Tesla Model X nově v nabídce s umělou kůží, kvůli veganům

Automobilka Tesla Motors nově zařadila do nabídky příplatkového vybavení pro Tesla Model X také interiér ze syntetické kůže. Prý na nátlak veganů.

Interiér elektrických Tesla Model S je nově v nabídce také v syntetické bílé kůži
foto: Tesla Motors

Nedávno jsme přinesli zajímavou, ale spíš okrajově zamýšlenou zprávu o tom, že Tesla ze zbytků kůže pro sedačky vyrábí obaly pro iPhony. Ukazuje však, že to zas tak okrajová záležitost není.

Zakazníky automobilky Tesla Motors jsou dnes především lidé, kteří vědí v čem spočívají hlavní problémy dnešního světa. A chtějí přispět i svou troškou do mlýna.

Dost často jsou to ze stejného důvodu také vegetariáni nebo vegani, případně obecně lidé, kteří se k bezuzdnému zabíjení zvířat staví jinak než většinová společnost. A když už dají $100 000 dolarů za nové auto, rádi by, aby ani ono nebylo přímo spojeno s tímto problémem.

Což je v případě krásného koženého interiéru elektromobilů Tesla Model S a Tesla Model X trochu problém. Tesla proto vymyslela jednoduché řešení a pro Model X nově nabízí syntetickou kůži v odstínu Ultra White.

Jedním z hlavním hlasů, které volaly po syntetické kůži byla známá aktivistka a závodnice Leilani Münter. Ta údajně původně přímo kontaktovala Elona Muska, aby si zajistila Model S bez zvířecí kůže.

Tesla ale zjevně považuje tuto nabídku za tak důležitou, aby ji rozšířila také pro zbytek zájemců o své elektromobily. Je pravděpodobné, že časem se stejná volba objeví také u Modelu S.

85 Comments on “Tesla Model X nově v nabídce s umělou kůží, kvůli veganům”

  1. Jak se mohla autodiskuse
    Jak se mohla autodiskuse zvrhnout v obhajobu veganů je mi záhadou.

    Zrovna tak je mi záhadou, jak můžou vegani obhajovat svojí stravu, když si jí musí doplňovat umělými doplňky (jinak trpí podvýživou). Nebo takové pindy jako že nemáme tesáky – každej si může sáhnout na svoje 3ky – to že se zmenšily vlivem vývoje neznamená, že jsme je neměli. Přidáme trávicí systém, který je příliš krátký na čistě rostlinou stravu. Vegani prostě jen obhajují svůj životní styl, který mají jen proto, že zbytek světa jim vyrábí a zajišťuje stravu (dostatečně rozmanitou + umělé doplňky).
    Až se mi tu přihlásí vegan, který si stravu sám pěstuje, nejí žádné živočišné produkty ani umělé doplňky a přežije tak aspoň 10 let, tak uvěřím, že tato alternativa je možná. Do té doby se budu držet výuky ze školy, to jest že člověk je všežravec.

    1. Porovnal jsem váš
      Porovnal jsem váš příspěvek s jinými a nevidím moc rozdíl. Stejně jako obhajující trávicí systém pro rostlinnou stravu, vy jej napadáte, že takový být nemůže. Stejně tak předkládáte nepravdivá tvrzení (umělé doplňky) a divíte se, že to pak někdo bude vyvracet.
      V dnešní době se dá krásně žít (ne přežít) na veganské stravě, která díky své rozmanitosti poskytuje veškeré potřebné živiny. Znám spoustu lidí na veganské stravě přes 10 let a polovina z nich rozhodně není podvyživená (ano ve druhé polovině jsou jedinci, kteří vypadají jak z koncentráku).
      Prostě by neškodilo méně útoků a obhajob na obou stranách. Můj názor je ten, že lidské tělo je úchvatný organismus, do kterého když i když nasypete skoro jakoukoli prasárnu, tak ji dokáže celkem efektivně separovat, přeměnit na energii a odpadní produkty vyloučit.

    2. „Jak se mohla autodiskuse
      „Jak se mohla autodiskuse zvrhnout v obhajobu veganů je mi záhadou.“

      Protože neznalosti, kteří tady někteří přispěvatelé píšou o veganství jsou stejně do očí bijící, jako nesmysly o elektromobilech v diskusích na iDnesu.

      „když si jí musí doplňovat umělými doplňky (jinak trpí podvýživou)“ – úplně stejné tvrzení jako že v Tesle musíte za pár let vyměnit baterky

      „Až se mi tu přihlásí vegan, který si stravu sám pěstuje,…“ – až se ukáže elektromobilista, který nikdy nebíjí jinak než z ostrovního systému, tak uvěřím, jinak se budu držet všeobecné znalosti, že jsou to všechno paraziti na dotacích.

      VŽdyť je to úplně hloupé. Stejně jako si někdo připlatí za elektromobil pro dobrý pocit, že dělá alespoň něco pro životní prostředí, může někdo jiný odmítat živočišné produkty. A není nutné, aby k tomu jedl jen brambory z vlastní zahrádky, prostě každý si zvolí svou cestu.

