Do poloviny roku vyroste 15 nových CNG stanic

V loňském roce přibylo pro motoristy 26 nových veřejných CNG stanic, tedy tolik, co dříve za celých 5 let. V letošním roce je tempo výstavby ještě rychlejší. Už jen za prvních 6 měsíců se otevřelo 15 nových stanic.

CNG auta jsou v Česku čím dál tím populárnější, zejména díky modelu Škoda Octavia G-TEC
foto: Hybrid.cz

Nejnověji se nyní v ČR otevírají stanice v Olomouci na ulici Přerovská a v Praze na Poděbradské. V Praze a Středočeském kraji natankujete již u 24 stanic, na Moravě u 30 stanic. Na konci příštího roku bude v ČR 150–160 veřejných CNG stanic.

Nejvíce, již 16 CNG stanic, dnes provozuje v ČR společnost Bonett Gas Investment (Bonett). Jen v letošním roce Bonett otevírá 15 CNG stanic, na konci roku 2015 by měla mít v provozu minimálně 25 CNG stanic.

„V roce 2016 by pak měla mít síť Bonett více než 40 CNG stanic jen v České republice,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment.

Do srpna se objeví také dalších 10 CNG stanic společnosti Vítkovice Doprava, a to v Kroměříži, ve Frýdlantu nad Ostravicí (2 stanice), v Karviné, Praze – Horních Počernicích, v Mikulově, v Přibyslavicích (opět 2 stanice), ve Slaném a v Železné Rudě. Naposledy otevřená CNG stanice v Olomouci je již desátá stanice CNG vybudovaná Vítkovicemi v síti BENZINA.  

První CNG Centrum v ČR otevřela společnost E.ON Energie letos na jaře v Plzni Nýřanech. Společnost E.ON Energie, která je dnes jednou ze tří největších investorů v oblasti výstavby CNG stanic, preferuje výstavbu veřejných CNG stanic ve velkých aglomeracích a na hlavních dálničních tazích. Jejich vybrané nové lokality jsou tedy Praha, Brno, Písek aj. Do roku 2017-20 plánuje otevřít celkem 40 CNG stanic.

„Optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během 3 až 5 let nepochybně v ČR bude,“ dodává Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu.

Společnost RWE Energo postaví také dalších 40 CNG stanic. „Pokud je v České republice potenciál pro zhruba 250 CNG plnicích stanic, RWE by chtěla vlastnit jednu pětinu,“ říká Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE. Jen letos plánuje RWE Energo otevřít nové stanice v minimálně šesti lokalitách.

“Spolupracujeme s několika partnery a máme smluvně zamluven takový počet lokalit, abychom reálně mohli postavit a provozovat 50 veřejných CNG plnicích stanic,“ říká jednatel RWE Energo Zdeněk Kaplan.


„Plynárenské společnosti v ČR postavily už 37 veřejných CNG stanic, z nichž zdaleka nejvíce, asi jednu třetinu, postavila společnost Vemex,“ říká Hugo Kysilka, marketingový ředitel společnosti Vemex. Brzy otevře Vemex další plnicí stanice v Plzni-Černicích, Praze-Podbabě, v Mohelnici, Pelhřimově a Praze-Zdibech.

„V letošním roce otevřeme dalších 9 nebo 10 veřejných CNG stanic a v roce 2016 už i první LNG stanici,“ dodává Hugo Kysilka. Pražská plynárenská buduje síť plniček, kterých v současné době provozuje pět, do konce roku jich chce mít minimálně sedm.

„V příštím roce máme v plánu vybudovat dalších pět až sedm stanic. Nejen na teritoriu Prahy, ale začínáme stavět plničku například v Mirošovicích,“ říká Pavel Janeček, předseda představenstva PP a.s.

Díky široké nabídce CNG vozů ve většině tříd roste závratně jejich popularita. Jen společnost ŠKODA plánuje letos prodat 3 000 CNG vozidel. V prodejích vozu podle pohonu se stal velký posun a palivo CNG se letos stalo v tomto „Skokanem roku“. Po českých silnicích již jezdí více než 10 tisíc CNG vozidel.

Alternativou v dopravě bude také zkapalněný zemní plyn (LNG). Společnosti Bonett, E.ON a Vemex se chystají postavit první stanice v ČR.

tisková zpráva

13 Comments on “Do poloviny roku vyroste 15 nových CNG stanic”

  1. Super, v Praze další a
    Super, v Praze další a další a Brno si může…

    mám otázku na Manažery RWE a E.ONu, si jako myslíte, že si pořídím CNG auto, a budu jezdit 30-50 minut(dle provozu) čerpat přes brno, protože nějaké inteligent u vás myslí?

    Kašlat na CNG, stejnak zvedají daň rok co rok a v roce 2020 ju zaseknou pořádně, protože je neomezuje zákaz EU. V německu začína být jeté Leaf za 400k kč, raděj rovnou přejít na elektřinu místo rádoby trapného stavění čerpaček kde jich už je hodně místo v místech kde je kulové…

    P.S. pro inteliganta u RWE, v centru jste měli jednu a přesunuli ju na okraj Brna, proč jste nepostavili novou?

  2. hmm
    tak víme že jsme zase

    hmm

    tak víme že jsme zase 100 let za opicemi a objevujeme ameriku
    zatímco svět staví co 50 km dobíječky elektromobilů protože každý ví že si elektrický proud vyrobí doma at už solárem či třením liščího ohonu o ebonitovou tyč

    ale co aspoň jsme našli koleje po vlaku budoucnosti a stavíme stanice LPG, CNG a vydáváme to za pokrok a chlubíme se….

    1. musis tomu dat par let, oni
      musis tomu dat par let, oni si to casem uvedomi i politici a nakonec se tak podpory elektromobilizmu dockame i v CR

      bude to treba trvat 10-15-20 let, ale nakonec to bude, neb situace ve svete neni ruzova a jedinou z komodit ktere slouzi k pohonu a jsme schopni si ji 100% vyrabet doma (v CR) je elektrina 🙂

      bude to chtit zmeny v danich a poplatcich, ale reseni jsou, proste se zavede mito a nebo poplatek na vuz a misto spotrebni dane se to tak vybere ferovejc naprimo, a docela i verim ze casem v elektromobilite zalobuje i nekdo silnejsi nez jsou ropni a plynovi giganti 🙂

    1. ANO BOJUJEME ZA
      ANO BOJUJEME ZA ELEKTRIKU
      youtube.com/watch?v=W1bIhKrwzoY
      NECHCEME NADÁLE SPALOVAT TENTOKRÁT ZEMÁK
      NECHCEME PODPOROVAT GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ ZASE SPALOVÁNÍM
      NECHCEME JEZDIT V SPALOVACÍ POPELNICI CO 60% ENERGIE MĚNÍ NA TEPLO A OHŘÍVÁ PLANETU
      NECHCEME ZEMÁK Z RUSKA ALE ELEKTROMOBIL TESLA Z USA
      kcc-hho.webnode.cz/elektromobil/tesla-model-s/

Napsat komentář