Volvo chce robotická auta – kvůli bezpečnosti

Švédská automobilka Volvo chce do roku 2020 začít vyrábět zcela bezpečná auta. To znamená 0% riziko smrtelné nehody jak pro řidiče, tak kolemj(e)doucí. Jak toho dosáhne? S pomocí robotů.

Do roku 2020 chce Volvo prodávat taková auta, která nezpůsobí žádné smrtelné nehody
foto: Volvo

Podle Lexe Kerssemakerse, šéfa Volvo pro Severní Ameriku, je jedinou cestou jak dosáhnout 100% bezpečnosti jejich plná autonomie. „O autonomním řízení jsme se začali bavit asi před čtyřmi pěti lety,“ řekl magazínu TechInsider. „Byla to součást naší vize nezabít se v autě. Tehdy to moc populární nebylo,“ dodal.

Nakonec si ve Volvu uvědomili, že dosáhnout 0% pravděpodobnosti smrti nepůjde bez zcela robotického řízení. Protože člověk je špatný řidič a nemůžete se na něj nikdy spolehnout. Posledních pár let se proto Volvo věnuje vývoji asistenčních systémů, které k robotickému řízení povedou.

Nové modely Volvo S90 i XC90 nabízejí funkci zvanou Pilot Assist. Ta při rychlostech do 50 km/h udržuje auto samostatně v pruhu. A v plánu jsou další technologie, které budou přidávat čím dál tím větší autonomii.

Už brzy nabídne Volvo stovku plně robotických vozů Volvo XC90 vybraným zákazníkům ve Švédsku. Ti s nimi budou moct autonomně jezdit po vybraných úsecích Gothenburgu.

11 Comments on “Volvo chce robotická auta – kvůli bezpečnosti”

  1. A od roku 2030, budeme
    A od roku 2030, budeme historickým motoristům závidět jejich svobodu pohybu a pamětníci budou zoufale vzpomínat na doby, kdy svým autem mohli jet kam chtěli a jak chtěli, po trase kterou si zvolili a mohli řídit sami…nehledě na to, že technická krása starých auto bude nahrazena jakýmsi robotizovaným počítačem, který osloví tak leda it cvoky…

    1. Jo, když mi bylo osmnáct a
      Jo, když mi bylo osmnáct a byl jsem ještě puberťák jak jsem si říkal, jak jsem skvělý a neomylný řidič. Dnes už to vidím úplně jinak. Řízení mě spíše obtěžuje a pokud bych si mohl vybrat tak raději neřídím a nechám se vozit autopilotem. A když vidím kolik blbců na cestách si neváží svůj život a hlavně životy ostatních tak raději ať řídí v autech autopiloti.

    2. Tyhle výkřiky anonymu se
      Tyhle výkřiky anonymu se objevují pořád. Jako např. že při jízde nad 30 km/h se člověku uvaří krev, že když zavedeme robotický poštáky, nebudou mít ti normální pošťáci co žrát, že když se objevili auta, nebudou mít vozkové co žrát atd. atd.

      Jen jeho komentář je stejná snůška nesmyslů. Kdyby použil to co mu vyrostlo na krku, říká se tomu hlava a mozek, tak by nikdy takovou blbost nenapsal.

      Jaký je rozdíl mezi roboticky řízeným autem a taxíkem? Žádný, taky to auto neřídíte, taky si nevybíráte trasu, ale pouze nastoupíte, řeknete kam chcete jet a on vás tam ten taxík odveze.
      A nevím proč bych si i v roboticky řízeným autě nemohl vybrat kudy pojedu? To je přeci nesmysl. To bych si pak nemohl ani nastavit kam chci jet.

      Stejně tak poznámka o kráse robotických automobilů. Nechápu jak se proč se mu nelíbí design Tesly? On je nějak špatný? Chápal bych že se mu nelíbí Leaf, ale Tesla? Ta je dnes částečně robotická, a za pár let bude řízená automaticky tak co je to za nesmysl, že by oslovil leda tak cvoky? Ono záleží jako navšem. Design se dělá podle účelu, proto má Google ty svoje robotická vozítka taková jaká má. A ne podobná Tesle.

      Já se naopak také teším až se nebudu muset nervovat, z ostatních vrahů na silnici, které denně potkávám. Zrovna dneska se na mě nalepil jeden „bezmozek“ v 80km/h rychlosti ve dvou pruzím se mi přilepí 1 metr na kufr, pak když má volno v druhém pruhu, tak mě ani nepředjede? A když kvůli koloně se rychlost sníží na 50 tak teprve pak zvětší vzdálenost na 5 metrů? Ne díky, kvůli těmhle idiotům bych chtěl aby člověk měl zakázáno řídit.

      Klidně ať si jde řídit na okruh tam ať se klidně zabije ale ať v provozu, kde kolem je spousta dalších lidí, které svou bezohlednou jízdou ohrožuje tam takovej člověk nepatří.

  2. Nepište prosím Gothenburg,
    Nepište prosím Gothenburg, to se v češtině fakt nepoužívá. Město se jmenuje Göteborg a když překládáte články z angličtiny, měli byste názvy neanglických měst a zemí aspoň de-lokalizovat z angličtiny, když už nepoužíváte českou verzi. Jinak skončíme u toho, že „Automobilka Volvo ze Sweden chce do roku 2020 začít vyrábět zcela bezpečná auta.“ 🙂

Napsat komentář