Čína dostane Tesla Model X dříve než Evropa

Čína je pro Tesla Motors poněkud „hrbolatý“ trh. Překvapivě právě to je důvod, proč se rozhodla uvést tam své elektrické Tesla Model X dříve než v Evropě.

Elektromobil Tesla Model X, plně elektrické SUV, už je v prodeji v USA. Nyní míří do Číny a až poté do Evropy.
foto: Tesla Motors

Je tomu zhruba týden, co Tesla Motors ohlásila ceny elektromobilů Tesla Model X pro Čínu. Standardní verze 90D tam bude stát v přepočtu od $146 074 (asi 3,6 mil. Kč). K dispozici bude ještě omezená edice P90D Signature s cenou asi 5,6 mil. Kč. Verze 70D tam dostupná nebude.

Na zmíněných cenách je dobře vidět jak nevýhodné je pro automobilky nemít v Číně výrobní zařízení. Drakonická dovozní cla pak auta výrazně prodražují.

Proč tedy uvádět Model X dříve v Číně než Evropě? Magazín Bloomberg, který má s Teslou velmi dobré vztahy, to odůvodňuje tím, že Tesla chce využít obrovského rostoucího trhu SUV v Číně.

Zatím tam dominují prémiové německé značky jako , nebo . Pro Teslu je ale právě toto, po spíše rozporuplném startu prodejů sedanu Tesla Model S, konečně příležitost aby se v Číně napevno uchytila.

Dodávky Tesla Model X do Číny mají začít už ve druhém čtvrtletí 2016. Jen pro zajímavost, minulý rok se v Číně prodalo přes 21 milionů aut. V to bylo asi 17 milionů.

7 Comments on “Čína dostane Tesla Model X dříve než Evropa”

Napsat komentář