  2. To je teda sila … na
    To je teda sila … na serveru venovanem autum se stretli zaryti priznivci vegetarianstvi/veganstvi a palicate si porad melou svoje i pres to, ze jim masozravci davaji svuj masozravy pohled, ktery neni nejak v rozporu s pohledem na vec jak z pohledu masozravce, tak vegetariana/vegana.
    Teda, takovou zhavou debatu jsem tady jeste necetl – ani kdyz se elektromobiliste stretli s obhajci spalovacich aut … skoda ;-(

    1. Vegánstvo nie je len o
      Vegánstvo nie je len o zdravej strave. Je to pro-enviromentálny životný štýl. Vegáni samozrejme nejedia žiadne živočíšne produkty, ale taktiež nepoužívajú čokoľvek, čo pochádza zo zvierat a na čo boli zvieratá využívané. Čiže žiadna koža, žiadne produkty testované na zvieratách, alebo produkty s obsahom zvieracích produktov a žiadna zábava na úkor zvierat. Chov zvierat pre potrebu ľudí má veľmi kritický dopad na životné prostredie. Pre viac informácií si pozri dokument Cowspiracy.

        1. Všetko zdravé, čo sa
          Všetko zdravé, čo sa nachádza v živočíšnych produktoch, čo človek potrebuje, dokážeš nahradiť rastlinnými produktami. Dokonca výhoda rastlinných produktov je v tom, že narozdiel od živočíšnych neobsahujú nič zlé, alebo aspoň neporovnateľne menej škodlyvých látok. Takže vegánstvo určite JE zdravá strava. Sám som vegán a bol som kedysi nevegán. Viem to dokonale porovnať a musím poznamenať, že prejsť na vegánstvo bolo moje najlepšie rozhodnutie v živote 🙂

          1. Netvrdil by som, že
            Netvrdil by som, že vegánstvo JE zdravá strava, ale skôr, že vegánstvo môže byť zdravá strava (a že väčšinou to aj býva zdravá strava); junkfood sa dá vytvoriť aj z rastlín a aj ho ľudia vytvárajú a aj s obľubou jedávajú 🙂 A dokonca ani vitariánstvo nie je nutne zdravá strava, ale to už asi príliš odbáčam od témy 😀

            1. Tak každý to vidí inak a
              Tak každý to vidí inak a vpodstate môže mať každý pravdu, to uznávam. Z vlastnej skúsenosti ale viem, že som vyslovene zdravší z každého hľadiska a aj psychicky sa cítim lepšie a to mi na obhajobu zdravia stačí. Respektíve, čo je lepšie ako dôkaz na vlastnej koži 🙂 Vegánska strava je považovaná za jednu z najzdravších a najlepších nielen kvôli zdraviu, ale aj dopadu na životné prostredie. A o to ide aj pri automobilkách, ktoré používajú syntetickú kožu. Čiže ak sa vrátim k téme, nejde o vegánov, ale o životné prostredie.

          2. to je krásné, blahopřeji.
            to je krásné, blahopřeji. Ale si by se to třeba těžko vysvětlovalo lidem třeba v Somálsku – tzn 4/5 lidské populace, která žije v rozvojovém světě.
            Veganství i vegetariánství beru to jako „rozežranost“ vyplývající z přemíry našeho „blahobytu“. A určitě ta zvířata budeme raději pálit nebo zakopávat než je zužitkovávat.

            1. Toto je naozaj téma na
              Toto je naozaj téma na dlhšie rozhovory, keď to takto vidíš. V prvom rade, zvieratá sú umelo rozmnožované ľuďmi pre ich účely, preto ich je tak veľa a preto produkujú tak kritické množstvo metánu. Keď ich ľudia prestanú umelo rozmnožovať, ostanú len zvieratá voľne žijúce v prírode a všetko bude v rovnováhe 🙂
              Ak chceš, pozri si dokument Cowspiracy a pochopíš o čom to celé je.
              Pekný deň 🙂

              1. nechci se hádat. Jen pokud
                nechci se hádat. Jen pokud člověk uváží, že vše co dělá, tak tím ovlivňuje své okolí, tzn. nemohl by dělat v podstatě nic. Ono i zvířata v přírodě si přetváří své okolí a tím ovlivňují ostatní faunu a floru (typický příklad třeba bobr). Prostě nic by se nemělo přehánět, nic hnát do extrému, protože to nikdy nepřineslo nic dobrého.
                Člověk je od přírody všežravec a to maso prostě potřebuje.
                Jednou jsem četl o pokusu udržet při životě vlka jen na rostlinných produktech – a chcípnul.
                Ono se to veganství u člověka nemusí projevit hned, ale může to negativně ovlivnit budoucí generaci. Víte jak je to s vědci, dnes něco objeví a prosazují, zítra objeví něco jiného… Proti přírodě by se jít nemělo. Spíš bych byl pro to ať jsou zvířata chována co nejetičtěji, kontrolovat a porušení trestat.

