kousek konektoru na mém kabelu, zhruba těch 5 mm odříznout. Přiznám se, že dosud jsem k tomu nenašel odvahu. Ale to jsem odbočil.

    Zpět ke stojanům ČEZ. Zásuvka č.1 Mennekes je na pomalých stojanech ČEZ v horizontální poloze a v tomto směru se do ní taky zasunuje konektor – vlastně rovnoběžně s osou konektoru. Vyzkoušel jsem si, že pokud se konektor Mennekes do zásuvky nasunuje jakoby malinko šikmo shora, čili mimo osu konektoru a do souosé polohy se konektor dostane až zatlačením do zásuvky, tak v drtivé většině případů se mi nabíjení spustilo. Podle technika to může mít nějakou souvislost s tím, že mechanická západka, která zajišťuje konektor v zásuvce při nabíjení, nezapadne ještě před zahájením nabíjení do výřezu v konektoru, takže není splněna jedna z podmínek pro nabíjení, takže nabíjení nezačne. Když konektoru zasunuji do zásuvky mírně shora, dotlačím zřejmě otvor pro mech.západku na správné místo a vše proběhne tak, jak má. Naopak když zasunuji konektor do zásuvky souose, tak se ho občas nepodaří dotlačit a pak nabíjení nezačne. Zřejmě se jedná možná o pouhý milimetr, možná i méně, který chybí.

    Jak jsem uvedl už na začátku, žádné manipulace s tlačítky od zásuvky č.2 230V/16A ani s jejími dvířky jsem nezkoušel, protože jsem to bral jako problém zásuvky č.1, nikoli zásuvky č.2. Proto si troufám tvrdit to, co jsem napsal už v diskuzi v 1.díle, totiž že pokud by někdo nechal zablokovanou zásuvku č.2, tak se to nedá napravit nějakým pomačkáním tlačítek.

    Kdy a proč dochází k zablokování zásuvky č.2.
    Začnu srovnáním se zásuvkou č.1 Mennekes. Po připojení kabelu k EV i ke stojanu po stisknutí tlačítka START ještě před zahájením vlastního nabíjení proběhne kontrola připojení, uzavřenost nabíjecího obvodu a izolační test. Pokud je vše OK, zapadne v v zásuvce e stojanu pojistná západka do konektoru a začne nabíjení. Dokud není nabíjení ukončeno tlačítkem STOP, není možno konektor Mennekes vysunout ze zásuvky na stojanu (z EV vysunout jde).
    Zásuvka č.2 230V/16A to má těžší. Nemá piny pro kontrolu připojení a uzavřenosti nabíjecího obvodu, ani žádnou západku, která by zajišťovala vidlici v zásuvce. Má pouze fázi (L), nulový vodič (N) a ochranný vodič (PE). Jedinou možnou kontrolou uzavřenosti nabíjecího obvodu je to, že po připojení kabelu k EV, zasunutí vidlice do zásuvky č.2 na stojanu a stisknutí tlačítka START proteče do EV nějaký proud. Samotná zásuvka č.2 nemá žádný pojistný mechanismus proti vytažení vidlice ze zásuvky. Jedinou pojistkou je zaklapnutí dvířek. Pokud tedy začne nabíjení a EV je za nějakou dobu nabitý, uživatel chce nabíjení ukončit – musí zásuvku č.2 odemknout RFID kartou, otevřít dvířka, zastavit nabíjení tlačítkem STOP a poté vysunout vidlici ze zásuvky. Až potud je vše OK. Ovšem když se jedná o nezkušeného uživatele, případně pokud uživatel spěchá, může se stát, že odemče „svou“ zásuvku č.2, otevře dvířka, vysune vidlici ze zásuvky (což není nijak blokováno), ale neukončí nabíjení stisknutím tlačítka STOP. V tom případě je zásuvka č.2 pořád přihlášena na tohoto uživatele a čeká na něj. Takže je pro všechny ostatní uživatele zablokovaná. Pokud uživatel „nic netuše“ odjede od stojanu, tak je zaděláno na problém. Proto se nám občas stává, že přijedeme ke stojanu ČEZ a jednofázová zásuvka č. 2 230V/16A je zablokovaná. A co hůř – obvykle někým, koho neznáme a netušíme, kdo to mohl zablokovat. Pak nezbývá nic jiného než vypnutí napájení celého stojanu a jeho opětovné zapnutí. Párkrát se mi také stalo, že byl z tohoto důvodu vypnut celý stojan, a protože jsem zrovna nabíjel ze zásuvky č.1 Mennekes, tak to vypnuli i mně a samozřejmě po zapnutí napájení stojanu automaticky nezačne nabíjení, takže jsem neměl nabito, co jsem předpokládal. Nebo existují i servisní RFID karty, kterými se to dá pomocí tlačítek, ale s obyčejnou RFID kartou reset stojanu nejde.

