Legendární londýnské taxíky se promění v plug-in hybridy

Ojedinělý systém taxislužby v Londýně čeká velká změna. Proslulé oblé černé vozy se ze špinavých dieselů promění v plug-in hybridy.

Nová auta budou fungovat také jako wi-fi hotspoty a místo, kde lze dobít např. mobil nebo jinou přenosnou elektroniku.
foto: LTC

Zhruba polovina nově prodaných aut v Británii jsou diesely. Naftový motor pohání také všechny taxíky přezdívané „hackney„. V Londýně jich jezdí 21 000.

Všechny je vyrábí společnost London Taxi Company, která je pak pronajímá jednotlivým taxi společnostem. Ta aktuálně dokončila stavbu nové továrny za v přepočtu více než 12 mld. korun.

Vyrábět tam bude zcela nový model TX5, jehož pohon se z dieselu promění na plug-in hybrid. Základem bude malý benzinový motor doplněný o baterii a elektromotor, podobně jako např. u plug-in hybridů Chevrolet Volt nebo Toyota Prius plug-in hybrid.

V roce 2018 se totiž z centra Londýna stane ultra-nízkoemisní zóna. Tam budou smět pouze auta, která zvládnou ujet alespoň 50 km čistě na elektřinu. Taxi TX5 bude pochopitelně chtít tuto podmínku splnit.

London Taxi Company (LTC) dnes vlastní čínská automobilka Geely, které patří mimo jiné i švédské Volvo. Podle zástupců LTC bude první polovina londýnských taxíků vyměněna za plug-in hybridy TX5 během následujících pěti let.

One Comment on “Legendární londýnské taxíky se promění v plug-in hybridy”

Napsat komentář