IKEA postaví v Kanadě u všech obchodů nabíječky pro elektroauta

Kanadská IKEA postaví u všech svých 12 tamních obchodů nabíjecí stanice pro auta na elektřinu – elektromobily a plug-in hybridy. K dispozici budou od srpna letošního roku, zdarma.

V spolupracuje IKEA se společností ECOtality a instaluje u svých obchodů její nabíjecí stanice Blink
foto: IKEA

Švédský nábytkářský řetězec IKEA patří celosvětově k nejprogresivnějším firmám v oblasti obnovitelných zdrojů a ochrany životního prostředí. Nedávno například norská IKEA uspořádala autokino pro elektromobily.

Také v prodejnách IKEA v USA si už běžně nabijete elektrické auto. Kromě toho americká IKEA vlastní větrnou farmu, prodává solární panely a montuje je na střechy svých obchodů.

Tak nějak celkově se prostě IKEA nebojí ukazovat cestu. Zároveň si tím ale dělá nové zákazníky. Protože když můžete v IKEA obchodě nabít své elektrické auto zdarma, proč se tam nevypravit?

Navíc, tyhle návštěvy nebývají krátké a IKEA obchody se obvykle nacházejí u hlavních dopravních uzlů. Umístit tam nabíječky se tedy přímo nabízí. „Elektrická auta jsou momentálně nejdůležitější technologií schopnou snižovat emise v Ontariu,“ komentoval novou zprávu IKEA Glen Murray, ministr životního prostředí Ontaria.

tisková zpráva

14 Comments on “IKEA postaví v Kanadě u všech obchodů nabíječky pro elektroauta”

  1. No já nevim, je
    No já nevim, je diskriminační pogud na nějaké benzince nemají natural 98, nebo LPG? Pokud budu majitel benzínky, kterému tesla nabídne, že tam bude její stojan a já to nebudu financovat, tak ať… Předce jenom je to soukromá společnost, nelze jí nic nařizovat…

  2. Oslovil jsem s odkazem na
    Oslovil jsem s odkazem na IKEA USA a Kanada všechny 4 obchodní domy IKEA v ČR s dotazem na podporu zelené dopravy. Zatím doporučují na svých webech využití MHD, dávají i odkazy na ni. Zda tedy mají stojany na kola, nabíjení pro elektrokola, cyklostezky v okolí, nabíječky pro elektroskútry nebo elektromobily. Reakce Ikea Brno přišla do 24 hodin: „Pred obchodným domom IKEA Brno máme osadené stojany pro kola, a hned za obchodným domom vedie ciklotrasa popri potoku. Žial elektronabíjacie stanice nemáme osadené, možno keď aj v Českej republike bude viac elektromotorov tak IKEA dá vystavať aj u nás elektronabíjacie stanice.“

      1. Ano, to souhlasí. Já měl
        Ano, to souhlasí. Já měl ovšem na mysli, zda se nějak stará samotná IKEA ČR. Zatím to nechává na jiných.
        V Ostravě jsou nabíječky dokonce 2, PRE i ČEZ, jen obě na opačných stranách areálu Avion Shopping Parku, než je IKEA. Jedna před vchodem do Alberta, druhá před Kauflandem.
        V Brně ona PRE, docela blízko vchodu do IKEA.
        V Praze na Černém mostě také PRE a ČEZ, ale obě před McDonald´s, ne před IKEA.
        Praha Zličín IKEA pak nic, nejbližší je setsakra z ruky až před konkurenčním Scontem ve Stodůlkách od PRE.

          1. Máte pravdu Lucie. při
            Máte pravdu Lucie. při kontrole přes mapy PRE jsem ji našel včetně fotografie https://www.pre.cz/cs/profil-spolecnosti/dalsi-aktivity-pre/premobilita/prepoint-nabijeci-stanice-pre/.
            Čímž to hlásím panu Horčíkovi, že bude potřeba aktualizovat mapu nabíjecích stanic na Hybrid.cz a vzhledem k zvýšené aktivitě na trhu nabíjecích stanic si zadat do diáře pravidelný měsíční úkol – projet mapy největších hráčů v oboru a zjistit, zda něco někde nepřidali, aniž se tím speciálně pochlubili.
            A jak vidno, má to IKEA v ČR v podstatě pořešené, u každého obchodu v nějaké vzdálenosti od něj nabíječka jiného poskytovatele stojí. Byť se speciálně v případě PRE stojanů jedná jen o jedno nabíjecí místo. Obě zásuvky jsou totiž společně pod jedněmi dvířky a tudíž nabíjí jen jeden, druhá zásuvka je nevyužitá. V Ostravě za IKEA je tedy lépe využít nabíjecího stojanu ČEZ u sousedního Kauflandu, jednak je to paušálně placeno, jednak jsou k dispozici 2 dvířka, tedy současně mohou nabíjet 2 vozy. Tomu odpovídají i dvě vyhrazená stání oproti jednomu u nabíjecího stojanu PRE na opačné straně areálu Avion Shopping park Ostrava-Zábřeh před Albertem.

Napsat komentář