Google bude vysílat 5G internet solárními drony

„Skybender“ je označení nového projektu společnosti Google. Ta chce využít solární drony – autonomní letadla poháněná sluncem létající ve vysokých výškách – k šíření rychlého internetu.

Solární letoun Solara 60
foto: Titan Aerospace

Za projektem Skybender stojí stejný tým, který měl na starosti vývoj jiného podobného projektu společnosti Google – projektu Loon. Ten si kladl za cíl rozšířit 5G internet v dosud nepokrytých oblastech s pomocí balónů.

Projekt Loon za poslední léta postoupil do velmi pokročilých fází a čeká se jeho brzké ostré spuštění. Google má na šíření internetu i do dosud nepokrytých oblastí pochopitelně zásadní zájem. Většina jeho zisků pochází z internetové reklamy.

Projekt Skybender má být pro Google další možností jak internet šířit. Už v roce 2014 koupil Google společnost Titan Aerospace, která se zabývala vývojem velkých robotických solárních letadel (dronů), která dokážou vydržet ve vzduchu mnoho týdnů.

Právě tyto drony, jmenovitě modely Solara 50 a Centaur, v současné době Google testuje v Novém Mexiku. Internet, který budou tyto robotické drony šířit, využije pásmo tzv. „milimetrových vln“ (frekvence 30-300 GHz). Díky tomu bude až 40x rychlejší než současné 4G technologie typu LTE.

Google

6 Comments on “Google bude vysílat 5G internet solárními drony”

Napsat komentář