Šéf Nissanu není z Chevroletu Bolt ani trochu nadšený

Carlos Ghosn, šéf automobilky Nissan, se aktuálně objevil na . Byl si osobně prohlédnout nový Chevrolet Bolt. A viditelně z něj nebyl příliš nadšený…

Carlos Ghosn podává u elektromobilu Chevrolet Bolt ruku vysmátému Larrymu Nitzovi, šéfovi elektrifikace v GM
foto: Gary Lieber

Elektromobil Chevrolet Bolt se začátkem ledna konečně ukázal v celé své kráse na veletrhu CES 2016 a autosalonu v Detroitu (NAIAS) 2016. Auto s 60kWh baterií nabídne reálný dojezd 320 km a cenu v přepočtu pod milion korun.

Když se na Chevrolet Bolt přišel podívat Carlos Ghosn, prakticky každý kdo byl v tu chvíli kolem mohl vidět, že šéf Nissanu a aliance Renault-Nissan není z auta právě nadšený. Ne proto, že by bylo špatné – právě naopak.

Nissan aktuálně uvádí na trh nejnovější verzi Nissan Leaf s 30kWh baterií a dojezdem max. 250 km. Jenže Bolt by se měl začít prodávat už do konce letošního roku.

Nissan tak bude se svým Leafem jasně pozadu a to je přesně důvod, proč Ghosn vylézal z Boltu tak zamračený. Nový Nissan Leaf 2. generace s dojezdem vyšším než 250 km totiž Nissan bude uvádět spíš až koncem roku 2017 nebo začátkem 2018.

Chevrolet Bolt tak bude mít více než roční náskok na trhu a za tu dobu si může udělat velmi dobré renomé. Podle dojmů lidí, kteří ho měli možnost na autosalonu v Detroitu vidět, totiž vypadá opravdu dobře. Nissan pak zcela jistě bude muset kontrovat snížením ceny Leafu, minimálně na americkém trhu.

97 Comments on “Šéf Nissanu není z Chevroletu Bolt ani trochu nadšený”

  1. K diskuzi dole. Asi tak do
    K diskuzi dole. Asi tak do přelomu roku 2009/2010, jsem byl zastáncem jaderné energetiky. Považoval jsem ji za bezpečnou , relativně čistou a levnou. Jednou jsem jel jednou na Novém Zélandu obytnou dodávkou , kterou jsem si tam koupil a používal , po dobu mého několikaměsíčního pobytu. Pomalu jsem se vracel do Aucklandu , (týden do odletu) asi čtyřicet kilásků před Aucklandem mi rupla hlava a auto jsem uvařil. Pomohl mi jeden farmář , kterej mne nechal u něho bydlet po dobu opravy (tři dny) a ještě mi sehnal levnýho mechanika. První den jsem nic netušil, ale druhej den jsem zjistil , že má oba jeho domy hnané pouze fotovoltaikou a jako zálohu agregát. Panely měl jen tak opřené na zahradě na jih a v dřevěné kůlně pár baterií a agregát. A fungovalo to pro oba domy skvěle , což mne fakt překvapilo. Ptal jsem se ho, jestli je ekolog, nebo proč se takhle rozhodl. Řekl mi , že ta fucking energetická společnost chce měsíčně 42 dolarů pouze za připojení, a že se na ně může vykašlat. Tak jsem se ho ptal, kolik ho stojí měsíčně benzín do agregátu. Prý má průměrnou spotřebu , tři litry měsíc a i ta by nebyla , kdyby přikoupil jeden dva panely. V roce 2011 jsem chtěl realizovat svůj starej nápad, jet autem na Krym. Kamarád řekl , že to bere , ale že chce navštívit město duchů Pripjať a Černobyl. To mně teda dostal a moji přítelkyni asi ještě víc. Jsem vůbec nevěděl , jaká je to turistická atrakce.
    Pustil jsem si dva dokumenty o Černobylu , abych se přesněji podíval co se tenkrát stalo(odkaz dám dolů). Najednou se mi nezdáli ti rakouští ekologové zas tak šílení. Ale přeci jen jsem věděl, že jaderné elektrárny mají vysoký stupeň bezpečnosti a dosavadní nehody jdou na vrub nedodržování předpisů a ještě musí vzniknout řetězec takovýchto chyb. Pak si čtu knihu Nassima Taleba Černá Labuť , což je kniha de facto filozofii pravděpodobnosti. V tu chvíli mi došlo , že takovéhle neobvyklé řetězce lidských chyb se budou opakovat , až to jednou nedopadne. Jinými slovy, JE není vůbec bezpečná ,jak je nám tvrzeno.Pokud to jen jednou nedopadne zabije to třeba i sto milionů lidí naráz.
    V dalších letech jsem si začal všímat na burze věcí kolem jaderných elektr.. Výsledek , nejsou vůbec levné. Když rozpočet na výstavbu nedodrží nikde ,dokonce ani v severských zemích , které považuji za nezkorumpované a kde se rozpočet obvykle nepřekračuje, tak to už je co říct. Spousta JE byla asi dostavěna jen proto, že už v tom bylo spousta peněz. Tak se na to koukám teď v roce 2016. JE je nebezpečná a drahá energie, máme lepší a bezpečnější zdroje jen můj názor.

    1. novy zeland ma inu
      novy zeland ma inu svetelnost ako mi tu na severe nie ?
      hlavne v zime je to s par opretymi kuskami nemozne ak nechces umrznut. schvalne mam uz par rokov taku mini s olovenou baterkou, ktora uz musela by vymenena, a napojene to je na led.

      v zime to nefunguje vobec, mozno na par minut cas od casu, rozhodne nie ak je taka hmla, a den ze ani slnko nevyslo,
      v lete to svieti o sto sest aj niekolko hodin v noci.

      navratnos, ziadna, experiment v strate. je to riesenie iba pre polohy blizsie pri rovniku.

      my sme leda tak za rovno aliaske, a tam je to tiez k h…..

  2. Z jedné momentky nemá
    Z jedné momentky nemá smysl vyvozovat něco dalekosáhlého. Jedna věc je, že Nissan stejně jako ostatní má námět k přemýšlení, jiná věc je to, že armáda fotografů udělala rychlospouštěmi mraky fotek a z těch vybrali jednu, která jakoby dokazovala to, co dokázat chtěli a která by založila pokud možno kontroverzní a výživné téma k diskuzím, což se jim evidentně podařilo. Ručím vám za to, že kdyby vyfotili kohokoli z vás, tak se dá vybrat fotka, která bude dokazovat, že zrovna přemýšlíte nad podstatou existence lidstva ve vesmíru anebo naopak jestli nemáte přesolenou polévku. Takže asi tak.

