Druhá gigatovárna Tesla možná vyroste v Německu

Nedávno Elon Musk, šéf Tesly, v Německu propagoval elektromobilitu. Dnes je jasné, že k tomu měl – jako obvykle – své důvody.

Giga-továrna Tesla Motors na výrobu baterií v Renu v Nevadě ()
foto: http://electrek.co/

Tesla Motors staví gigatovárnu na výrobu baterií poblíž města Reno v Nevadě. Dokončena bude teprve příští rok, ale už delší dobu mluví o tom, že takových továren bude potřeba víc.

V současné době se jako o klíčových kandidátských zemích pro stavbu další giga-továrny mluví o Japonsku a Německu. V úvahu ale dokonce připadá i Čína.

A je víceméně jasné, že ať patří mezi kandidáty kdokoliv, předhánějí se jednotlivé země, aby lukrativní investici získaly. Mít na svém území továrnu Tesla Motors je totiž už dnes otázka prestiže.

Německý vicekancléř a ministr ekonomiky Sigmar Gabriel aktuálně navštívil továrnu Mercedes-Benz v Rastattu. Tam potvrdil, že zástupci německé vlády jsou s Muskem v kontaktu a jednají o možnostech postavení druhé továrny na baterie v Německu.

Evropa dává dnes pro stavbu další gigatovárny největší smysl. Do Evropy už dnes míří největší počet elektromobilů Tesla Model S ze všech zahraničních trhů.

Vzhledem k tomu, že Evropská unie přebírá žezlo po USA a prodává se tu nejvíc aut do zásuvky, je logické připravit se na vysoký zájem také o nový „levný elektromobil“ Tesla Model 3.

V Japonsku se naopak očekává vysoký zájem o produkty Tesla Energy, tedy domácí baterie Tesla Powerwall. Značka „Tesla Energy“ se má zjevně postupně profilovat mnohem výrazněji, souběžně s Tesla Motors.

14 Comments on “Druhá gigatovárna Tesla možná vyroste v Německu”

    1. No to by ale ceski politici
      No to by ale ceski politici museli inak zabojovat. A v pripade Muska otravovat otravovat a otravovat s vyhodami a dovodmi, preco prave v CR je lepsie mat tovaren nez v tom Nemecku a pod. On ma rad takych ludi, ako je sam, neustupcivych a tvrdohlavych. V opacnom pripade nie sance.

Napsat komentář