                1. A toto je ten problém
                  A toto je ten problém 😀
                  Ktorý ,,dôveryhodný“ zdroj tvrdí, že človek je všežravec? Ľudia tvrdia, že odpradávna jedia mäso. To je pravda, ale až keď objavili možnosť tepelnej úpravy svaloviny (mäsa), čiže nie od počiatku, ale od pradávna. Ak chceš vedecké fakty, ktoré nikdy neboli vyvrátené, pozri si nejaký článok o tom, ako sa rozozná mäsožravec od bilinožravca a všežravca. Napoviem, že ide o chrup 🙂
                  Samozrejme, že vlk, ktorý je mäsožravec neprežije na rastlinnej strave 😀
                  Hoci aj to je diskutabilné, lebo poznám veľa stránok, dokonca obchodov, kde predávajú žrádlo rastlinného pôvodu pre mäsožravé domáce zvieratá a ešte som nikde nečítal, že by sa niekto sťažoval, že by mu umrelo zviera. Asi by tie obchody neexistovali. Takže článok o vlkovi, ktorý si čítal bol pravdepodobne o pokuse živiť vlka rastlinami bez ohľadu na živiny, ktoré potrebuje.
                  Najväčší problém ľudí, ktorí sa boja vegánstva je ten, že si myslia, že vegáni jedia len šaláty a burinu a že je to prudko obmedzujúce. Keby vedeli, aké pestré možnosti existujú, tak by si ani nevšimli, že nejedia živočíšne produkty.
                  Mimochodom, najlepšie hodnotený ocenený burger na svete je práve vegánsky. Dobré, čo 🙂

                2. aha ? tak jinak (zatím mě
                  aha ? tak jinak (zatím mě to docela baví, nejsem zarytý odpůrce toho co má rád někdo jiný).
                  Člověk jedl maso ještě před tím než „objevil“ oheň. Jedna perlička: vývoj jeho mozku začal rapidně růst (dle jeho objemu) až po začátku jeho masivnější konzumace masa.
                  Pozn.: Nevidím problém v tom co jí dospělý člověk nebo jaké má názory, ale je mi zle, když k veganství nebo vegetariánství nutí své děti. To samé platí u zvířat. Četl jsem články o mentálně zaostalých dětech – nucených k vegetariánství, kterým chyběly potřebné stavební látky obsažené v masu.
                  Netvrdím, že nelze chutně nahradit živočišnou stravu, ale bohužel je to jen náhražka, která se někde může projevit.

                3. Ono lze i u dětí nahradit
                  Ono lze i u dětí nahradit masitou stravu čistě vegetariánskou nebo veganskou, ale vyžaduje to už odbornou pomoc, kterou obvykle rodiče nejsou ochotni vyhledat a zaplatit. Ostatně, vegani by neměli pít mléko, takže nechápu, jak můžou kojit a že jim děti neumřou hlady 😉

                4. Samozrejme, treba si aspoň
                  Samozrejme, treba si aspoň niečo prečítať o vegánstve, aby človek dostal do tela všetko, čo potrebuje a nie je to nič zložité.
                  Inak prepáč Josef, ale Ty si dal takú perličku, že som sa nemohol nezasmiať 😀 Ďakujem Ti za to 😉
                  Ale pohoda, vysvetlím: Je pravda, že vegáni nepijú mlieko, ale len to, ktoré pochádza zo zvierat, čiže ľudské materské mlieko je v pohode. Materské mlieko, či už kravské, kozie, ľudské, alebo akékoľvek iného cicavca je prirodzené danému druhu a tak obsahuje látky, ktoré mláďa daného druhu potrebuje na to, aby mohlo rásť a aby bolo zdravé. Ľudský organizmus nie je schopný dostatočne vstrebať mlieko iného cicavca, preto zanáša organizmus. To isté platí, ak by mláďa iného cicavca pilo ľudské mlieko. Ja viem, že všade počuť ,,pite mlieko, lebo je zdravé“. Keby hovorili pravdu, tak by to bolo ,,pite mlieko, lebo je to pre nás dobrý biznis“.
                  Našťastie vegáni majú ohľadne mlieka dve veľké výhody. Jedna je taká, že si môžu vybrať z niekoľkých druhov a chutí mlieka, ako je mandľové, lieskové, kešu, kokosové, ryžové, ovsené a sójové + rôzne príchute, ako banán, vanilka, kakao…
                  Druhá veľká výhoda je, že tieto mlieka obsahujú všetky potrebné vitamíny, ktoré sú aj v kravskom, alebo kozom mlieku, ale neobsahujú tie nevhodné látky. Práve naopak. Obsahujú ešte ďalšie vitamíny navyše, ktoré inde nie sú.
                  Inak takto Ti tu môžem vypisovať donekonečna o výhodách vegánstva. Stále tvrdím, že ľudia môžu mať názory, aké chcú a nikto im ich neberie, ale pokiaľ ide o fakty, tie sú na strane vegánov, aj keby sa nevegáni postavili na hlavu 🙂
                  Samozrejme ma neber, akože niekoho presviedčam do vegánstva, len obhajujem fakty, tak verím, že tým nikoho neurážam.

                5. To byl samozřejmě vtip 😉
                  To byl samozřejmě vtip 😉 Ten sáhodlouhý příspěvek byl zbytečný. U dětí to složité je a rozhodně tam neplatí, že si stačí přečíst pár věcí o veganství. Potřeby dospělého a dítěte se diametrálně liší a spousta veganů má pro tyhle případy nedostatečně nastudováno a pak své děti skutečně poškozují.

                6. Tak ten vtip sa Ti vážne
                  Tak ten vtip sa Ti vážne podaril 😀
                  A úplne s Tebou súhlasím. Pri deťoch treba naozaj vedieť, ako na to, lebo sú v štádiu vývynu.

