NVIDIA má superpočítač pro robotická auta

Robotická auta jsou nevyhnutelnou součástí naší budoucnosti. A kde kdo se chystá na tom vydělat. Nechybí ani výrobce čipů NVIDIA, která aktuálně na veletrhu CES 2016 představila učící se superpočítač do aut.

Takhle vypadá superpočítač NVIDIA Drive PX 2 pro robotická auta
foto: NVIDIA

Jen-Hsun Huang, šéf společnosti NVIDIA, odhalil ve své prezentaci na CES 2016 v Las Vegas nový superpočítač Drive PX 2 určený pro auta. Robotická auta budoucnosti, sluší se dodat.

NVIDIA ukázala hardware pro robotická auta přesně před rokem už na CES 2015. Tehdy to byl Drive PX. Dvojka přináší násobný výkon, který odpovídá výkonu asi notebooků 150 MacBook Pro.

Skládá se z 12 procesorů s výkonem 8 tFLOPS. Tedy zhruba tolik, jako 6 grafických karet Titan X. Superpočítač je připraven na to, aby bez problémů zvládal „deep learning“ algoritmy tolik potřebné pro další rozvoj robotických aut.

Jde vlastně o samoučící se stroj, který dokáže na základě vizuálních a dalších dat získávaných s pomocí senzorů na autě činit rozhodnutí a z těchto rozhodnutí se dále učit. Je to něco podobného, co už dnes dělá Tesla Motors s Tesla Autopilot.

Společně s novým superpočítačem proto NVIDIA odhalila „deep learning“ platformu DIGITS (formu umělé inteligence), kterou už testuje ve vlastních robotických autech. Díky této platformě postavila NVIDIA vlastní neurální síť zvanou Drivenet, která disponuje ekvivalentem 37 milionů neuronů.

Huang upozornil, že robotická auta se nerozšíří do té doby, než zvládnou hustý, složitý a chaotický městský provoz. A k tomu budou potřebovat obrovské výpočetní výkony. Není divu, že se Drive PX2 musí chladit vodou.

Podle Huanga bude švédské první automobilkou, která využije novou technologii NVIDIA. Částečně ji už využívají také a . A je jisté, že pokud se osvědčí, rychle se objeví další zákazníci.

tisková zpráva

10 Comments on “NVIDIA má superpočítač pro robotická auta”

        1. Nemusí to být lineární,
          Nemusí to být lineární, záleží na tm jak a co je tam zadrátované, jestli to má plnit jenom konkrétní úlohu, teď spekuluji nehledal jsem další informace, tak mohly být procesory optimalizovány a být použito násobného paralelizmu nebo speciálních implementací HW.

          Je třeba běžnou praxí že se pro urychlení výpočtů používají FPGA, kde se nastaví jisté HW struktury a díky možnsti třeba implementace například 100 paralelních jednotkách je při zhruba stejné spotřebě a jednom čipu možné výpočty podstatně urychlit. Takový stroj ale pak není univerzání a rozhodně si na něm člověk nic moc nezahraje.

          Je možné že použili některé dobré praktiky z TitanX, grafika je ostatně velmi složitá na výpočty, ale nespíš se nejdená přímo o čipy které se na GPU Titan X nacházejí.

        2. 6x Titan je spominanej
          6x Titan je spominanej ohledne vykonu v TFLOPS, spotreba tohoto je uvadena jako 250W, po 100W pro kazdou MXM kartu s GPu na zadni strane a 50W pro PCB se dvema Tegrama

          http://www.youtube.com/watch?v=C_8MZZ2TZUk a v prezentaci je primo na slide od 1:58 videt HW popis a spotreba

          to vodni chlazeni je hlavne pripraveno, spousta elektromobilu jiz vodni okruh pro chalzeni ma, takze se da pripojit primo na nej, nebo vyuzit toho maleho ktery se k tomu da pripojit

Napsat komentář