Fleye: osobní robotický dron pro každého

Jedním z nejčastějších dárků letošních vánoc mají být létající drony. Belgický tým na Kickstarteru představil dalšího zástupce této početné rodiny. Jejich Fleye upomíná k robotům z Hvězdých válek.

Létající dron Fleye připomíná roboty-pomocníky z Hvězdných válek
foto: Fleye

Tým belgických nadšenců chce mít v létajícím robotickém dronu Fleye 100% bezpečného, robustního, zábavného a pohotového společníka pro každou příležitost.

Na crowdfundingovém serveru Kickstarter chtějí vybrat na svůj projekt €175 000, což se jim nejspíš brzy podaří. Už dnes totiž mají přes €117 000.

auto létající dron Fleye

foto: Fleye

auto létající dron Fleye

foto: Fleye

Průměr drona Fleye je 23 cm, váží 450 gramů. Je poháněn jedinou, plně krytou vrtulí uprostřed dronu. Tím poskytuje kompletní bezpečnost zejména svému okolí.

Dron je vybaven HD kamerou, sonarem, dvoujádrovým procesorem ARM A9 800 MHz, 512 MB RAM, microSD slotem a wi-fi. Dokáže létat zcela autonomně, nemusíto ho vždy pilotovat.

Jako ovladač lze skrze mobilní aplikaci použít například ovladače používané pro herní konzole jako je PlayStation nebo Xbox. Vývojáři navíc nabízejí k dronu otevřené vývojové prostředí, takže není problém pro něj vyvíjet nové aplikace nebo vylepšovat stávající.

Fleye využívá operační systém Linux a populární knihovnu počítačového vidění OpenCV. „Stroj se stává robotem když je schopen vnímat své kolí a samostatně se rozhodovat na základě toho co vidí,“ komentuje jeden z vývojářů. A to je přesně Fleye.

K tomu všemu jsou nápomocné mnohé senzory: akcelerometr, gyroskop, výškometr, GPS, sonar, magnetometr a další. I díky nim lze drona standardě nastavit tak, aby vás sledoval na každém kroku.

Na jednu baterii vydrží dron ve vzduchu asi 10 minut. Baterie o kapacitě 1500 mAh (LiPo) lze rychle a snadno vyměnit.

Kickstarter

2 Comments on “Fleye: osobní robotický dron pro každého”

    1. Přesně totéž mě
      Přesně totéž mě napadlo, když jsem na videu viděl „rozborku“ dronu. Asi systémem „4 control vanes“, které zřejmě naklápěním zajišťují pohyb dronu v horizontální rovině, takže asi není problém zajistit tak i defaultní nastavení v poloze, která eliminuje snahu o rotaci, která je vlastní každému jednorotoru.

      EDIT:
      Teď mě napadá, že dron se do boku pohybuje naklopený, čili v horizontální rovině vlastně díky naklopení rotoru s celým dronem. Takže možná ty „4 control vanes“ jsou tam jen pro eliminaci rotace.

Napsat komentář