Autosalon Detroit 2016: revoluční Chrysler Pacifica Hybrid

Velkým překvapením letošního autosalonu Detroit 2016 (NAIAS) je nový plug-in hybrid Chrysler Pacifica Hybrid. Na americký trh má auto přijít už koncem letošního roku. A co Evropa?

Chrysler Pacifica Hybrid – první minivan do zásuvky. Uspěje?
foto: Chrysler

Plug-in hybridní minivan je něco, po čem nejen mnozí Američané už dlouho touží. Minivan nabízí dostatek prostoru pro slušně velkou baterii značky LG Chem o kapacitě 16 kWh, díky čemuž se Pacifica Hybrid může pochlubit dojezdem 50 km.

Lidé z Chrysleru prý nazvali auto „Chrysler Pacifica Hybrid“ jednoduše proto, že slůvko „Plug“ v nich vyvolává „range anxiety“, tedy strach z nedostatku dojezdu. A možná mají pravdu, kdo ví. Navíc je to zbytečné zesložitění názvu, když „Hybrid“ říká vše co je potřeba.

Typický americký majitel minivanu ujede za den zhruba oněch 50 km. Ve městě se Chrysler Pacifica Hybrid může pochlubit spotřebou 80 MPGe. A na delší výlety prostě naplníte nádrž.

Jakmile dojde baterie, dostává se ke slovu 3,6l šestiválec o výkonu 248 koní. Baterii je možné díky 6,6kW palubní nabíječce nabít na 230V zásuvce během dvou hodiny. Je umístěna v podvozku zhruba uprostřed auta.

Chrysler Pacifica Hybrid Chrysler Pacifica Hybrid Chrysler Pacifica Hybrid

Přímo do převodovky jsou integrovány dva elektromotory a propojeny skrze planetovou převodovku. Oba elektromotory ale zároveň mohou sloužit pro pohon vozidla díky jednocestné spojce.

Zadní dveře se otevírají do strany a mimo jiné i díky tomu je klidně možné, že tenhle minivan ukousne kus tržního koláče plně elektrickému Tesla Model X.

auto Chrysler Pacifica Hybrid plug-in hybrid autosalon Detroit NAIAS 206

Konkurence pro elektrické dodávky a možná i SUV?
foto: Chrysler

Chrysler Pacifica Hybrid je ideální pro ty domácnosti, které nemohou/nechtějí mít dvě auta. Zatímco v má typická domácnost dvě či dokonce více aut, v Kanadě je to naopak méně než jedno.

Právě v Kanadě, ve městě Windsor, se bude nový Chrysler Pacifica Hybrid vyrábět. Chrysler tam vyrábí minivany už od roku 1983. Zda se bude auto dovážet také do Evropy zatím není jasné. Vzhledem k tomu, že Chrysler patří Fiatu, není ani tato možnost úplně ze hry.

auto Chrysler Pacifica Hybrid plug-in hybrid autosalon Detroit NAIAS 206

Prostorné a pohodlné auto až pro sedm cestujících.
foto: Chrysler

auto Chrysler Pacifica Hybrid plug-in hybrid autosalon Detroit NAIAS 206

Anebo slušný náklad.
foto: Chrysler
tisková zpráva

4 Comments on “Autosalon Detroit 2016: revoluční Chrysler Pacifica Hybrid”

Napsat komentář