ABB a Microsoft spouští novou generaci nabíjecí infrastruktury

Švýcarská společnost ABB a americký Microsoft ohlásili novou celosvětovou platformu pro rychlonabíjení elektromobilů. ABB dodá nabíjecí stanice, Microsoft cloudovou technologii Azure.

Elektromobil BMW i3 u rychlonabíjecí stanice ABB
foto: ABB

Nabíjecí infrastruktura v Evropě, ale i dalších zemích, je momentálně značně roztříštěná. Rychlonabíjecí standardy se konsolidovaly na Combo2 a CHAdeMO, nicméně samotní provozovatelé nabíječek jen stěží dokáží své služby propojit s ostatími poskytovateli.

ABB a Microsoft novou nabídkou reagují na rostoucí trend elektromobility. Celkový počet prodaných aut do zásuvky nedávno dosáhl prvního milionu. A polovina z těchto aut byla pořízena za posledních 14 měsíců.

To je pro velké firmy jasná příležitost. Podle ABB je dnes ve světě k dispozici 106 000 nabíjecích stanic pro elektromobily. Zisky z prodeje nabíjecí infrastruktury mají do roku 2023 stoupnout podle výsledků výzkumu firmy Navigant Research ze současných $153 mil. (rok 2015) na $2,9 mld. Tedy více než dvacetinásobně.

Nejnovější nabíjecí stanice ABB budou díky nové technologii připojeny ke cloudu Microsoft Azure. Tím budou moct být snadno průběžně doplňovány o řadu nových služeb a schopností a snadno propojovány do větších sítí.

tisková zpráva

12 Comments on “ABB a Microsoft spouští novou generaci nabíjecí infrastruktury”

  1. Uz vidim, jak napojim auto k
    Uz vidim, jak napojim auto k nabijecce a na dsipleji se objevi presypaci hodiny, ktere se budou jak u blbych otacet porad dokola, aby mi nabijecka po deseti minutach cekani napsala neco jako „Toto zarizeni neni podporovano“… Jak na necem dela Microsoft, tak to bude fungovat jenom napul 🙁

Napsat komentář