    Pokud jsem se někde dopustil nějaké chyby či nepřesnosti, tak mě klidně opravte.

    Omlouvám se, že je to tak dlouhé, třeba se to někomu může hodit.

    1. Takový sloh a přitom
      Takový sloh a přitom taková blbost 🙂 díky za info, ta nejprimitivnější příčina závady v podobě nedotlačeného, nebo nedejbože kratšího mennekesu by mne v životě nenapadla.

      tím „klasickým“ mennekesem myslíte originál modrý německý, kdežto „běžným“ se myslí bílý Dostar?

        1. V té Plzni mi to dělá i s
          V té Plzni mi to dělá i s modrým tesláckým přímo od výrobce mennekes. Na druhou stranu používám i dva své s čínskými konektory a zatím jsem jinde problém nezaznamenal. A myslíte, že nejde bílí konektor dotlačit do zásuvky u DBT stojanu…

          1. A ještě jedna zkušenost s
            A ještě jedna zkušenost s Mennekesem, tentokrát na rychlonabíječkách ČEZ. Připojení a spuštění nabíjení bez problémů, ovšem vytažení konektoru po ukončení nabíjení – to je někdy horor – loni ve Vrchlabí už jsem měl strach, že tam snad ten kabel budu muset nechat.
            Jinak předpokládám, že rychlonabíjecí stanice ČEZ budou tématem 3.dílu od p.Burkoviče a to bude podle mě „masakr“. 😉

    2. Možná budu v něčem
      Možná budu v něčem opakovat, co jste psal, ale mé pozorování je následující: Také se mi párkrát nespustilo nabíjení na mennekesu, dělá mi to pravidelně například v Plzeň Plaza. Tam to ale spraví pouhé stop a znovu start bez dalších úkonů. Ano, pokud na pravé schuko zásuvce neproběhne zastavení nabíjení (možná odhlášení) zůstane svítit modře. Uživatel, který tam nabíjel totižto nemusel po spuštění nabíjení zacvaknout dvířka ale zacvaknout je až po vytažení svého kabelu. Pokud je zacvaknul po vytažení bez ukončení, tak nejenom že tam nikdo kabel nezapojí, ale ještě dochází k jedné věci… Většina těchto stojanů má slabší přívod, který neumožňuje chod obou zásuvek zároveň na plný výkon, aby z jedné fáze teklo 48A. A jelikož odběr z levé Mennekes lze omezit CP signálem, dochází k omezení proudu na 16A. Takže uživatel co přijede k takto „postiženému“ stojanu Může jednofázově nabíjet max 3,5kW, resp. třífázově 11kW. V obou případech se nabíjení do plna prodlužuje o tři hodiny, což je k vzteku…

      1. Pokud beru v potaz to, že
        Pokud beru v potaz to, že třífázově umí nabíjet jen menší část EV, kdežto většina nabíjí jednofázově, tak jaký by byl problém pověsit jednofázovou zásuvku č.2 např. na fázi L1 a v zásuvce Mennekes dát ten pin, ze kterého nabíjí jednofázové EV např. na fázi L2. Pak by mohla zásuvka č.2 nabíjet 16A z fáze L1 a Mennekes klidně 32A z fáze L2. Pouze když by stojan detekoval, že ze zásuvky č.1 Mennekes se nabíjí třífázově, čili že je zatížena stejná fáze, jako je v zásuvce č.2, tak by mohl stojan omezit nabíjecí proudy i výkon na polovinu. Zas tak složité by to nemuselo být.