    1. No jestli jsem ho správně
      No jestli jsem ho správně přečetl, tak ten jeho výraz kromě zklamání říká: udělali jsme chybu, budeme s tím muset něco udělat. Může to být dobrá zpráva jak pro zákazníky, tak i pro automobilku, která má největší prodeje ve světě. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že GM má možná dumpingovou cenu a dotuje jí z prodeje automobilů se spalovacími motory, čímž se snaží ničit konkurenci. Takže bych oslavoval, že se to začne prodávat a dovíme se, jak to je.

      1. Pochybuju, že jde o
        Pochybuju, že jde o dotovanou cenu. I když by cena baterie byla $15000 ($250/kWh), tak na auto bez baterie (v té základní výbavě, ve které se bude prodávat) zbývá $22500 (~560 000 Kč, s naší DPH 680 000 Kč). To mi neříkejte, že tam není prostor pro výdělek.

    1. Ghosn je sice „Francouz“ ale
      Ghosn je sice „Francouz“ ale tak Nissan je Japonsky a jak vidno Japonci to maj ted tak torsku v „genech“ ze neco stvorej v oblasti trhu a pak usnou na vavrinech a nechaj se prevalcovat zbytkem sveta, u Toyoty je to stejne, prispa s hybridem a drzi se ji tak zuby nehry, ze uplne zapomela dal rozvijet smerem na plug-in hybridy ci elektromobily ze ji zacina pomalu ujizdet vlak i v tech hybridech, a ani novej Prius zadne terno jiz neni

  3. Musíme jen doufat že to GM
    Musíme jen doufat že to GM bude prodávat v evropě převléklé za Opel. A z cenou pod milion. A Leaf třeba zase blíž k 0,5 mil. Uvidíme. Každopádně to konečně nevypadá na konec elektromobilismu ale pořádný rozjezd. Horší je vládní erú. Je vidět, že už hledají cestičky jak z elektřiny více vytěžit.

  4. jestli bude Bolt opravdu
    jestli bude Bolt opravdu dobrej, tak se jiste najde par spolecnosti ktere ho z US budou do EU vozit minimalne na objednavku, takze Bolt se jiste objevi i v CR 🙂

    ja trosicku spekuluju nad tim ze bych Bolta v USA poridil nekdy v roce 2017 na znameho a pak si ho nechal po urcite dobe poslat do CR kde by se nejdriv dovezlo na nej a posleze jen prepsalo na me

                1. musel by to byt nejaky
                  musel by to byt nejaky inteligentni adapter s vlastnim zamkem. Pravdepodobne jeste vetsi a slozitejsi nez adapter z CHAdeMO na Tesla SC.

        1. A které dnes v Evropě
          A které dnes v Evropě prodávané eauto má 60kWh baterii? Jedině Tesla a ta třífáz má – přesto, že doma v USA je jednofáz. Je to logické, pokud u más nemáme 80A jednofázi v každém domě, tak by to auto mělo prostě handicap. Většina našich domácností s jističem 3x25A může při nabíjení z jedné fáze obětovat 16A, což by znamenalo do plna nabíjet 17 hodin. To už je dlouho, nehledě na možnost nabíjet levně z elektromobilního tarifu jen 8 hodin.

              1. Ani to není přesné, je to
                Ani to není přesné, je to práce Mittalů a Světlíků a dalších molochů, kteří si dlouhodobě stěžují, že jsou nekonkurečněschopni vůči výrobcům z jiných států pro drahou EE. Takže jim bude snížena, to snížení zaplatíme my všichni maloodběratelé. Celý NTS je jen o nalezení početního systemu jak ty náklady převekslovat na maloodběratele. Taky se tím navíc ještě získá trochu peněz pro realizaci atomového snu pro ČEZ.
                Dnes to budou posr.nci projednávat, jakou cestou se
                ČR vydá.

                1. doufam ze jaderna energetika
                  doufam ze jaderna energetika se v CR zamitne a zadny dalsi atomovej nesmysl se stavet nebude, neb jadernou elektrarnu za soucasneho stavu a situace muze prosazovat jen blbec nebo lobista co z proinvestovanych stovek miliard bude mit svuj dil do sve kapsy

                  Jaderna elektrarna se nema sanci za sveho „zivota“ ani zaplatit, ani generovat zisk

                2. Chcete říct, že kdyby
                  Chcete říct, že kdyby nebyl trh nesmyslně pokřiven dotacemi a všechny zdroje musely dodávat stabilně (tedy v okamžiku, kdy nevyrábí, nakupovat zdroj jinde), by se jaderka nezaplatila za pár let? Já jsem si zcela jistý, že by tomu tak bylo. Do solárů v ČR se narval bilion korun a stejně pokrývají pár procent a jejich využití činí okolo 3% instalované kapacity… Sorry, ale plácáte nesmysly. Uhelné elektrárny jsou totální humus a vy je svým prohlášením tady v podstatě podporujete, protože něco vám ty ekologické větrníky a soláry vyvažovat musí. Ekonomicky a ekologicky jsou jaderky naprostou špičkou.

                3. jako nekdo kdo dela zakazky
                  jako nekdo kdo dela zakazky pro Javys a Cez mam myslim lepsi info nez jake mas ty ?

                  cifry jsem dal v postech vejs a pocitat snad umis? tak si to spocti sam, proste v soucasnem stavu je jaderna elektrarna nesmysl a jen zdimani penez pro jednu firmu

                  nikde nepisu ze uhelky jsou super, tak me to prosim pod ruku nevkladej, ja ti taky nic nevkladam pod ruce jako ze jsi to napsal ikdyz jsi to nenapsal 😉 prosim dobudoucna to nedelej, je to extremne neslusne 😉

                  to kolik se narvalo v CR do solaru je vizitka korupce vlad ktere to prosadili, neni to chyba solaru, kdyby se misto nesmyslnych vykupnich cen a podpora obrich farem nekde na polich podporovali vice male elektrarny na rodinnych domech a podporovali se i ostrovni systemy, tak za ty penize mohla dnes pulka domu v CR bejt elektricky nezavisla

                  mimochodem ten 1 bilion muzes nejak dolozit alespon odkazem?

