Faraday Future: první video nového elektromobilu

Kalifornská společnost Faraday Future, rival Tesla Motors, postaví továrnu v Las Vegas. A na velethru spotřební elektroniky CES 2016 představí svůj první produkt. Venku je první teaser!

Silueta robotického elektromobilu, který Faraday Future představí na veletrhu CES 2016 v Las Vegas
foto: Faraday Future

„Kdybychom mohli zapomenout všechno co víme o autech, vyvinuli bychom stejné vozy, kterými dnes jezdíme. Co by se stalo, kdybychom začali úplně od znova?“

Tuhle otázku předkládá první „teaser“ video společnosti Farada Futures. Ta se profiluje jako „automobilka budoucnosti“, který chce soupeřit s Tesla Motors, zavedenými automobilkami i nováčky jako nebo .

„Udělat chytřejší auto, které více vypovídá o našich nadějích než frustracích. Co když auto dokáže ztišit město? A co když zadní sedadla jsou vlastně nová přední sedadla? A co kdyby všechna ta auta zaparkovaná u domů měla zajímavější život?“

Všechny tyhle otázka pokládané vypravěčem ve videu jasně navádějí k tomu, že půjde elektromobil, který bude možné připojit k domácí síti a který bude moct sloužit zároveň jako zdroj energie. Auto od Faraday Futures rovněž nabídne jistou míru autonomie – zda 4. stupeň, tedy plnohodnotné robotické řízení, to je zatím otázka.

„Co kdybychom vytvořili nová místa – ne pro auta, ale pro lidi? Co kdybychom nemuseli auto vlastnit, ale používat kdykoliv ho potřebujeme?“

Elektromobily od Faraday Future si lidé nebudou muset kupovat, ale bude je možné pronajímat. A dost možná objednávat právě v okamžiku, kdy budou potřeba – a ony, protože budou robotické, samy přijedou, odvezou vás kam budete potřebovat, a pak se vrátí zpět do „úlu“. Tam budou sloužit jako zásobníky energie a úl bude tedy de-facto malá vyrovnávací elektrárna.

Odvážná a možná až příliš idealistická vize společnosti Faraday Future je nicméně založena na jasných trendech současnosti. Robotické řízení, elektromobilita, odklon od osobního vlastnictví směrem k využívání aut jakožto služby.

Uvidíme s čím se firma vytasí na CES v lednu 2016 a jak se jí podaří projít následujícími měsíci a lety. Konkurence, zejména v podobě Tesly, má přeci jen nemalý náskok.

Na druhou stranu, Faraday má za sebou zřejmě nemalý čínský kapitál a především spoustu šikovných lidí, které už několet let přetahuje právě z Tesla Motors, Apple, Google i dalších předních technologických společností.

Faraday Future

12 Comments on “Faraday Future: první video nového elektromobilu”

  1. Osobně všem podobným
    Osobně všem podobným fandím. Bez rozdílu výrobce. Jistě Muskova Tesla bude asi ještě dlouho na špici. Ale schopnost všech ostatních výrobců do této soutěže vstoupit a bojovat je kladem lidstva a jeho vzdělání. Bohužel v elektromobiitě bez ČR a jeho vzdělanců. Spokojujeme se pouze s pozicí montoven! Hybrid.cz na svých stránkách představuje modely nejen automobilů a motorek na elektrický a plynový pohon ale i lodě a letadla. Bohužel bez české účasti. Zlatí čeští dědové jež zakládali Aero,Pragu,Orličan,Jawu v dnešní době následovníky a pokračovatele bohužel nemají. Zlatá mládež jimž sice rodiče umožnili vzdělání ale nenaučili je se učit a naučené zužitkovat. Výrobních a podnikatelských prostor české realitky v každé kraji nabízejí nemalé množství vzdělanců s různým stupněm vzdělání je mezi nezaměstnanými také spousta. Je lépe být na sd a nadávat na poměry a na to, že za socialismubylo lépe.

    1. Ano je pravda, že je
      Ano je pravda, že je potřeba konkurence, ale co třeba nedokáži překousnout tak jsou posměšky tesle v začátcích jak je elektromobil nesmyslný produkt a že se to nikdy nechytne. A dnes tu má tesla model s, který ukazuje jak firma bez minulosti v automobilizmu a zkušeností dokáže postavit funkční elektromobil.

      A ty nenažrané automobilky co tu jsou desítky roků toto nedokázaly a ani se nesnažili. Tedy krom Nissanu.

      A dnes budou slavnostně něco prohlašovat jak uvedou elektromobil?
      A proto až budu kupovat elektromobil tak koupím buď teslu nebo nissan.

      1. Ale ty „nenažrané
        Ale ty „nenažrané automobilky“ toho ve své historii dokázaly nemálo, a přežily desítky let v kladných číslech prodejnosti a poptávky. Era E.Muska a jeho Tesly je jiná sorta. Dá se přirovnat pokroku od doby Sentinelů k Fordům T!!!! Proč je tak málo jiných E.Musků a pouze jediná Tesla. Proč v Evropě nebo Asii neexistuje rovnocený výrobce podobný Tesle bez zázemí klasické automobilky, jako je to dnes. Prosím, v ČR a SR nejsou podobně odvážní vzdělanci tak jako E. Musk nebo Jobs. A jak se ukazuje, ani získané zahraniční vzdělání absolventů vzdělanců od roku 1990 tyto nemotivuje, takže nebude ani Česká tesla ani solarIIIcz, a anonyme přeji vám, aby finanční prostředky jež použijete ke koupi tesly nebo nisanu byly z legální podnikatelské činnosti a nikoli z výroby pervitinu nebo porna.

  2. No Tesla nepotřebuje
    No Tesla nepotřebuje reklamu protože sama o sobě je výkladní skříň. Faradaj ještě nic nemá a už reklamuje, tak co to asi tak bude zač :DD Mimochodem to jméno firmy je odporný, takový rychle spíchnutý s trochou kopyefektu se mi zdá, doufám že ho brzo přejmenují

Napsat komentář