        1. Technicky tomu samozřejmě
          Technicky tomu samozřejmě nic nebrání, stačilo by jen upravit software, právě proto s tím u čezu nepočítejme. Stejně, tedy softwarově by šlo udělat i to, že neodhlášená zásuvka bez odběru se třeba po nějaké prodlevě odhlásí sama. A spousta dalších věcí, jenomže by se tomu musel někdo věnovat.

          1. Přesně tak, moje slova.
            Přesně tak, moje slova. Ono by to šlo. Problém je podle mě v tom, že dnešní praxe je taková – firma dostane zakázku na základě nějakého zadání, které není a často ani nesmí být vypracované až do takového detailu („v zadávací dokumentaci neprojektujeme, abychom nepoškodili nějakého uchazeče, který by se mohl odvolat atd. atd. atd.). Firma dostane zakázku, zrealizuje ji, dostane za ni zaplaceno. V rámci „soutěžení ceny“ zájemci kvůli tlaku na snižování ceny díla očesali, co očesat šlo, aby bylo splněno zadání. Firma dostane zaplaceno. Ovšem pokud objednatel přijde s nějakým dodatečným požadavkem na úpravy, tak je cena za třebas i relativní drobnosti někdy i srovnatelná s cenou základní zakázky.

    3. A ještě bych dodal jednu
      A ještě bych dodal jednu technikáliji. Jelikož se zabývám i výrobou propojovacích kabelů, tak to mám každou chvíli pod nosem… V menekes konektoru samci je CP pin o něco kratší. Je to zřejmě z důvodu, aby při vytažení kabelu bez zastavení nabíjení došlo nejdříve k rozpojení tohoto kontaktu a ukončení nabíjení, ještě než ztratí kontakt silové piny. Opravdu tedy může jít o milimetry, pokud konektor úplně nedosedne.

  3. (ne)nabíjíme.
    Je to skoro

    (ne)nabíjíme.
    Je to skoro půl roku, co jistá firma dostala eu.dotaci na quicknabíjení a nikde ani zmínka o průběhu. Bohužel asi papírové to bude na několik let, výběrovky dodavatele a pak k realizaci nedojde, páč dodavatel pak ten typ už nebude vyrábět.
    ACH JO.

    Redakce: zkuste sem pro nás posehnat k tomuto info. Díky předem.

    Elektronům Zdar!

  4. <ČEZ Úřad
    <ČEZ Úřad Moravskoslezského kraje> !!!!!!!!!!!!!!

    toto je typicka ukazka toho, jak si situaci vylozil „cesky urednik“ a k cemu slouzi jeho pritomnost v CR.
    Nekolikrat poukazano na tento bezohledny manyr…
    …a nic se nedeje 🙁
    Stojan je za zavorou a blokovany ve dne v noci i o vikendech pronajatym autem vladniho urednika.
    Presne asi jako „Pomahat a chranit“

    … a jinak tyto skvele informace by bylo vhodne prenest do map EU. Vynikajici zdroj stojanu v EU je napriklad zde:

    http://chargemap.com/

    Po registraci je mozno informace o stojanech editovat. A pokud budou v budoucnu pravdive, vybudujeme si tak spolehlivy zitrek pro EV 😉

  5. Az si rikam, ze nektere z
    Az si rikam, ze nektere z informaci jsou tak cenne, ze je skoda, ze zapadnou zde, v clanku. Chtelo by to jednotnou mapu a u ni prakticke poznamky, tipy, rady. Ja zatim verim openchargemap a k par nabijeckam jsem prispel a budu prispivat dal – fotkama, komentareme, updatovanim informaci. Trochu mi to pripomina kesky. 🙂 V kazdem pripade panu Radovanovi velky dik. Aut je vic, nabijecek je vic, snad uz tu spiralu nic nezastavi.