                4. Maestro tykač. Dokládat
                  Maestro tykač. Dokládat vám nic nebudu, vy jste svoje počty (hovadiny) taky nijak nedoložil a plácáte tu nesmysly a uvádíte domněnky. Drahouši.

                5. jedinou cifru kterou uvadim
                  jedinou cifru kterou uvadim je 200-300 miliard za dostavbu Temelina, a to je cifra kterou uvadi hned nekolik zdroju, a pokud si je sam neumis dohledat, tak jses asi blbec, ale ja ti rad poradim, zajdi si na google a tam zadej „dostavba Temelina cena“ Cez samotnej cenu neuvadi, uvadi jen ze by cena byla specifikovana podle kontraktu a ze by cenu hradil ze sveho, zaroven ale dodavaji ze ze 70% jsou statni firmou

                  a pokud ti vadi tykani v diskuzi, tak te lituju Josef, to musis na internetu dost trpet ne? nehodlam diskuterum vikat, diskuze maji bejt pratelske debatovani a vikani z toho dela jen hnojarnu spamu a trolu 😉

                6. já bych raději VYKAL než
                  já bych raději VYKAL než VIKAL, nebo je to jedno?

                7. To jsou kecy, které
                  To jsou kecy, které vycházejí z aktuálního stavu. Za 20 let může být (a také bude) vše jinak. A jaderná elektrárna se nestaví na 20 let, moderní elektrárny se staví klidně na 100 let. Některé velké americké reaktory uvažují o stoleté provozuschopnosti. Že by se jaderná elektrárna nikdy nezaplatila při současné ceně elektřiny? To je možná pravda. Jenže současná cena elektřiny je neudržitelná a existuje jenom proto, že existuje povinnost vykupovat dotovanou elektřinu ze solárů a větrníků. Kdyby tato povinnost neexistovala a fungoval normální trh, vlastníci solárů a větrníků okamžitě zkrachují, protože tu jejich elektřinu nikdo nevykoupí, jelikož v době výroby budou vyrábět všichni, takže cena bude klidně i záporná. Souhlasím s elektrárnami na střechách domů. To je rozhodně správná cesta k úspoře. Ale největšími odběrateli nejsou domácnosti, ale průmysl a služby. A tam fotovoltaika na střeše moc nepomůže. Navíc k fotovoltaice ČR nemá zrovna ideální podmínky, natož k větrné energetice. Dostavět Temelín vůbec není špatný nápad. Možná to teď v kontextu vypadá nesmyslně, ale je to investice do budoucna. Jaderku totiž postavíte a pak jede. Fotovoltaika bude každých 20 let vyžadovat nové panely, každých 10–15 let nové aktivní prvky elektroniky (drahé jako prase), bateriová úložiště (bez dotací totální nesmysl) taky mají životnost tak 20 let a konec. Za životnost jaderky tohle všechno vyměníte třeba i pětkrát. Tož mi pak něco říkejte o nenávratnosti.

                8. U atomek se rádo zapomíná
                  U atomek se rádo zapomíná na externality, sklady vyhořelého paliva, palivo samo, pojištění(kryje stát),….
                  Do atomu bylo v minulosti napumpováno obrovské množství peněz.
                  U podpory OZE je potřeba odečíst DPH, které výslednou cenu podpory navyšuje o 21procent a nezapomenout, že část kterou platíme v poplatku na OZE v kWh bychom jinak zaplatili ČEZu v drahé ceně silové EE.

                9. Jasně, externality tam
                  Jasně, externality tam jsou, ale jedná se o drobné ve srovnání se stavbou. Cenově je zcela evidentní, že soláry a větrníky nemají bez dotací šanci.

                10. Stejně jste mě
                  Stejně jste mě nepřesvědčil. Kdyby se to vyplácelo, tak by se ve světě stavěly jaderky o106.

                11. protoze jim elektrina chybi
                  protoze jim elektrina chybi a ty elektrarny stojej, o novou vystavbu se jedna jen v Cine 😉 a kdys na to Cina ma a maj na to jeji obyvatele, tak at si to stavi treba do nekonecna, ale CR na to nema a platime to my vsichni co platime dane 😉

                  kdys se ti to tak libi tak se odstahuj do Ciny, sak je to krasna zeme, ja tam minulej rok byl 2x za zakazkou a je to super, teda pokud je clovek zrovna nekde mimo mesto a ne v centru „Mordoru“

                  normalne si az zacinam prat aby se Temelin dostavel, cena za elektrinu se diky tomu zvedla a ty bys tady pak vejskal jak to ze se zveda cena elektriny a jakto ze se tim zdrazilo jezdeni s elektromobilem 😀 by ses pak najednou divil ze misto kacky pade by te kW stala treba 6-7 kacek 😀

                12. Jenže ona bude stát 6-7
                  Jenže ona bude stát 6-7 kaček. A ne kvůli dostavbě Temelínu, ale kvůli dotacím solárů. Však uvidíte. A Energiewende v Německu taky začíná dostávat povážlivé trhliny, protože Němcům se přestávají líbit účty za elektřinu. Dokonce se uvažuje o opětovném spuštění reaktorů 😉

                13. solar se v CR podepisuje jen
                  solar se v CR podepisuje jen cca 13% z celeho kolace obnovitelnych zdroju a dnes ma dokonce nejnizsi dotacni cenu za vykup ze vsech tech „obnovitelnych zdroju“ ktere tu vyssi vykupni cenu maji, ale ty protoze te media bombardujou a bombardovali jen solarem ve vsem hned vidis solar 😉 je to smutne jak se lidi nechavaj manipulovat mediama, oficialni odkaz na dane ceny jsem ti sem dokonce jiz dal, kdyby sis ho alespon prohledl, tak bys zjistil ze nejvetsim procentem v tom kolaci s nejvyssima cenama nejsou solary ktere si uzdibuji jen smesnych 13% z celkovich dotovanych vykupnich cen, ba dokonce ani vetrniky se smesnyma 6%, ale biomasa a bioplyn jsou to co ti nejvic prodrazuje elektrinu 😉 ale jo dal haň fotovoltaiku, kdys ti to tak dela dobre a jses pak spokojenej

                  jen jses pak za blbce co si ani neprecte oficialni dokument kde mas ty cifry jasne napsany a jsou primo o energetickeho regulacniho uradu 😉

                14. Víš co, mysli si co
                  Víš co, mysli si co chceš. Mě je to jedno, solárama jsem myslel obecně obnovitelné zdroje, ale to je jedno. Je to jedna velká habaďůra na peníze daňových poplatníků. Nazdar.