                7. hezký a dlouhý
                  hezký a dlouhý příspěvek.
                  Každopádně platí, že to o čem hovoříte jsou jen náhražky za látky obsažené v mase a živočišných produktech. Už jen to ,že vegan musí být v daném směru opravdu hodně informován, aby se daným způsobem vůbec udržel při životě a věděl co přesně kde a kdy spásat. Zdravý člověk (zejména dítě) živočišné produkty potřebuje. Vegani a vegetariáni se mohou stavět třeba na hlavu – jak říká klasik: můžete se divit, můžete protestovat, ale to je tak si vše co proti tomu můžete dělat… 🙂

                8. Človek, či už je dieťa,
                  Človek, či už je dieťa, alebo dospelý, živočíšne produkty vôbec nepotrebuje.
                  Byť vegánom je oveľa jednoduchšie, ako si myslíš, kámo. Som vegán už dlho a nemusel som študovať, ako na to a napriek tomu som sa cítil každým dňom lepšie a nikdy som nemusel bojovať, aby som sa udržal pri živote 🙂
                  Práve naopak. Konečne som plný života a môj jedálníček je pravdepodobne pestrejší ako Tvoj. Viem, že tomu neveríš, ale to len preto, že máš málo, ak vôbec nejaké znalosti o vegánstve.
                  Pozri, poviem Ti to na rovinu. Keď si aspoň niečo o vegánstve prečítaš, vyskúšaš to a budeš k tomu pristupovať zodpovedne, potom pochopíš, o čom to je a že to nie je nič zlé a strašideľné, ako tvrdíš, práve naopak, ver mi 😉

  3. Jen další z důkazů, jak
    Jen další z důkazů, jak je naše společnost zpovykaná. Když už máme všeho dosti, začínáme si vybírat – čím dál tím více a ve všem.
    Tam, kde je africké dítě šťastné za koloběžku, tam americká veganka požaduje do svého luxusního vozu umělou kůži z ropy, namísto sériového přírodního produktu. Hezký paradox. Otázka je, jestli o tom vůbec přemýšlela.
    A já se ptám – co ty miliony mrtvých stébel při každé sklizni? Co to masové vraždění obludnými stroji na všech polích? Co ta genocida s vyhlazením jednoho druhu při každé sklizni? To nechává Vás, nejedlíky masa klidnými?!

    1. Tá hypotetická americká
      Tá hypotetická americká vegánka o tom podľa mňa premýšľala, pretože:
      1) Koža zo zvierat, podobne ako syntetická koža, obvykle nepadá z neba, ale je produktom veľkochovov, ktoré majú devastujúci vplyv na ekosystém celej planéty (snáď sa o tom nemusím rozpisovať, už aj v mainstreamových médiách sa objavujú správy napríklad o tom, že veľkochovy tvoria viac emisií než napríklad automobilová doprava a že momentálne zhruba 2/3 všetkej ornej pôde sa využíva len na kŕmenie hospodárskych zvierat, pričom by sa mohla využívať oveľa efektívnejšie priamo na výrobu jedla pre ľudí, vďaka čomu by malo viac jedla aj to hypotetické africké dieťa s kolobežkou.) Netvrdím, že výroba syntetickej kože je ekologickejšia než koža zo zvierat, ale rozhondne nie je jednoznačné, že koža zo zvierat je ekologickejšia (ak zohľadníme celý proces získania takej kože.)
      2) Keď už sa tak zaujímaš o utrpenie obilním a iných rastlín, tak by si mal rýchlo zvážiť prechod na vegánsku stravu, pretože opäť snáď nemusím vysvetľovať, koľko obilnín (predovšetkým sóje) je potrebných na získanie 1kg živočíšneho mäsa a koľko obilnín je potrebných na získanie 1kg obilnín 🙂 Jedením živočíšnej stravy sa samozrejme „vyvraždí“ neporovnateľne viac rastlín než jedením rastlín.

        1. Keď chceme hodnotne
          Keď chceme hodnotne diskutovať, dozvedieť sa od druhého niečo nové a nie plytko sa urážať, tak by som poprosil normálne argumenty a nie ničím nepodložené úvahy o tom, ako nejaká skupina ľudí podľa vás neuvažuje a nechce uvažovať a ako presadzujú „extrém“.

          Takže keď tvrdíte, že vegáni väčšinou neuvažujú a nechcú uvažovať o tom, čo je na vegánstve zlé a škodlivé, tak prosím nejak zdôvodnite, že majú tendenciu neuvažovať a zdôvodnite aj to, čo je na vegánstve zlé a škodlivé (netvrdím, že na vegánstve nie je nič zlé a škodlivé, niečo sa možno nájde, ale treba to najprv ukázať a zdôvodniť) a taktiež by ste mohli vysvetliť, prečo považujete vegánstvo za extrémny smer. Ďakujem.

