Elon Musk investuje do miliardového výzkumu umělé inteligence

, šéf Tesla Motors a zakladatel , často veřejně vyjadřoval obavy nad rozvojem umělé inteligence. Tyhle obavy ale asi nebudou zase tak přehnané. Aktuálně totiž do výzkumu umělé inteligence (AI) investoval.

Elon Musk, zakladatel Tesla Motors, investuje do rozvoje umělé inteligence
foto: Tesla Motors

Čtyřiačtyřicetiletý Elon Musk minulý pátek oznámil, že finančně podpoří neziskovou organizaci OpenAI. Jejím cílem je vyvíjet inteligentní stroje a software.

„OpenAI je nezisková výzkumná společnost zaměřená na umělou inteligenci. Naším cílem je rozvinout digitální inteligenci takovým směrem, který bude nejlépe sloužit lidstvu jako celku, bez starosti o finanční návratnost.“ – blog OpenAI

V dalším textu na blogu OpenAI se pak píše, že „umělá inteligence by měla být prodloužením individuální lidské vůle a, v duchu svobody, distribuována tak rovnoměrně jak to jen půjde“. Všichni kdo se OpenAI účastní jsou si nicméně vědomi, že výsledky takového konání jsou „nejisté a práce obtížná“.

Společně s Muskem do projektu investují i další technologičtí miliardáři ze Silicon Valley (Křemíkového údolí) jako Peter Thiel (se kterým Musk působil v PayPalu) a Sam Altman.

BONUS: ELON MUSK SI ZAHRÁL V TEORII VELKÉHO TŘESKU

OpenAI

13 Comments on “Elon Musk investuje do miliardového výzkumu umělé inteligence”

  1. Pan redaktor Muska úplně
    Pan redaktor Muska úplně nepochopil. Musk investuje do AI ne proto, že už se tolik nebojí zlé AI, ale aby mohl zatím nejistý výsledek co nejvíce ovlivnit správným směrem. Jeho strach je tedy měřitelný na základě množství prostředků, které do problému vložil, oproti množství, které mohl. A vůbec bych se nedivil, kdyby to vycházelo na 100%, protože už v historii ukázal, že je schopen se i zadlužit, když si myslí, že to stojí za to.

    1. Tím to asi nebude …
      Tím to asi nebude … 🙂
      Pokud jste sledovali jeho prohlášení týkající se umělé inteligence tak většinou mířili proti tomu, že není zajištěno aby nebyla v budoucnu zneužita. V tomto kontextu je jeho investice logická. Když už nemůže zabránit aby se AI vyvinula tak podpoří variantu, která vede k „otevřené umělé inteligenci“ která bude veřejně kontrolovatelná, co nejrovnoměrněji distribuovaná a tím pádem nejméně zneužitelná.

Napsat komentář