      1. Prave protoze je cesky.
        Prave protoze je cesky. Ceskych projektu uz mame nekolik. Radeji bych neco globalniho, otevreneho a pouzivaneho vetsinou. Cesky projekt (cest vyjimkam) zustane vzdycky cesky. Netvrdim, ze openchargemap je jedina mozna mapa, ale ASEP rozhodne neni cesta, jak mit jednu mapu. Bordel je v tom prave proto, ze se kazdy druhy rozhodne zacit s novou mapou. Slovensko ma vlastni, evmapa ma vlastni, plugshare ma vlastni.

                1. Rozumiem 🙂 Ja mám
                  Rozumiem 🙂 Ja mám podobný problém a obdobie prispievania vývojom mi preto trvalo vždy maximálne 2 týždne. Každopádne mám dojem, že obsah je tak či tak dôležitejší ako forma a má to vo výsledku väčší pozitívny efekt. A vďaka za doterajšie príspevky a komentáre!

        1. Jasne. Vzdyt teprve ted se
          Jasne. Vzdyt teprve ted se povedomi o elektrickych autech trochu zlepsuje. Jeste snad minuly rok jsem v pneuservise potkal chlapka, ktery se se mnou zacal hadat, ze elektomobil ma vzdycky spalovaci motor (myslel hybridy) a ze ciste na baterky prece zadne neexistuji! Docela dlouho mi trvalo nez mi docvaklo, ze nezertuje, ale ze to mysli smrtelne vazne.

          1. ale to jo většinova
            ale to jo většinova populace blbcu necte noviny a vi kulovy o elektromobilech. Ale to statistiky TESLY na přiští měsíce nevylepší 🙂 Ty auta jsou za 2,5MEGA a na to potřebuješ inteligentní zazobánky co bezproblémů těch pár mega pustí a navíc se toho nebudou bát. O Xksku nemluvě tam je to 3,5MEGA … těch moc není v čechách vypadá to. Navíc bez Teslasalónu v Praze … ty kvanta prachatejch lidi sou právěže líný jak vopice. Jen geekové si zajedou do Tilburgu. Chtělo by to propagandu, učitelskou komunitu lidí co bude objíždět a prezentovat blbcům na ulici v čechách 😉 Třeba přez prázdniny. Velkou slávu až se otevře Supercharger a vlastní noviny. S podporou těch současných nepočítej 😉 Jsou financovaný z druhý strany, stejně jako vláda je na druhý straně barikády

              1. Predpokladejme, ze ten
                Predpokladejme, ze ten clanek neni slatanina (viz vyse). Pokud se zalohy na X zacaly vybirat (stejne jako to bude u 3) v okamziku, kdy se ukaze prvni obrazek, tak slozit zalohu na auto za mega a pak po me chtit 4 (resp. i kdyz jen z avizovanych 100 bude dnesnich 132 za nejlepsi vybavu) by me teda celkem nakrklo (alespon pro mou penezenku je to docela rozdil, mozna pro „bezneho“ zakaznika ne).

                Zkousel jsem pro overeni hledat i jiny zdroj z te doby a nasel jsem tohle:
                http://www.huffingtonpost.com/2012/02/16/tesla-model-x_n_1282569.html

                Cili (pro neanglicky mluvici) v dobe, kdy se zacaly brat rezervacni poplatky (2012) byla avizovana cena $60.000-$100.000 (tehdejsim kurzem 1.1-1.9 milionu bez dane) a na trhu mela byt 2013.

                Takze kdyz stejnym zpusobem zkorigujeme cenu a zacatek produkce Tesla 3…

                1. Ber, neber. To , ze Tesla ma
                  Ber, neber. To , ze Tesla ma ve vsem zpozdeni je notoricky znamo. A ze clovek musi mit pripravenou tucnou peneznku take.

Napsat komentář