          1. hele jsem na hybridu a tak
            hele jsem na hybridu a tak diskutujme o autech s hybridnim a jinym pohonem, debaty a moudra o zradle a veganstvi si nech pro diskuze na servrech o zradle a veganstvi ju 😉

            nikdo te tu neurazi, to si jen zrejme nechavas praskat zilky diky textu o kterych si jen myslis ze jsou pro tebe urazlive, tak si to precti v klidku a pohodicce a nevykladej si nejaky slova jinak nez jsou napsany 😉

            1. Tak máš pravdu, že
              Tak máš pravdu, že konkrétne mňa tu (zatiaľ) nik neurazil a voči tomu som sa ani neohradil, narážal som skôr na tvoje vyjadrenie, že vegáni neuvažujú a nechcú uvažovať a to mi neznie zrovna korektne, ani ako pochvala, ale skôr ako taká nejaká malá prízemná urážka, o ktorých som písal 🙂 A ako je aj z tejto témy vidno, vegánstvo nie je len o jedení rastlín, presahuje napríklad aj do automobilového priemyslu (napríklad ja kvôli tomu nemám auto a asi ani tak skoro nebudem mať auto); tak je snáď v poriadku, keď si tu ľudia vymenia pár slov o vegánstve v komentároch pod článkom, ktorý je aj o vegánstve 🙂

              1. tak to jsi spatne cetl, ja
                tak to jsi spatne cetl, ja napsal cituji „ty extremni lide vyznavajici a prosazujici extrem prave vetsinou vubec neuvazuji a ani nechteji uvazovat nad tim co je naopak spatneho a „skodliveho“ na tom jejich extremnim smeru“ a o veganech ci jinem konkretnim smeru jsem nenapsal ani pismenko

              1. ja nejsem ekolog za ekologa
                ja nejsem ekolog za ekologa se nepovazuju a to i presto ze tridim odpad a libi se me myslenka jizdu auta na elektrinu nebo ruzne recyklacni metody pro odpady zachazni s vodou a energiema vubec, stejne tak bych si pravou kuzi do auta nikdy nevybral

                z ekologickeho hlediska je ale prava kuze vpodstate jednou z nej-ekologistejsich variant, masozravci tu budou vzdycky a bud se tedy kuze zpracuje a nebo se vyhodi jako odpad, co je lepsi pro ekologii?

                navic zrovna tu pravou kuzi zas v tolika autech nenajdeme, to jen k tem mrtvolam 🙂

                1. Je vidět, že lidé jsou
                  Je vidět, že lidé jsou velmi odtrženi od způsobů průmyslu. Tedy kůže není vedlejším produktem masného průmyslu. Z masného průmyslu nepocházejí téměř žádné kůže pro zpracování na boty, pásky, sedačky. kůže na tyto produkty procházejí přímo z krav pro to chovaných – Etiopie, Indie, kde na druhé straně není zužitkováno maso(v Indii, respkt. pakistánu, kde jsou krávy zabíjeny, neb v Indii je zabití krávy trestným činem)

                1. Ne, ze by na tom zalezelo,
                  Ne, ze by na tom zalezelo, ale puvod ropy pro lidstvo stale zahalen tajemstvim a to, ze jde o pozustatky pradavne flore a nebo dokonce faune je jen nejrozsirenejsi teorie. Jiste to nevime.
                  Plasty z ropy osobne nesnasim. Existuji lepsi alternativy.
                  Zabit nekoho mimo sebeobranu je s prominutim zhovadilost.

            1. správně. Kdysi taky někdo
              správně. Kdysi taky někdo říkal, že dalším bodem v pokroku je socialismus a dalším bude komunismus…
              Pokrok je určitě všude kolem nás, ale má hodně větví a uliček, bohužel ne každá někam vede, často bývá slepá. Ovšem lidé co po ní jdou to nechtějí slyšet. Až se dostanou na konec, tak už může být pozdě se vracet.
              To jsem si trochu zafilozofoval. Podle mě ať si každý jí co chce, osobně mám maso rád a dost by mi chybělo. Ovšem rozhodně si nemyslím, že tím že ho jíst nebudu, tak něco mohu globálně ovlivnit.

    2. Radovan, vzhľadom na Tvoj
      Radovan, vzhľadom na Tvoj komentár, žiaľ netušíš, čo presne vegánstvo znamená. Americká vegánka nie je rozmaznaná spoločnosťou. Práve naopak. Leilani Munter ide proti tejto rozmaznanej spoločnoti, ktorá je natoľko rozmaznaná, že si ani len nezistí, čo to vegánstvo vlastne je a napriek tomu kritizuje. To nie je fér. Myslíš si, že taká závodníčka, ktorej to dosť páli, je vegánka, lebo je rozmaznaná? Ak Ťa to zaujíma, prečítaj si nejaké základy o vegánstve. Určite to dá niečo aj Tebe do života. Teda ak sa neradíš do tej rozmaznanej spoločnosti 😉

      1. Ja chapu vegany z pohledu
        Ja chapu vegany z pohledu masa, ale z pohledu kuze moc ne. To se ta kuze radeji ma vyhodit nebo spalit? Mozna se pletu, tak me opravte, ale ja myslel, ze kuze je odpadnim produktem.

        Jiste, pokud chceme omezit globalni produkci masa ze zvirat tak musime resit kazdou cast rovnice. Jednou je umela produkce masa „ze zkumavky“ a druha je umela produkce kuze „z ropy“. A v obou pripadech ta nahrazka musi byt lepsi (nebo levnejsi) nez original, jinak neni duvod k prechodu.

