V Michiganu vyrostlo falešné město pro robotická auta

Robotická auta jsou další „buzzword“ vibrující automobilovým průmyslem. Místo lidí budou do deseti let řídit roboti, neboli software. V Michiganu kvůli tomu postavili i falešné město.

Michigan má vlastní testovací město pro robotická auta – Mcity
foto: University of Michigan

O vývoj robotických aut se dnes zajímá snad opravdu každý. Robotická auta má Google, vyvíjí je ale také Apple, NASA, Nissan, soukromé dodavatelské společnosti typu Bosch či Delphi a pochopitelně i velké evropské automobilky jako Daimler, Volkswagen a další.

Tím, kdo zaspal, jsou naopak tradiční americké automobilky – Ford, GM, Chrysler (dnes už Fiat-Chrysler) se sídlem v Detroitu, Michiganu. Konzervativní korporace absolutně nezvládají, jak už to tak bývá, nástup nových technologií.

Tamní Michiganská univerzita se nicméně alespoň nějak snaží náskok ostatních dohnat. V rámci „Mobility Transformation Center“ tam totiž vzniklo tzv. „Mcity“. Na 32 akrech vyrostlo falešné město, které slouží pro testování technologií robotických/inteligentních aut.

Uvnitř města se nachází několik mil dvou-, tří- i čtyřpruhových silnic. Pochopitelně tu najdeme i křižovatky, značky, semafory, prostě veškeré náležitostí běžné městské silniční infrastruktury.

Do projektu pochopitelně investovaly nemalé peníze právě automobilky jako GM, Ford nebo Honda a Nissan. Část nákladů pokrylo také americké ministerstvo dopravy nebo Delphi.

Cílem je vyzkoušet v něm to, co v běžném městě nemůžete. Třeba když značky začáráte sprejem. Nebo se na silnici znenadání objeví překážka – třeba spadlý sloup, vypadlý náklad a podobně.

auto falešné město pro robotická auta

Mcity má všechno, co najdeme i v běžném americkém městě.
foto: University of Michigan

Jenže není trochu pozdě začínat na speciálně postavené testovací dráze, když třeba robotická auta Google už mají naježděny miliony mil v reálném provozu?

Wired

4 Comments on “V Michiganu vyrostlo falešné město pro robotická auta”

  1. to este len bude roboticka
    to este len bude roboticka jazda, ked roboticke auta pustia v zime pocas spicky do bratislavskych ulic a dialnicu D1 smerom na Senec. a ta velka diera v ceste po prepadnutom poklope, eeeej to za nasich mladych cias inakvejsie fajnovosti boli:

    to mam riadenie vozidla zverit tomuto ? youtu.be/g0TaYhjpOfo

Napsat komentář