Québec chce špičkové znalosti v oblasti elektromobilů

Québec, převážně frankofonní kanadská provincie, se chystá rozjet elektromobilitu ve velkém. Na podporu inovativní výzkumné a vývojové iniciativy v oblasti elektromobility věnuje v přepočtu 282 mil. korun.

Kanada a jmenovitě provincie Québec se hodlá v následujících letech zabývat elektromobilitou mnohem víc než dosud
foto: Hydro Québec

TISKOVÁ ZPRÁVA

Předseda vlády kanadské provincie Québecu Philippe Couillard v doprovodu ministra hospodářství, inovací a exportu Jacquese Daousta a ministra inovací, vědy a ekonomického rozvoje Kanady Navdeepa Bainse oznámil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, že vláda věnuje 16 milionů kanadských dolarů na podporu inovativní výzkumné a vývojové iniciativy.

Bude se na ní podílet skupina PSA Peugeot Citroën, společnosti Exagon Motors, Investissement Québec a IndusTech, pobočka státního podniku Hydro-Québec, a jejímž cílem bude sdílení odborných znalostí v oblasti součástí vysoce výkonných elektromobilů.

Příspěvek vlády bude tvořit podíl ve výši 10 milionů kanadských dolarů a půjčka ve výši 6 milionů kanadských dolarů. Na projekt přispěje i podnik Hydro-Québec částkou 4 miliony kanadských dolarů a jeho pobočka TM4 poskytne služby na pomoc s vývojem elektrického motoru.

„Záměrem naší vlády je, aby se z Québecu stal region s největší elektrifikací dopravy. Naše zapojení do dnes oznámeného projektu a akční plán elektrifikace dopravy v období 2015–2020 jsou dalším milníkem v rozvoji elektromobilu a napomohou rozšířit kulturu inovací po celém Québecu,“ prohlásil předseda vlády Philippe Couillard.

Na výsledném společném podniku se jako akcionáři budou podílet skupina PSA Peugeot Citroën, francouzská firma Exagon Motors, společnost Investissement Québec a IndusTech, dceřiná společnost podniku Hydro-Québec.

Prvním úkolem bude vypracovat studii proveditelnosti projektu, jehož náklady se odhadují na 30,8 milionů kanadských dolarů. Tato studie by v úvodní fázi měla vést k vývoji součástí pro vysoce výkonné elektromobily.

„Kanadská vláda se zavázala podporovat v kanadském hospodářství inovace a uplatnit svou roli podporovatele nových investic, vývozu a růstu. Finanční podpora poskytnutá společnému podniku, který vytvořily PSA Peugeot Citroën, Exagon Motors, Investissement Québec a Hydro-Québec, je dobrým příkladem našeho odhodláni podporovat společnosti, které se zaměřují na inovace a spolupráci,“ prohlásil ministr inovací, vědy a ekonomického rozvoje Navdeep Bains.

„Tento projekt je konkrétním vyústěním naší cesty do Londýna v roce 2014, během níž jsem se setkal se zástupci vedení této perspektivní společnosti a přesvědčil jsem je, aby se společnost angažovala v Québecu. Naše podpora této iniciativy je jedinečnou příležitostí pro québecké odvětví elektromobilů. Québec a jeho podniky tak získají špičkové odborné znalosti od hlavních aktérů globálního automobilového průmyslu, což bude ekonomickým přínosem pro celý Québec,“ uvedl ministr Jacques Daoust.

Skupina PSA Peugeot Citroën přináší své odborné znalosti v oblasti integrace součástí elektromobilů, v níž se stane hlavním zákazníkem pro celosvětovou distribuci. Předseda představenstva PSA Carlos Tavares zdůraznil:

„Tato dohoda s Investissement Québec, Exagon Motors a Hydro-Québec ukazuje, že naše skupina se ochotně chápe každé příležitostí, která může posílit náš technologický náskok. Toto partnerství také zdůrazňuje zájem naší společnosti o rozvoj součástek pro vysoce výkonné hybridní a elektrické vozy.“

Exagon Motors je průkopníkem v oblasti vysoce výkonných elektropohonů, který vyvíjí, montuje a vylepšuje závodní elektromobily a vyvíjí inovativní technologické platformy pro různé výrobce zařízení (OEM).

„Velmi se těším na toto jedinečné partnerství, které nám umožní nabízet technologii, u níž budou sladěna výkonnostní a environmentální kritéria a přitom bude přinášet zábavu a vzrušení z jízdy. Toto velké dobrodružství, které vzniklo zde v Exagonu, získává konkrétní podobu díky odhodlání všech partnerů, zejména PSA Peugeot Citroën a Investissement Québec, který se stal skutečným katalyzátorem projektu,“ dodal ředitel Exagon Motors Luc Marchetti.

„Když jsme se setkali s Exagon Motors a PSA Peugeot Citroën, okamžitě jsme pochopili přirozenou souvislost mezi jejich projektem a možnostmi, které nabízí Québec pro jeho realizaci,“ uvedl generální ředitel společnosti Investissement Québec Pierre Gabriel Côté.

„Hlavními trumfy při realizaci tohoto mimořádného projektu byly naše vlastní obnovitelné zdroje energie, naše výrobní základna v oblasti dopravy a především naše znalosti v odvětví leteckého průmyslu,“ dodal.

„Společnost Hydro-Québec s potěšením podpořila konkrétní projekt v oblasti elektrifikace dopravy, což je pro nás prioritou. Hrajeme v tomto odvětví velmi aktivní úlohu, a to zejména díky naší síti veřejných nabíjecích stanic Circuit électrique a pokročilým technologiím, které vyvinul náš výzkumný ústav Institut de recherche d’Hydro-Québec. Zájem tak významného výrobce automobilů, jako je PSA Peugeot Citroën, o produkty TM4 je důkazem jejich kvality a renomé na mezinárodní úrovni,“ prohlásil generální ředitel Hydro-Québec Éric Martel.

tisková zpráva

8 Comments on “Québec chce špičkové znalosti v oblasti elektromobilů”

  1. poznate ten stav, ked je
    poznate ten stav, ked je vela slov ktore tvoria vety, ale vlastne nikto nic neurobil, nepovedal ?

    poznate ten stav, ked je jedno ako hlasno kricite ze je nieco inak, ale aj tak to nikto nikde neberie v uvahu a stale sa rochni vo svojich vlastnych dimenziach ?

    poznate ten stav, ked sa toho vela naplanuje a naslubuje, ale nikdy sa nic nestane, vsetko sa zrusi, zabudne ci skomplikuje ?

    to co ludstvo posunulo tak vyznamne, pocitace a vsetko co s tym suvisi, by sa mohlo stat aj v niecom inom, ale momentalne sa nedeje nic. tak ostava len cakat a ako sa hovori, ved uvidime.

    1. O pár článku dříve
      O pár článku dříve máme ojeté elektromobily za +-250 tis. Kč. Takže za 282 mil Kč daných do výzkumu může v Quebecu jezdit obratem 1.128 malých městských elektromobilů. Přednostně by jimi mohly jezdit všechny městské firmy. A to už určitě bude na ulicích poznat.

    2. ono to spise pusoby jako
      ono to spise pusoby jako „mame celkem velkej balik penez z vasich dani a ten proste rozdame firmam kde mame lidi co nas platej, co jakoze budou vyvyjet neco co je jiz davno vyvynute a na trhu, proste si z vas vysosame skoro 300 mega uplne za nic a vy s tim nic nenadelate“ 😀

Napsat komentář