Toyota prodala už 8 milionů hybridních aut

První hybridní vozy značky Toyota se začaly prodávat v Japonsku v roce 1997 a během prvního roku si jich zákazníci koupili 300. Už rok poté se jejich prodej zvýšil téměř 59x na 17 600 aut. Doposud se celosvětově prodalo 8 048 400 hybridních Toyot.

Téměř polovina hybridních aut se prodala v  Japonsku. V  Evropě se prodalo přes 930 tisíc hybridních vozů. Nejprodávanější v  Evropě byl Prius s téměř 280 tisíci aut, druhý byl hybridní Auris s  230 tisíci.
foto: Toyota

Přitom začátky nebyly jednoduché. Tým konstruktérů nemohl po celých 49 dnů přinutit první prototyp Toyota Prius, aby se vůbec rozjel

„Neměli jsme ani ponětí, v čem je problém, takže jsme každý den pracovali do noci, abychom tomu přišli na kloub. Nakonec jsme vůz kolem Vánoc rozjeli, ale urazili jsme jen 500 metrů,“ vzpomíná na začátky hybridních vozů Takeši Učijamada, prezident společnosti Toyota Motor Corporation.

To bylo ale dávno v roce 1995, kdy hybridy byly zatím nevyzkoušené experimentální stroje s velmi mlhavou budoucností. Nyní v roce 2015 Toyota může oznámit, že prodej jejích hybridních vozů přesáhl 8 milionů1, přičemž od posledního milionového milníku uběhlo pouhých 10 měsíců.

Pro lepší představu, co může těchto 8 milionů vozů představovat pro životní prostředí i pro samotné majitele hybridních automobilů. Toyota vypočítala, že do letošního 31. července její hybridní vozidla pomohla ušetřit přibližně 58 mil. tun emisí CO2 (v porovnání s vozy podobné velikosti poháněnými klasickým zážehovým motorem).

Toyota rovněž odhaduje, že její vozy s hybridním pohonem pomohly ušetřit přibližně 22 mld. litrů benzínu (v porovnání s vozy srovnatelné velikosti a jízdních výkonů poháněnými klasickým zážehovým motorem).

Hybridy si již našly své stabilní místo v garážích majitelů po celém světě a dokazují tak svoji výdrž. Od uvedení modelu Prius v roce 1997 Toyota postupně rozšiřovala svoji nabídku hybridních modelů – od kompaktního modelu Toyota Yaris Hybrid až po nedávno ohlášenou Toyotu RAV4 Hybrid.

K tomuto datu Toyota na více než 90 trzích světa nabízí celkem 30 různých osobních modelů s hybridním pohonem a jeden hybridní model s technologií plug-in.

Jen během posledního roku představila Toyota několik nových hybridních modelů, jmenovitě Esquire Hybrid (pouze pro Japonsko), Lexus RC 300h a nedávno uvedený model Sienta Hybrid. Další nové hybridní modely jsou již na spadnutí, jako např. Corolla Hybrid a Levin Hybrid (pouze pro Čínu) a RAV4 Hybrid.

Nabídka se bude rozšiřovat i nadále a modelovou řadu automobilky Toyota tak obohatí nové hybridní vozy, které se objeví na největším počtu trhů v dosavadní historii.

Toyota prosazuje jako základní ekologickou technologii 21. století hybridní pohon, včetně všech komponentních technologií nezbytných k vývoji vozidel šetrných k životnímu prostředí a umožňujících různé kombinace typů paliva.

Na základě uvedených poznatků Toyota zároveň vylepšuje i své další modely s klasickým pohonem. Toyota obecně usiluje o další zlepšování výkonových parametrů, snižování nákladů a rozšiřování celé modelové řady – včetně vozů s klasickým pohonem.

tisková zpráva

4 Comments on “Toyota prodala už 8 milionů hybridních aut”

  1. těch ušetřených 22 mld.
    těch ušetřených 22 mld. litrů benzínu má jednu nevýhodu:
    o to míň se vyrobilo asfaltu. Řidiči spalováků jsou zároveň sponzoři asfaltérů :DD
    A jelikož Toyota peče s vodíkem
    hybrid.cz/prvnich-pet-aut-na-vodik-toyota-mirai-dorazilo-do-evropy
    potřebujem plastový silnice 🙂
    hybrid.cz/plastove-silnice-lze-skladat-jako-lego

    1. Silně zatěžované
      Silně zatěžované dálniční trasy jsou z betonovým povrchem .
      https://www.youtube.com/watch?v=3VCqgMXY47c
      Když tato generace obyvatel planety země nehospodárně vyplýtvá zdroje co budou dělat ti co přijdou po ní ?
      Jak řekl Jay Leno’s (USA)
      Čím víc bude elektromobilů. Tím víc zbude paliva pro příznivce klasických spalovacích motoru .Zásoby vydrží déle .

Napsat komentář