        1. ..na výrobu kožených
          ..na výrobu kožených produktů se používají specifické druhy krav. Tedy kůže není vedlejším produktem masného průmyslu. Ano, kůže v masném průmyslu přicházejí v niveč. a opačně často i maso z zvířat chovaných pro kůže není nijak využito. KOnkrétně se obrovská část kůže vydělává v etiopii a Indii(respkt. zde jsou krávy chovány, zabity musejí být po mučení na mnoha kilometrové cestě) v Pákistánu.
          S vyděláváním kůží je také spojené šestimocný chrom, který je neblaze proslulý jako primární spoouštěč rakoviny urogenitálního traktu – prohlédněte si vaše kožené boty – především, dochází-li ke styku s kůží a potem. Potom se jedná skutečně o velmi nebezpečnou situaci. A samozřejmě šestimocný chrom má i katastrofální vliv na dělníky s ním pracující – oo přírodě do které se vypouští splašky s koželužen nemluvě…

        2. Honza to v komentári podo
          Honza to v komentári podo mnou pekne vysvetlil. Bolo by fajn, keby to bolo tak, ako píšeš, že by to mal byť len odpad, ale žiaľ to je oveľa horšie. ,,Chovatelia“ (ak ich tak môžem pomenovať) umelo množia zvieratá v krutých podmienkach a dokonca ich týrajú len kvôli luxusu ľudí a aj tak je to pre tých ľudí a celkovo životné prostredie nezdravé.

      2. Aktuálně mám 2
        Aktuálně mám 2 vegetariánky v rodině, tak si to „užívám“. mohou si to dovolit kvůli dostatku a výběru, které ve společnosti máme.
        Ovšem postoj americké veganky nenechat trpět zvíře a nahradit ho umělou kůží z ropy, díky jejímuž vytěžění a zpracování trpělo jisté daleko více zvířat i lidí, je už fakt trochu zvrácené. Prostě doba, vymknutá z kloubů, šílí – řečeno slovy klasika.

    3. Zpovykaná. Zajímavé
      Zpovykaná. Zajímavé spojení u legitimní volby.
      Nad samotnou podstatou toho, že někdo sedí ve svém autě v USA na kůži z krávy chované v Indii, popravené v Pakistánu vám nepřijde nic zvláštního?
      Tedy proč se nezabýváte tím, že na normativu vraždění zvířat pro materiál, který velmi jednoduše lez nahradit něčím jiným, je něco dost zvrhlého? Tedy proč vám přijde normální zabíjet, když to není nutné? Jen proto, že jste si na to zvykl?
      Přesně tyto úvahy udržovaly všechny dnes naprosto nepochopitelné pravidla při životě – otroctví, mučení, upalování, bezpráví páchaná pod taktovkou jakéhokoliv společenského normativu.
      Takže máte dojem, že naše společnost je zpovykaná, když přestává nosit kožené boty, pásky, pásky na hodinkách, odmítá kupovat mrtvé kusy zvířat a považovat to za normativ?
      Zvláštní, skutečně zvláštní…
      A položil jste hezké otázky – a mohu-li odpovědět možná za velkou část vegetariánů a veganů, tak ne, nenechává nás klidnými žádná část lidské populace či její činnosti, která bezprizorně působí jiným druhým násilí…a proto také takové množství lidí jde ve své etice chování mnohem dál, než že nejedí maso a nekupují věci z mrtvol…představte si, že si i vybírají takové potraviny, které mají co nejmenší zásah na živou přírodu…
      Možná vás to překvapí, ale nacházejí v minimalizace násilí a svého spotřebitelského vlivu i zvláštní uspokojení – řekněme velmi často altruistického charakteru…

      1. pokud doma chovám třeba
        pokud doma chovám třeba králíky a slepice, tak jsem si je vlastně zotročil. Když králíka zabijeme a sníme, tak jsme ho vlastně zavraždili. Když slepici seberu vejce a sním ho, tak jsem vlastně matce zavraždil její dítě !!
        Vy jste pane případ pro Dr. Chocholouška…

      2. Beru hodně věcí přísně
        Beru hodně věcí přísně v historickém kontextu. kdo nezná svou minulost, je donucen ji znovu prožít. Protože opakuje její chyby.
        Donedávna, z pohledu historie lidí v podstatě před pár minutami, jsme museli jíst co Bůh dal. Jedno kterému božstvu jsme se aktuálně klaněli. kořínky, rostlinky, výhonky, brouky, lesní zvěř, ryby, ovoce i zeleninu divokou, uchovávat je všemi možnými způsoby od sušení a uzení po nasolení, jen abychom nepochcípali hlady v zimě a době neúrody.
        Nyní si, alespoň u západní civilizace, užíváme brutání přebytek a hojnost napříč kontinenty. Jak z hlediska rostlin, tak zvěře. Tak si můžeme dovolit luxus jíst, co se nám zamane. Papáju i klokana.
        Díky veřejnému solidárnímu zdravotnímu pojištění se také můžeme chovat nezřízeně různými způsoby. Včetně extrémů typu alkoholismu a drog nebo poruch příjmu potravy končící smrtí, tedy anorexie. A jednostranných diet a odmítání různých částí potravy.
        Původně jsem chtěl u svého prvního příspěvku dát smajlíka, aby to lidi nebrali až tak vážně, ale tak nějak se mi zachtělo si rýpnout (i to si dnes můžete dovolit a vesnice Vás nevyhodí za humna) a hle – mělo to nečekaný výsledek laviny :-).
        P.S. My všežravci máme vegany a vegetariány rádi. Zbude více masa pro nás.

    4. Dokonce jsem někde četl,
      Dokonce jsem někde četl, že i to obilí při sekání křičí bolestí. A byl k tomu i zvukový záznam.

