Ford má oblek, který simuluje jízdu pod vlivem drog

Společnost Ford Motor Company zkonstruovala speciální oblek, který dramatickým způsobem ukáže mladým lidem rizika spojená s řízením automobilu pod vlivem návykových látek.

Oblek simulující jízdu pod vlivem drog pomáhá představit si, jaké to je, když se řídí po konzumaci marihuany, kokainu nebo heroinu.
foto: Ford

Ford na vývoji obleku spolupracoval s vědci z německého Meyer-Hentschelova institutu. Oblek napodobuje účinky látek jako marihuana, kokain, heroin a MDMA (známá jako Extáze): zpomalené reakce, zkreslené vidění, třes končetin a zhoršenou pohybovou koordinaci.

Ford bude oblek používat v rámci oceňovaného programu „Driving Skills for Life“, kterým od jeho zahájení před jedenácti lety prošlo již více než 500 000 mladých řidičů z celého světa.

Podle jedné evropské studie je u řidičů, jež usednou za volant po konzumaci drog, až 30krát vyšší pravděpodobnost, že se stanou účastníky vážné dopravní nehody*. Navzdory riziku však přibližně každý desátý uvádí, že se někdy nechal svézt člověkem, který byl patrně pod vlivem návykových látek.

auto Ford oblek simuluje jízdu pod vlivem droh

Po užití ilegálních drog je až třicetkrát pravděpodobnější, že se řidič stane účastníkem vážné dopravní nehody. Oblek simuluje účinky jako zpomalené reakce, zkreslené vidění nebo třes rukou.
foto: Ford

Stejně jako „opilecký oblek“, napodobuje i ten drogový zhoršenou pohyblivost, vnímání a koordinaci pomocí vycpávek, speciálních brýlí a sluchátek. Má ale i nové prvky simulující specifické účinky některých návykových látek. Jedná se o zařízení vyvolávající třes rukou, záblesky v zorném poli, zvukové halucinace nebo i barevné vizuální vjemy, které jsou jedním z vedlejších účinků LSD.

Evropské středisko monitorování drog a drogových závislostí odhaduje, že 8,8 milionu lidí ve věku 15 až 24 let loni v Evropě užilo marihuanu a 2,3 milionu osob ze stejné věkové kategorie vyzkoušelo kokain.

Ve Velké Británii je každý měsíc zatčeno v průměru 400 lidí za jízdu pod vlivem drog a ve Francii hrály drogy roli ve 23 % všech dopravních nehod se smrtelnými následky.

Program „Ford Driving Skills for Life“ byl v Evropě formálně spuštěn v roce 2013. Od té doby jím prošlo více než 9 000 lidí ve věku od 18 do 24 let.

Program je bezplatný a zaměřuje se na faktory, které se nejčastěji podílejí na dopravních nehodách mladých řidičů: rozpoznávání rizik, ovládání vozu, rychlost jízdy a pozornost.

tisková zpráva

7 Comments on “Ford má oblek, který simuluje jízdu pod vlivem drog”

    1. Ach jo. Mimo silnice
      Ach jo. Mimo silnice znamená mimo lidi. Samozřejmě drogy na silnice nepatří i pro pěší a svoji jízdu si natočit, ať víme jak reagujeme. Já osobně bych se nikomu nesmál při nějakém úrazu natož zlomené noze.
      Neberte život tak vážně, když je tak krátký.
      A žijte s úsměvem na rtech. 🙂

  1. Nehledě na legální
    Nehledě na legální drogy.. dneska legálně fetuje každej druhej důchodce a na mnoha lécích je doporučení, aby se po nich neřídilo… ale kdo si to čete a kdo se podle toho řídí.
    Maminky si „šňupnou“ pilulku kvůli únavě. Manažeři nějakou dobrotu na zvýšení výkonu… ale Pfizer svoje „šnupací“ autobrýle nemá.. 🙂
    Jedeme v tom všichni, legálně nebo nelegálně, ale jedeme.
    Ale konkrétně Vás se to určitě netýká, tak mi prosím odpusťte.

Napsat komentář