Evropská unie přebírá žezlo po USA, prodává se tu nejvíc aut do zásuvky

V Česku extrémně roste zájem o CNG auta i elektromobily Tesla. V celé se prodeje aut do zásuvky zvýšil za první pololetí 2015 o 55 %!

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, na baterky, je nejprodávanější auto do zásuvky v Evropě za rok 2014 a nejspíš bude na tuto metu útočit i v roce 2015
foto: Mitsubishi

Zatímco až dosud platily za jasného lídra v oblasti prodeje elektromobilů a plug-in hybridů Spojené státy americké, nyní se zdá, že Evropa Ameriku dohání. Ba co víc, za první pololetí 2015 to vypadá, že starý kontinent přebírá vedení.

Podle statistik za první pololetí 2015 se v Evropě prodalo celkem 78 388 elektromobilů a plug-in hybridů. V to bylo za stejnou dobu 53 420 a v Číně 44 406. Pro zajímavost, jen za červen 2015 to v Evropě bylo 16 006 aut.

Hlavními motory tohoto růstu jsou pochopitelně země, kde je elektromobily a plug-in hybridy výhodné koupit a snadné dobít. Tedy v prvé řadě , následně , a také (ta zažívá úctyhodný 80% meziroční růst).

Nejprodávanějšími elektrovozy v Evropě jsou Mitsubishi Outlander PHEV, Nissan Leaf, Tesla Model S, a Volkswagen e-Golf.

6 Comments on “Evropská unie přebírá žezlo po USA, prodává se tu nejvíc aut do zásuvky”

    1. Ano máte pravdu, v tom se
      Ano máte pravdu, v tom se redakce Hybridu.cz trochu hodně zmýlila. Je to o tom nepřepisovat bezmyšlenkovitě cizí texty. Jinak ale je dobře, že Evropa i přes své problémy, dokáže jít v ochraně životního prostředí vpřed . A nejedná se ani tolik o Teslu, ale o to, že si tyto vozidla evropan stále více dokáže pořídit. S USA a Čínou se stále musí porovnávat jedině Německo a Norsko a ostatní evropské státy. Jinak Evropu můžete porovnávat s Asií nebo Severní Amerikou, a to Evropa nemá šanci, protože k USA v tomto případě patří i Kanada a Mexiko kde též jezdí Tesly. A v Asii kromě Číny jsou i Japonsko a Indie kde se též s Teslou setkáte.

        1. Ano, a Evropa má asi
          Ano, a Evropa má asi poloviční rozlohu, když počítáme jen tu západní (EU). No a? Musel byste kalkulovat s kupní sílou, tvorbou HDP a s dalšími ukazateli, jako jsou celkové prodeje aut ap. abyste našel nějaký správný řez. Já bych z toho článku takovou vědu nedělal, prostě v absolutních číslech se v v EU prodává víc automobilů než v USA, jakési srovnání to je.
          Jo ještě mi to připomělo pana prof. Caldu z Mat-Fyzu, který za bolševika tvrdil, že má doma nástěnku s hrdým tituem: V čem naše rodina překonala Spojené státy americké. A pod tím bylo napsáno: Naše rodina předčila USA v počtu ešusů na osobu. P.S. Kdyby přece jen ještě ne, tak nějaké ještě koupím. 🙂

Napsat komentář