Evropská vesmírná agentura chce postavit základnu na Měsíci

Dobývání vesmíru právě dnes slaví skvělý úspěch díky sondě New Horizons, která prolétá kolem planety Pluto. Šéf Evropské vesmírné agentury ale aktuálně překvapil, když ohlásil nový velký cíl.

Pro obývání měsíčního povrchu se uvažuje také o nafukovacích budovách
foto: Foster + Partners/ESA

Pomyslným největším střednědobým cílem v oblasti kosmounatiky je dnes lidská výprava na Mars. Misi na Mars chystá dokonce i Elon Musk a časem by tam chtěl vybudovat kolonii. První pozemšťany na rudou planetu nejspíš dopraví vesmírná raketa SLS.

Je osvěžující, že s podobně velkolepým cílem jako má v Marsu aktuálně přišel i nový šéf Evropské vesmírné agentury, Johann-Dietrich Woerner.

Ten řekl, že se ESA chystá vrátit na Měsíc a postavit tam permanentní základnu. Měla by být vybudována s pomocí za využití přímo z Měsíce. Zdá se tedy, že období „malých vizí“ je u konce a v oblasti dobývání vesmíru se konečně zase začíná dít něco většího.

Woerner navrhuje, aby základna byla vybudována na odvrácené straně Měsíce. Mohly by tam totiž mnohem lépe než na Zemi fungovat teleskopy pro průzkum hlubokého vesmíru. „Lunarville“ neboli Měsíční vesnička by mohla začít růst v kráteru Shackleton už od roku 2024.

ESA aktuálně ve spolupráci s architektonickou společností Foster + Partners uvolnila velmi zajímavé video, na kterém ukazuje jak by vybudování této permanentní měsíční základny mohlo probíhat.

8 Comments on “Evropská vesmírná agentura chce postavit základnu na Měsíci”

  1. Kéž by se něco podobného
    Kéž by se něco podobného povedlo zrealizovat. Letět na Mars bez tréninku na Měsíci mi přijde dost o hubu. Projekt Apollo taky počítal nejprve s perfektním natrénováním všech sekvencí které šly před přistáním na Měsíci.

    Dvě věci mi ale nesedí: v článku se píše o odvrácené straně, ale základna by měla stát na jižním pólu. Ve videu je pak uvedeno použití robotů s technologií 3D tisku, ale přitom tam pouze zahrnují dovezené obydlí regolitem.

  2. hlasim sa dobrovolne, prosim
    hlasim sa dobrovolne, prosim vezmite ma zo sebou! na odvratenej strane mesiaca su predsa Transformery! Nasi hrdinovia, konecne by som sa s nimi zoznamil!
    Vzdy som snival o tom ze jedneho dna sa stanem astronautom a poletim na mesiac. Dajte mi sancu, urcite potrebujete ludi, tak neváhajte ma kontaktovat! v roku 2024 budem mat len 40 rokov! to zvladnem! paraaaada, som vo vytrzeniiii…whaaaaaaaaaaa

  3. Jo, jo, to se nám to
    Jo, jo, to se nám to hoduje, když nám ostatní půjčujou. Jen aby místo EU základny na měsíci neputovaly penízky na „záchranu Řecka“.
    I když vystřelit všechny ty euroúředníky a europolitiky na Měsíc bez zpáteční letenky je dobrý nápad. Že by tam jako letěli jen přestřihnout pásku a už tam zůstali. Páč by se cosi pokazilo v návratovém modulu. No a ti naši by je mohli jet dočasně navštívit. Stejně jsou furt samá výjezdní zasedání, dneska česká vláda opruzuje v Ostravě.
    Ostatně by mně zajímalo, kolika spalovacími automobily po tankodromu D1 se těch 17 kašparů a desítky podržtašků a desítky ochranářů přepravilo z Prahy do Ostravy. Protože moc nepočítám, že by jeli pohodlně elektrickým vlakem, který tu je nejrychleji.
    Perlička z dob nedávno minulých, když tu přijížděli premiéři jako Václav nebo Miloš, tak si vlak zkusili a pochvalovali. Vašek jako prezident pak zkusil i soukromý Regiojet. Ovšem paradoxně kvůli jejich ochraně jely jejich spalováky současně po D1 z Prahy do Ostravy, aby je vyzvedly na nádraží a převezly na radnici a do průmyslové zóny. Pak zase jely prázdné zpět do Prahy. A tak tu žijem……

  4. Tohle je mnohem
    Tohle je mnohem rozumnější projekt než osídlování Marsu. Pokud by se něco přihodilo, tak záchrana je možná v řádu týdnů.
    Mavíc Luna má mnohem nepříznivějsí podmínky. Kromě větrných smrští je tam všechno mnohem obtížnější. Podle mě je to dobrá volba pro další krok do vesmíru. 🙂

Napsat komentář