                15. a habadura jmenem dostavba
                  a habadura jmenem dostavba Temelina za 300 miliard od danovych poplatniku ti prijde v poradku?

                  to ze CEZ a stat vyuziva chybnych vypoctu na OZE a uctuje ti o par set rocne vic na teto polozce ti taky nevadi? dnes se plati 495 kacek za MWh, pritom by jsme meli platit jen 316 korun za MWh (zatim se jen pripravuje ustavni stiznost, stat totiz pujde proti statu, tak neni kam spechat), to ti nevadi a dal tu firmu chces podporovat a jeste ji fandit aby dostavela Temelin? nojo je to polostatni firma a tak se to resi as kdys se na to upozorni a i tak se to resi laxne, stat a CEZ by tim precejen prisel o slusnych par miliard, a CEZ kteremu tak fandis s dostavbou Temelina je sam majitelem vice nez 60% instalovaneho vykonu elektraren ktere spadaji do onech dotaci dotovanych vykupnich cen, takze firme ktere fandis sam dobrovolne platis cca 60% z tech 495 korun, jo nejvic krici ten kdo nejvic tezi z toho na co nadava, a to ti taky jiste vubec ale ani malinko nevadi, hlavni prece je aby se dostavel Temelin 😉

                  opravdu si preju aby se Temelin dostavel, a aby lidi jako ty pak zjistili ze na vyuctovani za elektrinu pak najdou dalsi polozku vedle te za OZE, dalsi penize co musej zaplatit, a bude tam „na podporu jaderne energetiky, to vyte, Temelin stal fe finale asi tak 500 miliard, a to prece musi nekdo zaplatit, takze vy spotrebitele :)“

                16. Celou tuhle diskusi sleduju
                  Celou tuhle diskusi sleduju a více se utvrzuju, že jedině obnovitelné zdroje v kombinaci s chytrou sítí(Vrchlabí ji má), jsou tím, co má smysl.

                  Naprosto souhlasím s tímto textem a podobnými zde. Odkazy o dostavbě Temelínu a o Německu jsem si s chutí přečetl.

                  Díky za diskusi. 😉

                17. Pane Lkotku, zapomínáte na
                  Pane Lkotku, zapomínáte na Zelené pomatence, Jihočeské matky a podobné zblblíky, kteří dělají všechno možné proti jádru.
                  Podívejte se do sousedního Německa, které v záchvatu „ekologického“ šílenství zavírá fungující atomky a spouští „zaručeně neškodné“ uhelky.

                18. och boze, dalsi kdo ani
                  och boze, dalsi kdo ani netusi proc Nemci odchazi od Jadra

                  tady mas uvedene jak to s ebnergetikou v Nemecku je a jak to probyha a probyhalo, a prosim docist cele az do konce a nevytrhavat neco z kontextu http://energetika.tzb-info.cz/energeticka-politika/8772-nemecky-ustup-od-jadra

                  Nemci proste pochopili ze Jadro neni vydelecne ale ztratove, a hlavne neslusuje se s inteligentnima sitema ktere spolehaji na mensi zdroje elektriny rovnomerne rozesete po cele plose Nemecka

                  PS: a jen tak mimochodem, my Cecho Slovaci muzem bejt neskutecne radi, ze se tenkrat podarilo situaci ve Slovenske A1 zvladnout, on to vi malokdo, respektive skoro nikdo o tom radsi nepise, ale v A1 na slovensku kde byla v roce 1977 jiz treti havarie (vsude se pise jen o dvou) a ikdys byla oznacena jen za 4 stupen, tak podle toho co jsem animoval mame vsichni sakra stesti ze to nemelo horsi nasledky a prut se nevzpricil v reaktoru, ale vyletel ven, kdyby se vzpricil, tak by na Slovensku meli havarii horsi nez jaka byla v Cernobylu 😉 mimochodem ta elektrarna se doted asanuje a jeji asanace prozatim prisla na cca 30 miliard euro 😉 stavba jaderky je sranda, je to proste stavba trosku slozitejsiho „stroje“, ale asanace, tedy likvidace jaderne elektrarny je mnohem slozitejsi, protoze dany „stroj“ jiz proste je radioktivni a tak se to rozebira po malich kouskach, musi se vse rezat, asanovat a nasledne ukladat, takze ruseni jaderne elektrarny je tak nekolikrat delsi a drazsi ukon nez jeji stavba

                  a abysme zavrsili ty Nemce a jejich ustup od jaderne energetiky, tak za poslednich 5 let se v Eu dari Nemecku jako jedine zmini v EU snizovat cas celorocniho vypadku rozvodne site, a to prave proto ze misto aby se spolehali na obri elektrarny daleko od sebe, tak soucasne budovani chytrych siti s mensima zdrojema energii maji proste vice casu na nenadale situace a muzou tak vypadkum zabranit tim ze energii snadno presmeruji automaticky ty chytre site, takze Nemcum se ustup od Jadra jen financne vyplaci

                  popis tech siti mas treba zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Inteligentn%C3%AD_s%C3%ADt%C4%9B

                  ano Jadro je ekologicke a je to dobrej zdroj energie, ale je to zaroven extremne drahej zdroj energie a extremne velkej zdroj energie kterej se jen blbe nahrazuje pokud dojde k vypadku, proste ma vyc nevyhod nez vyhod, to je celej jeho problem, prirovnal bych to treba k letecke doprave, predstav si spolecnost co ma 1 obri letadlo pro 1000 lidi a pak druhou spolecnost co ma 100 letadel kazde pro 10 lidi, co se stane kdys kazde te spolecnosti spadne jedno letadlo? ktera z tech spolecnosti dal bude prepravovat cestujici? a ted si vem ze mas 2 jaderky a jedna z nich je najednou mimo provoz, cim nahradis tu chybejici elektrinu?

