Čeští kybernetici učí stroje mluvit

Vědci v Centru aplikované kybernetiky v Praze pracují na robotech se schopnostmi inteligentní interakce s člověkem. Výsledkem vývoje by měly být také systémy schopné vytvářet modely chování účastníků trhu s elektřinou v celoevropské přenosové síti, stejně jako systémy schopné řídit a monitorovat konverze elektrické energie v elektrických pohonech.

Roboti TAROS a ORPHEUS při experimentu s vizuální navigací
foto: FEL

Cílem projektu, který finančně podpořila v rámci programu Centra kompetence Technologická agentura České republiky (TA ČR), je vytvořit nové způsoby zapojení robotů do průmyslových odvětví jako je například energetika či doprava.

„Centrum aplikované kybernetiky vzniklo v roce 2000. Do projektu se postupně zapojily nejlepší univerzitní týmy a výzkumně orientované firmy v oboru aplikované kybernetiky v České republice,“ uvedla Rut Bízková, předsedkyně TA ČR.

„Centrum v současnosti vytváří národní platformu a je prototypem mezioborové spolupráce v oboru aplikované kybernetiky. Cílem je koncentrovat špičkové výzkumné kapacity veřejného a soukromého sektoru pro dlouhodobou spolupráci,“ dodala.

TA ČR podpořila projekt v loňském roce bezmála 30 miliony korun a v letošním roce počítá se zhruba stejnou částkou.

„Kybernetika je obor s vysokým aplikačním potenciálem a perspektivou pro značný přínos k růstu konkurenceschopnosti naší země,“ zdůraznil profesor Vladimír Kučera z Českého vysokého učení technického (ČVUT), které je hlavním řešitelem projektu.

„Aplikovaná kybernetika v posledních letech zažívá nebývalý rozmach, zejména díky rozvoji počítačových věd a informačních technologií. Proto jsme rádi, že Česká republika vývoj v této oblasti podporuje,“ dodal.

Na kybernetických principech je založena i čtvrtá průmyslová revoluce. Centrum aplikované kybernetiky svými úspěšnými aktivitami navíc přesně zapadá do požadavků dokončovaného strategického dokumentu Národní iniciativa Průmysl 4.0.

Roboti TAROS a ORPHEUS při experimentu s vizuální navigací

Robot Orpheus-XTA přihlášen k ochraně Evropským průmyslovým vzorem
foto: FEL ČVUT

Už nyní se může pochlubit zajímavými výsledky jako je například teleprezenční mobilní robot pro průzkum v nebezpečných oblastech nebo software pro monitorování a řízení systémů energeticky náročných průmyslových procesů.

Technologická agentura České republiky plánuje podporovat Centrum kybernetiky až do roku 2019. Pro řešení projektu se vytvořilo konsorcium 17 subjektů. Řešitelem projektu a hlavním příjemcem dotace je ČVUT.

Partnerem příjemce v konsorciu jsou další tři veřejné vysoké školy (Vysoké učení technické v Brně, Západočeská univerzita v Plzni, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava) a řada velkých, středních i malých podniků.

„Dochází tak k velmi těsnému propojení výzkumné a aplikované stránky jednotlivých dílčích projektů,“ vysvětlila Rut Bízková.

tisková zpráva

6 Comments on “Čeští kybernetici učí stroje mluvit”

  1. inak povedane, elektricke
    inak povedane, elektricke auticko s kamerou, ovladane na dialku.

    uz niekto z vas videl SW ktory zvladne nasledovnu strukturu ? :

    ahoj, ja som Fuko.
    peto od vedla ma 3 hrusky, a jozo z dolnej ma 2.
    kolko ks ovocia ma ten chlapik od vedla ?

    az sa najde SW ktory na roznu obmenu tejto otazky odpovie :

    peto, on ma 3 hrusky.

    uverim ze sa to aspon trochu posunulo v AI

Napsat komentář