      Kožené výrobky např. z vepřové, hovězí nebo králičí kůže mi nevadí. Je to jen zužitkování všech využitelných částí zvířete určeného na maso, ale třeba kožichy ze zvířat chovaných jen na kůži mi vadí, protože jdou dobře nahradit umělými materiály.

      Ale možná za nedlouhý čas skončíme zase v jeskyních a kůžemi z čehokoliv pak asi rozhodně nepohrdneme, protože jinak v zimě nepřežijeme.

  4. Ahoj, maso jsem jedl
    Ahoj, maso jsem jedl většinu života a chutnalo mi. Už pár let maso nejím a žiju. Nic zásadního se pro mě nezměnilo. Myslel jsem si, že to bude horší. Raw food mě nevadí.. beru to jako zpestřední svého jídelníčku.

    „Masokombináty“ nám vymývají mozky stejně jako olejářské firmy, takže z mého pohledu je dobré si občas odskočit a podívat se na problematiku i z jiné strany.

    Jeden pohled na věc: https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

    UPOZORNĚNÍ: Je to šokující, je to zneklidňující… a každý se s tím musí vyrovnat po svém. 🙂 (ani já jsem se s tím ještě úplně nevyrovnal, heh.)

    Nepište mi prosím, že se mnou nesouhlasíte… mě je to jedno. 🙂

    1. to muze bejt prave to, jako
      to muze bejt prave to, jako dite kdy jsi rostl jsi zrejme maso jedl, a ted kdyz jiz jen prezivas a pomalu umiras (vsichni pomalu umiramne) tak jsi maso prestal jist a rikas ze ti to nechybi, a jsi si jistej ze kdybys odmalicka nejedl maso, ze by ti taky nechybelo?

      my se doma snazime mit bezmasej den 2x tydne a take 1x tydne mit jen cerstve ryby a nejlepe rybu pred nama zabitou primo ze sadky (jezdivam kolem 2 takze se tam proste stavim a nebo kdys jsou trhy tak berem nejake morske)

      ale sve deti bych o maso rozhodne nechtel ochudit, dokud dite roste tak by melo dle me mit naprosto vyvazenou strabu se vsi, vcetne obcas neceho co neni povazovano za uplne zdrave

      a to me vetsinou vadi na veganech a vegetarianech, ze k jejich zpusobu zivota nuti i sve male deti ktere z toho jeste nemaji rozum a nemuzou se vzeprit, nasledky si z toho ale muzou nest az treba v dobe kdy ty rodice budou „za zenitem“

          1. Ktoré látky, okrem
            Ktoré látky, okrem slávneho vitamínu B12, by ste radšej nahrádzali alebo dopĺňali? Zvieratá nie sú žiadne magické továrne na výrobu „základnej formy látok“, ich mäso a sekréty nemôžu obsahovať v zásade nič iné, čo neobsahujú rastliny; množina nutričných zložiek živočíšnej stravy je určite podmnožinou k množine nutričných zložiek rastlinnej stravy. Keď zviera (alebo človek) nebude jedávať také rastliny, ktoré obsahujú napríklad vápnik alebo fosfor, tak jeho mäso a sekréty taktiež nebudú obsahovať vápnik a fosfor 🙂 Preto keď chce človek mať v strave napríklad vápnik alebo fosfor, tak si ich môže dať proste priamo z rastlinnej stravy, nemusí rastlinny s vápnikom a fosforom dať najprv zjesť zvieratám a potom zjesť tie zvieratá.

            A čo sa toho vitamínu B12 týka, budem stručný a napíšem k nemu toľko, že pokiaľ by chcel človek jediaci aj zvieratá splniť nejaké tabuľkové odporúčania, tak v praxi by mal aj on tento vitamín prijímať v syntetickej forme, pretože v živočíšnej strave ho aj tak nie je nejak moc veľa a navyše, tepelnou úpravou sa dosť znehodnocuje.

      1. Ahoj, v podstatě
        Ahoj, v podstatě souhlasím. Moje dcera dostává maso ve školce a u babičky o víkendu si může vybrat. Doma máme občas rybu, to jí žena dcera když chce taky.

        Dříve se maso jedlo jednou týdně, dnešní obžérství, snídaně se salámem, na oběd řízek a večer špek, to celé 7x týdně je podle mě už druhý extrém. 🙂 A jak se říká nic by se němělo přehánět.

        Nesnažím se někoho omezovat, ani nikomu říkát „jak to má dělat“.

        A na druhou stranu si nenechám říkat jak to mám dělat já. Každý dle svého gusta. 🙂

    2. Nepíšu že s vámi
      Nepíšu že s vámi nesouhlasím.
      Podle mne je člověk všežravec, ne býložravec jako kráva. Nejsme ani masožravci jako pes, nebo kočka.
      Jako všežravci musíme jíst všechno, protože jedině díky tomu získáme všechny potřebné živiny a látky. Jíst jen rostliny na to není naše tělo postavené, jedině, že byste si ho nějak geneticky upravil. Ale když nebudete jíst maso, tak se to dlouhodobě musí projevit, nebo do sebe musíte tyhle látky dostávat nějakou jinou cestou. Nabízí se nějaké umělé výživové doplňky. A to je teda otázka jestli je to lepší cpát do sebe nějaké umělé látky místo přírodního masa.

      Lvi jsou také savci, a žerou maso, loví antilopy, žirafy, krávy, ty zvířata, které ten v tom videu říká, že je nemáme jíst. A lvi můžou? A psi, kočky, medvědi, tygři, orli, všichni masožravý zvířata budou žrát co?