                19. Přesně tak. V Německu
                  Přesně tak. V Německu nejde o zavíráni jaderek, to je sekundární ekonomická záležitost. Jde o inteligentní sítě. Byl jsem na přednášce, kde ukazovali grafy spotřeby v Německu a byly vyrovnanější než u nás. Německo je prostě nejbohatší v Evropě a může si tento zatím experiment dovolit. Pro nás to má tu výhodu, že za dvacet let budeme už vyzkoušenou technologii kupovat za nižší cenu. Ještě jedna perlička. Musk ještě nezačal vyrábět slibované domácí baterie a v Německu se již pět let vyrábějí a rozvodné společnosti je zdarma pronajímají domácnostem za to, že si je na dálku řídí. Jaký to má efekt když na konci větve vyrovnáváte napětí byť pár kilovaty energetici dobře vědí. U nás se radši zdraží paušál za jistič aby lidi nenapadlo moc šetřit a dostavba jaderky nebyla ještě větší nesmysl.

                20. je videt ze o jaderne
                  je videt ze o jaderne elektrarne vis naprosot kulove, takze zacnem postupne

                  jaderna elektrarna nikdy nesmi jen na 100%, jejim maximem je vzdy cifra 90%, takze teoreticky uvadene vykony jsou jen proto aby se pak dale dalo pocitat

                  jaderna elektrarna v EU (nejaka amerika nas nemusi zajimat, tak at si to delaj jak chtej a elektrinu od nich v EU nemame) se stavi s zivotnosti podle danych bezpecnostnich norem, ktere jsou v soucasnosti nastavene od 30 do 60 let provozu, s tim, ze kazdych 5 let se pravidla upravuji „k lepsimu“ a bude se nasledne jaderna elektrarna upravi na dalsich 5 nebo dokonce 10 let pokud si provozovatel troufne udelat upravy ktere jeste nejsou oficialne certifikovane, ale je velka pravdepodobnost ze budou prave za dalsich 5 let

                  pak jsou technicke odstavky, na udrzbu, protoze nekde vznikl problem, atd…, to je doba kdy proste jaderka bed nejede vubec (celkem vyjimecny stav) nebo jede jen nektery z bloku, kuprikladu zminovany Temelin ma rocni prumer 79. neco procent, takze je na to relativne dobre a da se rict ze odstavek ma velmi poskromnu, ale je potreba rici ze Temelin je relativne nova elektrarna ktera jeste nepotrebovala zadne vetsi zasahy do udrzby ci renovace

                  Temelin i podle dokumentace CEZu ma zivotnost planovanou na 30+5 let, takze k tem tvejm vysnenejm 100 letum se Temelin nepriblizi ani v nejbujarejsich snech, planovane 2+ bloky maji mit zivotnost stejnou, ono se veskutecnosti jedna o regulerni novou elektrarnu, pro dalsi bloky by vzniklo vse uplne nove a na soucasne funkcni elektrarne by se nic nemenilo, nic krome pozemku a majitele by nebylo spolecne

                  nevim jak pozorne sledujes vykupni ceny energii z ruznych druhu „obnovitelnych“ zdroju, ale ty ceny jiz celkem vyrazne klesli a dnes jsou vpodstat pod urovni toho co plati prumerny obcan, tech ktere maji ty velke vykupni ceny je tak malo, ze to jsou v porovnani s celim systemem doslova smesne penize, podrobne ceny mas primo zde http://www.eru.cz/documents/10540/613886/ERV_4_2014/4f60ee4b-5bfa-4636-846f-5c7dee3d8683

                  i bez tech obnovitelnych zdroju by cena elektriny nestoupala nijak vyrazne, takze navratnost jaderne elektrarny by to nijak zvlast neovlivnilo

                  pokud chces trosku ekonomickeho cteni o jaderkach, kde se doctes ze ten trend upadku jaderne energetiky je celosvetovej a ne jen v CR , tak treba zde, ale je to hlavne o Temelinu a jeho pripadne „dostavbe“ a jsou tam i odkazy na zdroje, vcetne odkazu na CEZ http://www.memza.cz/navratnost-novych-bloku-temelina/

                  a precti si hlavne posledni vetu v tom textu o Temelinu „Těchto několik aspektů, které ovlivňují ekonomickou návratnost jaderné energetiky v souvislosti s potenciálním budováním nových bloků v Temelíně, napovídá, že ekonomická návratnost za současných okolností nebude v tržních podmínkách reálná. Jedinou možností, jak lze učinit Temelín výdělečným zdrojem, je stanovení povinných výkupních cen na desítky let dopředu, což by v konečném důsledku museli zaplatit spotřebitelé.“

                  a asi bys nechtel aby 1kW z Temelina stal treba 6 korun po treba 30 let? to by totiz zasahlo jen ty, co nemaji moznost si zajistit svuj zdroj energie a od CEZ se odriznout, protoze jiz pri 5 korunach se to vyplati vpodstate kazdemu kdo tu moznost ma a ma jistotu ze se mu ta investice vrati drive nez za 15 let 😉 cos by vedlo zase jen ke zdrazovani energii tem co si to nemuzou z nejakeho duvodu dovolit, tedy hlavne lidem treba v panelacich, a to z toho duvodu ze by zajem o elektrinu klesal

                21. Ono se bohužel zapomíná
                  Ono se bohužel zapomíná na obrovskou výhodu atomových/tepelných elektráren: jejich stabilní výroba.

                  Vezměte si jeden takový typický český den.. sluníčko svítí, FVE jede na 100%, ale najednou mráček.. a FVE jede třeba na 80%, potom najednou zase jasno a FVE jede zase na 100%, potom bum, zatáhne se a chystá se k bouřce.. a FVE jede na 50%.. Tyhle výkyvy musí někdo dorovnávat… A díky tomu, že jedou i tepelné elektrárny, tak náklady na vyrovnávání nejsou tak velké, jako kdybychom měli jen FVE a větrné elektrárny..

                  Už teď se zvyšuje podíl částky, kterou platíme ČEPS za údržbu a regulaci soustavy…

                22. to resi prave inteligentni
                  to resi prave inteligentni rozvodne site, jenze jedinej kdo je v Eu stavi jsou jen Nemci, CR to ma podle energetickeho planu v planu az po roce 2030

                  sak si projdi statistiky Nemecke rozvodne site, jeste pred 5 lety natom byli podobne jako CR, tedy vykyvy byly problem a rocne byl vypadek site okolo 35-40 minut, dnes maj z „obnovitelnych zdroju“ cca ctvrtinu energie, zacali budovat chytre site spolehajici prave na male lokalni zdroje elektriny, a jako jedini v EU maji rocni vypadek pod 20 minutama, no jak je to mozne? 😀

                  holt chytra energeticka sit si sama urcuje jestli energii z toho zdroje potrebuje a jestli neni potreba nekde jinde, a sama to automaticky udela a neceka se na nejake jedince kdesi na velinu kteri rozhodnou

                23. Ano a proč je ČR nestaví?
                  Ano a proč je ČR nestaví? Protože by to bylo tak drahé, že proti tomu postavení jedné jaderky je nic! Vy argumente.

