Audi chce prodávat auta jako Tesla – netradičně

Automobilka Tesla Motors si získala světovou proslulost mimo jiné i způsobem jakým svá auta prodává. Obchází totiž dealery a prodává elektromobily i přes internet. Podobnou cestou chce jít Audi.

Koncept elektromobilu Audi Q6 e-tron s dojezdem až 500 km na jedno nabití, který chce Audi postavit proti Tesla Model X
foto: Audi

Když Scott Keogh, šéf severoamerického zastoupení Audi, na autosalonu v Los Angeles řekl, že čtvrtina aut naší značky bude jezdit na elektřinu, vyvolalo to pochopitelně nemalé pozdvižení.

Následně se rozjela diskuse na téma „jak toho vlastně chcete dosáhnout?“ Protože kromě Tesla Motors dnes elektromobily ani plug-in hybridy netvoří u žádné automobilky významné procento prodejů.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Nedávný sloupek v The New York Times trefně poznamenal, že tradiční dealerství možná prostě elektromobily prodávat neumějí. Což de-facto potvrdili i zástupci Audi.

Filip Brabec (mimochodem pražský rodák), šéf produktového managementu severoamerické pobočky Audi, řekl, že minimálně uvažují o změnách, včetně proměny dealerství a možná i nových typech testovacích jízd. „Tradiční automobilový přístup nemusí nutně fungovat,“ poznamenal doslova Brabec. Nejdůležitější je podle něj „dostat lidi do aut“. Což ostatně každý elektromobilita dobře ví.

Scott Keogh pak navázal tím, že Tesla skutečně ukázala automobilovému průmyslu jak prodávat elektromobily. Což, popravdě, je hrubým podceněním Tesly jako takové. Protože jak pochopil například i šéf Porsche, Tesla nastavila standard a my musíme následovat.

Keogh nicméně uznal, že jednou ze zásadních výhod ve styku s veřejností je pro Teslu síť nabíjecích stanic Supercharger. Dodal ale, že Audi už v této věci podniklo poměrně rozsáhlý průzkum a má k dispozici prostředky i síť k tomu, aby mohlo nabídnout ještě „plnější balíček“.

Audi chce proti Tesle postavit postavit plně elektrické Audi Q6 e-tron, které se bude od roku 2018 vyrábět v bruselské továrně v Belgii. Nabídne dojezd kolem 500 km a bude tak stát přímo proti Tesla Model X.

Další elektromobily a plug-in hybridy z dílny Audi mají následovat.

6 Comments on “Audi chce prodávat auta jako Tesla – netradičně”

  1. Trubky v Audi jsou uplne
    Trubky v Audi jsou uplne vedle. Jestli se auto prodava pres internet nebo v showroom je uplne jedno.
    Dulezite je co muzou nabidnout.
    Spalovacka lobby to davno prohrala. Na veky jsou spojeni s brzdenim rozvoje EV. Budou mit stejny osud jako atomovy CEZ, ktery po prozreni naskakuje na OZE.

Napsat komentář