      Docela by mně zajímalo jak bude chtít předělat psi a kočky na veganskou stravu. Asi moc pro jejich zdraví to nebude.

      Odkazuje se tam na přírodu, že mléko od krávy má být pouze pro telata. Ale jaksi ta samá příroda má zařízeno, že tygři žerou telata, lišky vejce ptáků, atd. atd. Ale o tom se tam raději už nezmiňoval.

      Prostě příroda to má zařízeno obojí. Někdo žere trávu, jiný maso jiný všechno. A celé je to koleběh, který se stále opakuje. Tak by se ho člověk neměl dopr…. pokoušet měnit (to je citát z jednoho filmu) :-)))

      A mimochodem, ty lidi zachyceni na tom videu, to nejsou nic jiného než zrůdy. Je mi jasné, že se to děje, na druhou stranu znám spousty farmářů, kteří tohle nedělají a chovají se ke svým zvířatům úplně jinak. Sice jsou to otroci, jak tam říká, ale je to něco úplně jiného. Kdysi na vesnici měla každá rodina minimálně jednu kravku, která jim dávala mléko a tahala povoz. Rozhodně se k ní takto nechovali. Je to jen o lidech, jestli je někdo schopen se takto chovat ke zvířatům, jak se asi chová k ostatním lidem?

  5. Hoc je to v súčasnosti
    Hoc je to v súčasnosti ťažko predstaviteľné, tak si myslím, že raz budú internetové diskusie tak kultivované, že sa pod článkami, ktoré obsahujú v nadpise slovo „vegan“, nebudú frekventovane objavovať nenávistné príspevky 🙂

    Inak oceňujem tento krok Tesly, ale oveľa viac by som ocenil, keby kompletne zrušili staromódny návyk vyrábať kožené interiéry; potom by som možno začal aj serióznejšie uvažovať o kúpe nejakého ich auta.

    Kým sa tak nestane, budem sa držať svojich princípov, podľa ktorých sa snažím (pokiaľ je to možné a nie extrémne nepraktické) neobchodovať s tými, ktorí priamo profitujú na utrpení zvierat/ľudí. Veď bicykle či nohy sú celkom praktické dopravné prostriedky.

  6. No za sebe jsem rád, že
    No za sebe jsem rád, že osobně žádného vegana, vegetariána, RAW foodaře a podobně postiženého člověka neznám. Nevěděl bych jak se před nimi chovat abych je neurazil. Výhoda je, že by mne nejhůř za prohřešek mlatili květinou po hlavě. Blahoslavení budiž chudí duchem neboť jejich je království nebeské. Ještě že skončím v pekle!

    1. ano, tak hloupých lidí
      ano, tak hloupých lidí jako ty, je tu plno
      1) 75 % celkové agrikultury slouží „masu“, ne pro lidi
      2) největší producent skleníkovým plynu je dobytek, ne auta
      3) tvůj přístup je důvodem plundrování oceánu (ale stejně z nich žereš těžké kovy, holt alespoň dřív chcípneš)
      4) lidské zuby jsou evolucí vytvořeny pro rostliny, nemá tesáky
      5) masožravci mají velmi krátká střeva, u dlouhých díky masu vzniká rakovina

      toliko k základním faktům

      1. nesouhlasim s bodem cislo 2.
        nesouhlasim s bodem cislo 2.

        krava prdne CH4 -> za pusobeni slunecniho zareni a kysliku se spali na CO2 -> to je vstrebano rostlinami -> ktere nasledne sezere ta krava -> a zasi si muze prdnout.

        Stejne plati pro zivocisne CO2, je to jen kolobeh. Auta a fosilni elektrarny zadny prirozeny kolobeh CO2 nemaji. Co spali to uz zustane ve vzduchu.

        1. „Animal agriculture is
          „Animal agriculture is responsible for 18 percent of greenhouse gas emissions, more than the combined exhaust from all transportation.“ Je možné sa o tom dočítať v rôznych štúdiách; nie som zaregistrovaný, takže nemôžem postovať linky, ale pogúglite si trochu kľúčové slová „animal agriculture greenhouse gases“ a potom skúste vyjadriť svoj súhlas alebo nesúhlas.

    2. asi 120 kilový český
      asi 120 kilový český mistr světa ve volným boji je od svých 15 vegetarián, následně vegan
      každý sporotovec, kdo chce patřit do špičky, omezuje maso, lepek a chemikálie na minimum, jen hloupí sportovci žerou vše, pak jsou neustále zranění, viz Djokovič před změnou stravy, napsal o tom knížku

      jen lidé chudí duchem nejsou schopni takové věci postřehnout

      1. Take tu uz predsa skoro
        Take tu uz predsa skoro mame.
        Parky, v ktorych takmer nie je maso, ovocne stavy bez ovocia, …
        Volame ich nevinne: „pridavne latky

        Nikdy ale nenahradia prirodzenu stravu. Ziadne synteticke vitaminove koktejly s farbivami a prichutami a aromami a zahustovadlami a regulatormi vsetkych moznych vlastnosti, ktore jedlo ma, nenahradia domacu kacku alebo jablcko.

        Takze, obavam sa, ze chudence zvieratka, ako aj rastlinky, nam stale volky-nevolky musia sluzit ako potrava.

Napsat komentář