                24. Teď z vák konečně
                  Teď z vák konečně vypadlo něco rozumného. Co je pro pána ( Německo) není pro kmána (ČR). Takže zatím pronvestujeme peníze do jaderky aby jsme zaspali nástup obnovitelných technologií a za dvacet let budeme zavádět vyzkoušenou technologii z Německa která už bude levnější. Ve světě jsou vizionáři a přizdisráči co se vezou. Pokrok táhnou ti první.

                25. Pokud je přizdisráčstvím
                  Pokud je přizdisráčstvím to, že budu mít elektřinu za poloviční cenu (ve skutečně ještě levnější) oproti Německu, tak jo, klidně budu ten váš přizdisráč.

                26. momentalne nema cenu v CR
                  momentalne nema cenu v CR stavet ani jedno z toho, ostatne CEZ na dostavbu Temelina stejne nedostane pujcky, ja se dostavby moc nebojim protoze je nerealna financne a vpodstate je zbytecna a neslucuje se s plany energetickeho uradu, elektriny mame nadbytek a na jejim vyvozu se vpodstate nevydelava, zadny podstatne velky novy odberatel v tuzemsku v dohlednu neni a pokud by Temelin cekala dostavba, tak to za zivotnosti stavajiciho Temelina stejne asi nikdo nestihne 🙂

                  pro CR je mnohem rozumnejsi momentalne spise investovat do zlepsovani technologii jiz dnes stojicich a funkcnich tepelnych elektraren a snizovat tak jejich „skodlivost“, ne zvysovat jejich vykon, ale zlepsovat jejich efektivitu a filtraci, a to se taky deje

                  ale je super ze ti vadi tykani, ale zato rad urazis ruznyma „prirovnanima“ 🙂

                27. Bilion korun se narval do
                  Bilion korun se narval do tunelů s FVE, ne do solárů. Můžou za to politici, kteří věděli dávno, že ceny FVE panelů klesli a nesnížili výkupní cenu aby si nahrabali pro sebe.

                  Už několik let není na FVE žádná dotace a přesto se staví. Protože už se zlevnili na tolik, že se vyplatí.

                  Naopak je plán plynule přesun toho biliónu korun z podpory OZE do podpory JE, protože cena na OZE se znižuje a zvyšuje se cena JE. Takže tu obhajujete něco na co nadáváte.

                  Tak to bych rád věděl jak jsou JE ekonomicky a ekologicky naprostou špičkou?

                  Ekonomicky 300 miliard Kč vám přijde špičkově ekonomické?
                  To jako myslíte vážně? To si děláte srandu ne?
                  300 miliard je navíc jen dnešní odhad. Temelín co dnes stojí stál 3x víc než původní odhad. Takže dnešních 300 miliard Kč, naroste na minimálně 2x tj. 600 miliard.
                  Pak ještě vláda kejvne na stálé výkupní cenu a rázem budeme platit za kWh 5-6 Korun! To chcete?

                  A tyhle peníze jsou jen na stavbu, co stojí údržba a renovace a úschova vyhořelehé paliva a i jak píš saman asanace JE, to tu vúbec není.

                  O špičkové ekonomice se nedá vůbec mluvit.

                  A o ekologii se u JE nedá mluvit už vůbec. Stčí se podívat na suprovou ekologii na Ukrajině, na ekologii v Japonsku a Hlavně kolik pěněz to stálo a stojí.

                  To že na Slovensku mohla JE bouchnout a nechybělo málo o tom se nemluví. Stačilo málo. Že se dá vcelku jednoduše vlézt k malému jadernému reaktoru ve Vídni a nechat tam například bombu. S poustat dalšího, až po vyhořelé palivo a uniky radiace. Jestli vám tohle přijde ekologické, tak to opravdu nemáte v hlavě v pořádku.

                  O proti tomu FVE, VE, vodní, přečerpávačky, chytré sítě, jsou v podstatě přírodní zdroje a žádné ekologické katastrofy nehrozí, ani bomba od teroristů neohrozí dodávku elektřiny natož nezničí území o velikosti České republiky.

                  Těch 600 miliard by se měli radši dát na FVE panely na všechny střechy a i když by ty domy nebyli soběstačný, tak by ušetřili spousty elektřiny z uhelných E. A netahejte sem to, že ty uhelný se musí stavět kvůli tomu, aby vykrývali výpadky FVE. To je totiž pravda jen částečně. Ty FVE vyrobí elektřinu, která se spotřebuje primárně z nich. A uhelka jede v té době na „volno“, takže skoro nic nežere. Nastoupí pouze v případě když přestane svítit a foukat. A to je v daleko méně případech, než kdyby jela pořád.

                  Jestli máte trochu rozumu v hlavě, tak vám musí být jasné, že o to co FVE vyrobí se sníží oběr z uhelky a o to se sníží spotřeba uhlí. Kdyby ty FVE nebyly jeli by uhelky naplno a spotřebovali by dalko víc euhlí a vypustili by do vzduchu který dýcháme dalko více jedů.

                  Ostatně jak to vy a podobní uvádíte na příkladu Něšmecka, že tam staví uhelky o 106. Tak to samozřejmě není pravda. Najděte si statistiky počty uhelných elektráren a zjistíte, že po zavedení jejich plánu pro energetiku se naopak počet uhelnych elektráren snížil. A zárověň se i snížil počet JE. Tj. dělají 2 věci najednou a i když se v přechodném období jeví stav jako opačný a novináři a vy tomu nevím proč věříte. V blízké budoucnosti jsou na tom daleko lépe než my, vlastně už dnes jsou na tom lépe než my, protože jim OZE vyrobí občas i 70% elektřiny z OZE. Tj. ušetří 3/4 uhlí i uranu!!!

                  Sorry ale rozhodně radši budu mít za humny FVE, než uhelnou , nebo jadernou elektrárnu.

                  Na co potřebuje ČR další JE, když celou jednu výrobu elektřiny jedne JE vyvážíme pryč? Na to mi odpovězte?

