Požár Tesla Model S v Norsku nezpůsobil Supercharger

Před pár týdny se rozhořela kauza požáru elektromobilu Tesla Model S v Norsku. Auto shořelo při nabíjení u Superchargeru.

Ohořelé zbytky elektromobilu Tesla Model S u norské nabíječky Supercharger v Gjerstadu
foto: Fædrelandsvennen

Je to docela přímočarý příběh: novopečený řidič elektromobilu Tesla Model S zaparkoval u nabíječky Tesla Supercharger, zapojil ji a odešel. Stalo se to ve městě Gjerstad u nabíječky Brokelandsheia.

Po chvíli ale auto začalo hořet. Přivolaní požárníci nemohli vůz hasit vodou, museli pouze zabránit jeho šíření speciální pěnou. Vůz nakonec úplně shořel. Nikdo nebyl zraněn. Zajímavostí je, že rok staré auto bylo koupeno z druhé ruky pouze dva dny před požárem.

ZAJÍMAVOST: Elektromobily Tesla lze podle instrukcí automobilky hasit vodou pouze v případě, že jde o speciální směs s mědí.

Zpráva pochopitelně vyvolala velké mediální vlny. Protože když (s trochou nadsázky) jednou za rok hoří elektromobil (nejlépe značky Tesla Motors), je to vždycky mnohem zajímavější, než že každý den shoří několik fosilních aut.

Bližší podrobnosti celého případu jsou stále poněkud nejasné. Z auta totiž zůstaly jen pokroucené zčernalé kousky. Vyšetřovatelé nicméně zjistili jednu věc: požár nezpůsobila připojená nabíječka Supercharger. Začal prý přímo v Modelu S.

Tesla se pro magazín AutoblogGreen k záležitosti vyjádřila v tom smyslu, že se stále snaží zjistit příčinu a další podrobnosti požáru. Navíc mluvčí automobilky dodala, že každou minutu dnes po celém světě začne 5 nabíjení u Superchargerů a proběhlo jich už celkem 2,5 milionu. Takže se rozhodně není čeho bát.

24 Comments on “Požár Tesla Model S v Norsku nezpůsobil Supercharger”

  1. Paranoia neboli
    Paranoia neboli úmysl.

    Když o tom požáru čtu, nemůžu se zbavit podezření, že to byl úmyslně založený požár.

    Indicie jsou jasné
    1) auto bylo z „druhé ruky“ – takže se majitel spoléhal na zpoždění v komunikaci, kdy tesla bude kontaktovat předchozího majitele
    2) stalo se to u superchargeru, který tam ovšem nedodával elektřinu
    3) vzniklo to uvnitř vozu
    4) bylo jasné, že požárníci to auto nechají kompletně dohořet, takže všechny stopy zmizí

      1. To samé jako pro samana, co
        To samé jako pro samana, co si přečíst třeba wiki kde je citace „Hasič (staré označení požárník) je zejména označení pro profesionálního nebo dobrovolného člena hasičské jednotky.“

        ale to by nebylo tak vtipné, vlastně je , ale jinak než jste mysleli vy dva lumeni…

                1. treba tohle „:D“ nic? ja vim
                  treba tohle „:D“ nic? ja vim zdejsi diskuze jaksi smajliky zrovna neoplyva, ale zkus si to zadat nekam jinam kde to smajlika udela, opravdu si myslis ze za vetu kterou myslim neironicky budu takoveho vysmateho smajlika davat?

                  ne opravdu neznam nikoho kdo by slovo pozarnik neznal a to vcetne me, zna to snad kazdej koho znam jiz od malicka, ale dnes se jaksi s timto slovem hasici moc neztotoznujou, a ja dostal od nich kdysi vynadano, kdys jsem na jiste stanici integrovaneho zachranneho systemu za jeiich svoleni a pozovani fotil jak techniku tak je samotne do jiste hry, a po dofoceni clena zachranky jsem vyslovil „a ted jestli by mohl nekdo z pozarniku take zapozovat“ (rok 2001) a od te doby proste tak jeka vim ze hasičum samotnym se proste slovo požárník nelibi a vyvolava spise dojem nekoho kdo bud pozary zaklada nebo si je alespon uziva

                  tak pro priste tohle 😀 je smajlik ktery se dava za vety ktere se myslej bud ironicky, a nebo se nemyslej vazne 🙂

    1. Představ si, je to slovo
      Představ si, je to slovo používané za první republiky a ještě i dnes ho lidé používají.
      Takže kromě „newspeaku“ to chce nadrdit i slovní zásobu českého jazyka, tedy číst, číst a nejednom poslouchat novu…

      P.S. nemohl jsem si odpustit sarkasmu, když někdo nemá ani základní slovní zásobu českého jazyka, ale ego tak velké, že se směje vlastní hlouposti…

Napsat komentář