Elektromobily Tesla najezdily už přes 1,6 mld. kilometrů

Automobilka Tesla Motors ohlásila, že globální flotila asi 75 000 prodaných elektromobilů Tesla Model S už najela přes 1,6 mld. kilometrů. Neboli 4000 cest na Měsíc.

Elektromobily Tesla Model S se dnes už prohánějí téměř po všech kontinentech
foto: Tesla Motors

Elektromobily Tesla Model S se prodávají od června 2012. Během tří let se jich prodalo přes 75 000 po celém světě, včetně několika desítek jezdících v České republice.

Celkem 68 % dosud prodaných elektromobilů Model S jezdí v Severní Americe, 25 % v Evropě a 7 % v oblasti Asie/Pacifik. Ujetí zmíněných 1,6 mld. km by v běžných spalovacích autech vyšlo na zhruba $210 mil (v přepočtu 5 mld. korun).

Z toho největší položkou je pochopitelně cena za pohonné hmoty ($195 mil.), následně výměna oleje ($12,5 mil) a emisní kontroly ($2,5 mil.). Toho všeho se mohli majitelé elektromobilů Tesla Model S vyvarovat, mimo jiné i díky globální síti rychlonabíječek Supercharger.

Tesla Motors

6 Comments on “Elektromobily Tesla najezdily už přes 1,6 mld. kilometrů”

        1. prumer v US zase nebude do
          prumer v US zase nebude do 9.2 litru na 100km 🙂 navic je treba brat v potaz typ auta, majitel Sesly S by asi z benzinovich/naftovich aut sedlal neco jako je Audi A6/7/8 BMW 5/6/7 nebo MB E/S/CLS, Porsche Panamera a podobna uata s motory V6/V8 a kde spotreba nad 10-12 litru na 100km neni as tak vyjimecna

          v pruzkumech Tesly se uvadelo ze nejcastejsim predchozim vozem majitele Tesly S bylo BMW 7

          1. Já tedy netuším dle čeho
            Já tedy netuším dle čeho to počítají ale pokud vemi v potaz norsko kde je prodej tesel brutální a ceny paliva ještě brutálnější tak tyto drahé země mohou hodně s tabulkou zamávat, něhledě na to jak již jiní psali..majitelé tesel nemají v garaži chipnutou ochcávku 1.2 htp ale opravdu cayne a psol kde spotřeba bude spíš 20, ptž vše v automatu…klima a celkově full palba neustále v provozu.

Napsat komentář