                  ČR má v energetickém mixu 50% uhelných elektráren, 30% JE, a vez zbytku je asi pod 10% OZE.

                  Rozhodně ČR stačí v energetickém mixu 30% JE. To je na tento stabilní a naprosto neregulovatelný zdroj až až. Naopak 50% uhelných je dost ty by se měli změnit na OZE. To je přiliš velká rezerva.

                  Takže těch 600 miliard by se mělo naopak vrazit do FVE panelů na střechy a větrných elektráren, klidně postavit alepoň jednu přečerpávačku, vrazit to do chytrých sítí atd.

                  Tohle by pro ČR bylo rozhodně do budoucna nejlepší cestou.
                  JE je cesta do pekla, kde se udusíme jedama z uhelných elektrárena zamoříme si krajinu jaderným odpadem.

                28. Celou tuhle diskusi sleduju
                  Celou tuhle diskusi sleduju a více se utvrzuju, že jedině obnovitelné zdroje v kombinaci s chytrou sítí(Vrchlabí ji má), jsou tím, co má smysl.

                  Naprosto souhlasím s tímto textem a podobnými zde. Odkazy o dostavbě Temelínu a o Německu jsem si s chutí přečetl.

                  Díky za diskusi. 😉

                29. treba to bude zajimat i
                  treba to bude zajimat i redakci hybrid.cz

                  ale data jsou nasledujici, Temelinem, jeho cena cca 4 miliardy eur, planovana zivotnost je 30+5 let v pripade ze bude v dane dobe jeste splnovat bezpecnostni predpisy, za tech 35 let (budem predpokladat ze by to mohl splnit) vyrobi pri 80% ktere uvadi CEZ cca 14TWh za rok, naklady na provoz Temelina neznam takze je dam za 0,- a zisk za vyrobenou elektrinu tedy bude cca do 14 miliard korun (1kW se prodava pod 1 korunou, burzovni je cca 0.8koruny), a pokud by se kazdy rok melo na likvidaci Temelina odkladat alespon pulmiliarda eur, tak jsme cca na nule a Temelin si na sebe nema sanci vydelat, protoze jiz jen jeho stavbou je v minusu 4 miliardy eur

                  Ceskej obcan ale patri mezi elitu ktera ma druhou jadernou elektrarnu a s velkou slavou a potleskem strasne rad ze svejch dani zaplatil ty 4 miliardy eur

                  ten kdo chce dostavbu Temelina o dalsi 2 bloky (planovana cena 8-12 milaird eur, takze ve finale tak 10-15 miliard eur) tak je totalni blbec, nebo lobista ktery z toho bude mit podil, a mimochodem zase by to stavel stat, za nase penize a pak to s velkou slavou predal CEZu za 1 korunu a ten by cenu elektriny slavnostne o tu 1korunu zvednul za 1kWh obcanum CR, za tech 8 miliard coz je ta nejnizsi mozna suma za dostavbu dalsich 2 bloku, by mohli bejt v CR naprosto vsechny strechy baraku pokryte solarem a jeste by zbylo par miliard na pronajmuti par tisic hektaru v Severnim mori a vystavbu tolika vetrniku, ze by to CR davalo 10x tolik elektriny co by v plnem vykonu dodaval Temelin, a mozna by jeste zbylo na vodikove generatory ktere by slouzili jako power banka pro vykivy z tech vetrniku a solaru

                  a posledni cisla, CR kazdy rok vyveze a reexportuje cca 28-29TWh elektriny (z toho reexport cca 10TWh), ne CR opravdu jaderku jako Temelin nepotrebuje a nikdy nepotrebovalo, i bez Temelina by byla ceska energetika v plusu a elektrinu vyvazela, Temelin je jen velka hracka kterou CEZ dostal zadarmo od nas vsech co v CR platime dane

                  a to jsem nepocital vydaje na provoz Temelina, na jeho postupnou modernizaci aby vubec plnil bezpecnostni podminky k provozu, a na nakup a uskladneni paliva, coz jsou dalsi miliardy eur, pocital jsem jen vystavbu a nasledne asanaci az doslouzi, a ta asanace je nejdrazsi polozka, Nemci a Slovaci kteri maj v EU zatim jako jediny s asanaci jaderky zkusenosti to odhaduji na 50 miliard eur za 1 jadernou elektrarnu, a mimochodem Temelin ma podle bezpecnostnich standardu podle kterych byl postaven zivotnost jen 30+5 let

                30. Zato solary si na sebe bez
                  Zato solary si na sebe bez dotaci vydelaji, co? Asi proto vsichni rvali jak protrzeni, kdyz hrozilo, ze pramen vyschne… O schopnosti dodavat v dobe, kdy potrebujeme, radsi pomlcim.

                31. No nevim, to zavani tim
                  No nevim, to zavani tim samym pru*em jako solarka – sice jeste neumime udelat poradne baterie, ale zacneme stavet mega uloziste. Jako smysluplne uloziste beru precerpavacku, ale na ty u nas nejspis nejsou vhodne podminky (funguji 3 pokud se nepletu).

                  V podminkach USA jsem to do urcite miry ochoten bateriova uloziste pochopit, prece jen podminky jsou odlisne (vsechno daleko, z velke casti placata poustni krajina).

                32. byl bych mnohem radsi kdyby
                  byl bych mnohem radsi kdyby mezi lidi rozdali 300 miliard na dotacich treba formou 100% dotace na fotovoltaickou a vetrnou elektrarnu do 10kW a s nutnostni vystavby na strese domu, haly ci jineho objektu, nez aby se 300 miliard dalo na vystavbu zbylich 2 bloku Temelina

                  a ted pocitej se mnou, 10kW elektrarna s veskerym vybavenim a montazi „na klic“ vyjde na necelich cca 400 tisic korun, takze do 300 miliard by se takovych fotovoltaickych systemu veslo 750 tisic, takze 750 tisic domu v CR by se stalo razem energeticky temer samostatnych 😉 v pripade plne ostrovnich setu, tedy vcetne baterii na 10kWh elektriny takovej ostrovni set vychazi na necelich 500 tisic korun, a tech se do 300 miliard vejde 600 tisic kusu, a to by znamenalo ze 600 tisic domacnosti v CR by se stalo energeticky plne samostatnyma a nepotrebovali by jiz zadnou pripojku do verejne site 😉 a ikdybych mezi tema 600 tisici dpomacnosti nebyl a nebyl tam ani nikdo z mich znamich, tak bych to podporil

                  da se predpokladat ze dostavba Temelina by asi vysla na vic nez 300 miliard, zname asi vsichni jak se v CR stavej takove velke stavby a jak se dodrzuji jejich rozpocty 😀

