Čína testuje špionážní solární vzducholoď

Vzducholodě jsou dnes už dávno zapomenutou technologií ze starých dob. Nebo ne? Číňané testují novou, která má pomoct jejich armádě.

Energie pro čínskou vzducholoď pochází ze solárních článků.
foto: Yuanmeng

„Juan-meng“ znamená čínsky „sen“. Je to jméno nové čínské vzducholodě, která je poháněna solární energií a má sloužit mimo jiné k průzkumu. Právě před pár týdny uskutečnila svůj první let.

Odstartovala začátkem října z města Xilinhot ze Vnitřním Mongolsku. Vzducholoď dlouhá 75 metrů vydržela ve vzduchu dva dny, během kterých vystoupala až do výšky 20 km.

vlastní

One Comment on “Čína testuje špionážní solární vzducholoď”

  1. Při tom Němci, kteří tak
    Při tom Němci, kteří tak magoří ohledně emisí co2, si nechali firmu, která vyvíjela velké nákladní vzducholodě (cargolifter), a měla tedy potenciál uspořit obrovské množství co2 v rámci letecké dopravy, zkrachovat. Místo, aby podpořili cargolifter pár miliony, což by se projevilo rychlou úsporou a novým perspektivním odvětvím, vyhazují každoročně desítky a stovky miliard eur na hovadskou energiewende, která tak akorát emise c02 zvyšuje a má potenciál přivést nejen německo ale i celou energetiku střední Evropy na buben.

Napsat komentář