Elektrická formule ČVUT získala 2. místo v soutěži Formula Student Czech

Dvě první místa, druhé místo v hlavním závodě a druhé místo celkově, tak dopadly závody studentských formulí Formula Student Czech pro tým eForce FEE Prague Formula z FEL ČVUT.

Elektrická formule týmu eForce FEE Prague Formula z pražského FEL
foto: eForce FEE Prague Formula

V termínu od 3. do 6. září proběhl na Polygonu v Mostě již třetí ročník závodů Formula Student Czech. V prvních dvou dnech probíhaly všechny technické kontroly, kontroly bezpečnosti a statické disciplíny.

Soutěž Formula Student totiž není jen o závodění, ve statických disciplínách jsou v prvních dnech závodů monoposty posuzované i z hlediska konstrukčních vlastností, ceny výroby a myšlenky uvedení formule jako produktu na trh.

Po těchto dvou dnech se teprve areál otevřel návštěvníkům a začalo opravdové závodění. V sobotu ráno formule poprvé vyjely na asfalt mosteckého polygonu a změřily své síly hned ve čtyřech různých disciplínách.

Jediná česká elektrická studentská formule na trati v Mostě konečně ukázala svůj potenciál. Nejdříve vlažněji čtvrtým nejrychlejším časem v akceleraci, ale poté pilot týmu eForce FEE Prague Formula zajel jako jediný na trati skid-pad („osmička“) čas pod 5 vteřin a to o celé 2 desetiny sekundy.

Tím získal jasné první místo v této disciplíně a soupeře nechal daleko za sebou. I v dalších disciplínách se studentům dařilo a hned při prvním pokusu na měřeném kvalifikačním kole na trati Autocrossu zajel pilot čtvrté generace české elektrické formule v konkurenci ostatních elektrických vozů nejrychlejší čas.

Díky tomu se tým eForce mohl zúčastnit vytrvalostního závodu Endurance a zažařadit se k nejlepším elektrickým formulím v  soutěži v Electric Finals.

Ani chladné počasí, které bateriím příliš neprospívá, ani silný vítr nemohl formuli FSE.04x poháněnou čtyřmi motory zastavit, a piloti týmu eForce dojeli hladce všech 22 kol s druhým nejrychlejším časem.

Tým eForce FEE Prague Formula si tedy na soutěži Formula Student Czech v Mostě dojel pro skvělé celkové druhé místo.

tisková zpráva

4 Comments on “Elektrická formule ČVUT získala 2. místo v soutěži Formula Student Czech”

  1. Abych si shrnul informaci z
    Abych si shrnul informaci z článu, kterou jsem přečtením dostal.
    V Čechách se jel závod elektrických formulí, kterého se zůčastnila jediná v ČR vyráběná eFormule.
    Prvotní pocit z toho mám, že tam žádná jiná eFormule vlastně ani nebyla a ještě k tomu dokázala skončit na druhém místě…. 🙂

    To Autorovi článku vůbec nestálo za to zmínit kdo všechno se tedy zůčastnil a kdo to vlastně nakonec vyhrál?
    Tomu říkám objektivita….

  2. Paráda, asi takhle nějak
    Paráda, asi takhle nějak má vyvážený návrh této specifické kategorie vozidla vypadat.

    Abych si ale neodpustil poznámku, tak samozřejmě s kategorií osobních vozidel BEV to nemá prakticky nic společného a tak se nic z hardware co byl pro takovouto formuli vyvinut nedá pro automobilky použít. Čímž především reaguji na zatím nevznesený vzdech, jak je koncern zase pozadu…

    Já největší přínos vidím v tom, že kluci už moc dobře vědí, že klíčové komponenty, pokud mají mít nějakou úroveň si prostě musí udělat sami. Protože současný trh „EV“ komponent je tak zavalen nehoráznýma sračkama(a to bez ohledu na cenu), vydávanými za „svatý grál elektromobility“, že už nemá smysl se v tom ani přehrabovat.

Napsat komentář