                33. Ja bych az takovy optimista
                  Ja bych az takovy optimista nebyl. Tady je celkem zajimave cteni k dimenzovani ostrovniho systemu (pro nejakou malou trvale bezici elektroniku): http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/2015-October/482320.html

                  Pokud jsem se nespletl, tak pro 10kW instalovanych vychazi PRUMERNA denni vyroba neco pres 25kWh (podle kalkulatoru na http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php je rocni vyroba cca 10MWh). Kdyz nastane situace z odkazu nahore (2 tydny dostavam 10%, cili 2.5kWh na den), tak mam problem – mozna jeste tak svitim, ale nevarim, netopim, nenabiju auto…

                  Takze bud potrebuju baterii vyrazne vetsi nebo to bude znacny nekomfort – pres 3kWh denne mam spotrebu jako jeden clovek v malem byte, kde vetsinu dne nikdo neni (lednicka, router, par spotrebicu ve standby), vecer na at nezeru 6 hodin pribyde svetlo, tv, pocitac. O vikendech obcas sporak/trouba.

                34. Pokud máte ostrovní
                  Pokud máte ostrovní systém, tak se vám může vyplatit vykrýt šest týdnů v zimě centrálou. musíte si to spočítat a zvážit priority.

                35. 10KWh baterie bezproblemu
                  10KWh baterie bezproblemu pokreje 2 dny celeho rodinneho domu, co to mate za lednicku a dalsi spotrebice ze vam bere tolik?

                  ja v Praze , byt 2+1 zijeme tu dva , ja doma pracuju jako grafik, takze 1 pracovni PC (podle zasuvkoveho meraku prumerna denni spotreba 2.2kW) + 2x PC na rendering ktera jedou jen obcas a mam je mimo merak, zena temer kazdy den vari nebo pece, a rocne mame spotrebu 1633.4kWh (za 01.-12. 2015) tedy cca 4.5kW za den, z cehos 2.2kW dela jen moje pracovni PC, jede vpodstate i o vykendech, v ty dny slouzi jako domaci PC, 2.2kW je udaj co me merak udava jako rocni prumer, precejen kdys jede PC jen na desktopu, tak bere cca 150W, kdys pracuju cca 250W a kdys hraju tak obcas kolisa nad 400W

                  strecha toho 4 patroveho pavlacaku kde bydlime a ja pracuju ma podle meho odhadu prostor na cca na 60-70kW elektrarnu, takze by klidne dokazala zasobit lokalne celej barak zcela bez problemu, bohuzel dohoda vsech majitelu bytu je nerealna, takze ja si na svuj druhej pokus s fotovoltaikou pockam az na vlastni rodinnej barak nekde za Prahou, na Praze 4 zel rodinnej barak vyjde na penize ktere nemam a mit zrejme nebudu, 15 a vice milionu, ale tam si barak proste k verejne siti pripojit nenecham a nes abych platil nekomu dalsimu za elektrinu, tak radsi celou strechu pokreju fotovoltaikou, z mensi casti solarem na ohrev do hybridniho systemu a nekde na zahradu jako „zalohu“ vetrnou turbinu, s 20-25kW max vykonu, a 10-15kW zalohou se vpohode dostanu k cca 1 milionu a do konce zivota mam vpodstate teplo a elektrinu zadara, kolega architekt me jiz predbezne i spocital ze ten 1 milion vpodstate skoro usetrim i pri vystavbe diky tomu ze se nebude pocitat s nicim jinym nez s pripojenim vody z verejneho rozvodu, i vodu bych ale rad alespon z casti pak pokryl studnou, dnes vrt studny pro cerpadlo vyjde na smesne penize v radu ani ne desitek tisic

                  ale ciste prakticky, bohuzel tech 300 miliard do toho co pisu neni realnych, zadny politik neni tak blbej aby ochudil statni kasu o tak vyznamnou polozku jako je elektrina do bytoveho sektoru, jedna se jak o miliardy na danich za energii, tak o miliardy na dividendach od CEZu (spise desitky miliard)

                36. Priznam se, ze po
                  Priznam se, ze po jednotlivych spotrebicich jsem to nezkoumal. Ale podival jsem se do zaznamu na presne cislo a kdyz vezmu desetiletou historii, tak prumer je stabilne lehce pres 80kWh/mesic (podle elektromeru; predtim jsem pocital cca 100). Ale ono to v podstate sedi (kdyz odpoctu ten pracovni pocitac s 2.2, tak 2.3 vs 2.8), ona se spotreba elektriny pro 1 a 2 lidi moc lisit nebude…

                  Souseda s vetrakem na zahrade bych asi nechtel 🙂

                  Ted to neumim najit, ale na hw listu kdosi zminoval, ze se chysta, aby i ostrovni systemy platily „z jistice“ a prizpevek na OZE, aby CEZ, solarnici a spol neprisli zkratka. Verohodnost informace potvrdit neumim.

          1. Ano a přitom ona ta úprava
            Ano a přitom ona ta úprava US/EU nabíječky nemusí být vůbec složitá=drahá. Třeba když se podíváte dovnitř Tesla nabíječky tak tam naleznete 3×3,3kW nezávislý modul na 240V. Takže pro US jsou uvnitř krabice všechny napojeny na jednu fázi 1x40A/240V, ale pro EU mohou být zapojeny na jednotlivé fáze (proti nuláku) 3x16A/230V. Pro plných 20kW(US)/22kW(EU) jsou ve voze dvě tyto nabíječky po 10kW = Dualcharger.

            1. Jasně, je to přesně tak.
              Jasně, je to přesně tak. Navíc změna 1F/3F neznamená zásah do vlastní nabíječky. Stačí na vstupní konektor pro EU připojit mennekes s jistým zapojením a v USA J1772 s jiným zapojením. Toto modulární skládání má i další výhody. Například při poruše jednoho modulu nejsem v prčicích ale pořád nějak nabíjím. A taky mohu nabíjet třeba jen ze dvou fází, protože na třetí mám píchnutého nissana.

Napsat komentář