Tesla má už 38 000 rezervací na domácí baterii Powerwall

Tesla aktuálně zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí 2015 a jejich součástí jsou pochopitelně i informace týkající se domácích baterií Powerwall. Elon Musk řekl, že firma už má předobjednávky na 38 000 jednotek!

Elektromobil Tesla Model S a domácí baterie Powerwall
foto: Tesla Motors

kolem domácích baterií Tesla Powerwall zároveň vyjasnil několik věcí. Předně, baterie NEJSOU vybaveny DC-AC invertorem, ale mají DC-DC invertor. Dále se Musk také zmínil o chemickém složení a životnosti.

Powerwall v kapacitě 10 kWh je stejný jako baterie pro elektromobil Model S. Složení baterie Powerwall v kapacitě 7 kWh je Ni-Mn-Co. Při 365 kompletních nabíjecích cyklech za rok pro 7kWh baterii očekává životnost 15 let neboli 5000 cyklů.

Musk potvrdil, že o domácí baterie Powerwall i Powerpack (10x Powerwall) je obrovský zájem. Rezervaci na Powerwall potvrdilo už 38 000 zájemců. „Snadno bychom mohli v naší gigatovárně vyrábět jen stacionární baterie,“ řekl Musk. O Powerpack má zájem 2500 firem.

Tesla potvrdila, že jak elektromobily, tak domácí baterie budou „profitovat“ ze spuštění giga-továrny v Nevadě. Doufejme, že tím myslí snížení ceny. První dodávky baterií Powerwall ale začnou už během léta letošního roku. Výroba totiž začne v továrně ve Fremontu ve třetím čtvrtletí a v prvním čtvrtletí 2016 se rozšíří do Nevady.

„V prvním čtvrtletí 2015 jsme učinili zásadní pokrok s 2. generací baterií Tesla Energy. To vedlo k odhalení dne 30. dubna, kdy jsme uvedli průmyslový Powerpack s cenou $250/kWh a domácí Powerwall s cenou $350/kWh s tím, že tyto atraktivní ceny zahrnují ovládání, chlazení a DC-DC převodník,“ píše se v tiskové zprávě Tesla.

Tesla si je vědoma, že trh pro produkty Tesla Energy je řádově větší, než pro elektromobily. Momentálně firma pracuje na certifikaci na několika trzích a během letošního 4. čtvrtletí chce výrazně navýšit dodávky v , i Austrálii.

Právě Autrálie může být podle našeho názoru pro Teslu skutečné „terno“. Aktuálně tam probíhá solární revoluce, kdy prakticky každá pátá domácnost v Austrálii využívá sluneční energii.

Tesla

11 Comments on “Tesla má už 38 000 rezervací na domácí baterii Powerwall”

  1. bolo tu ikeoľko príspevkov
    bolo tu ikeoľko príspevkov o tom ako cena batérií klesne po zavedení gigafactory. Myslím, že keď majú takýto dopyt tak rozhodne neklesnú a takisto Musk povedal, že teraz je zisk pri ich výrobe minimálny a možno sa dostanú na 20% po tom ako to začnú vyrábať v gigafactory. Mne tá ekonomika stále veľmi nevychádza. Ak budú stáť batérie s inštaláciou okolo 4.000EUR plus DPH, tak mi návratnosť pri cene elektriny 0,14 centov vychádza na minimálne 17 rokov, čo je viac ako predpokladaná životnosť. Cena by musela ísť niekde na 2500 EUR s DPH aby sa to mohlo vrátiť v rozumnom čase:(

    1. Vždy záleží na tom, kde
      Vždy záleží na tom, kde jste, kolik platíte a jaké má pro vás ta baterie plusy. Tady je článek, kde autoři uvádějí 12 různých možných využití baterií pro přenos, výrobu a spotřebu elektřiny.
      A samozřejmě fantazii se meze nekladou, uvidíme s čím přijdou kreativní lidé. Kdo by si uměl před 10 lety představit, že největší hrozbou taxislužeb bude aplikace v mobilu.

      1. samozrejme, na svete je plno
        samozrejme, na svete je plno miest, kde je cena elektriky cez 0,35 EUR/kwh, tam sa už vyplatí aj ostrovný systém, alebo prípadne 80% spotreby vlastnej a záloha zo siete. Sú miliardy ľudí, ku ktorým nie je privedená sieť a ani sa tam nikto sieť nechystá priviesť. Tam samozrejme distribuovaná produkcia dáva zmysel a potrebná celosvetová ročná spotreba je rádovo viac ako dokáže Tesla vyrobiť najbližších 5 rokov.
        U nás, kde sieť viac menej funguje bezproblémovo za lacné peniaze a platíme relatívne nízku cenu bez rozdielu kedy máme odber, sa tie batérie neoplatia a vzhľadom na vysoký dopyt za Teslou oznámené ceny sa ani ceny batérii znižovať len tak skoro nebudú:( Dobré pre Teslu, nie tak dobre pre nás.

  2. Jak jsem četl tento a
    Jak jsem četl tento a podobné články o panu Muskovi a jeho baterii „Powerwall“, tak mi naskočilo jméno „Shipstone“
    Četl někdo z vás knihu „Heinlein, Robert A. – Friday“?
    Vytrhnu jen malý kousek textu:

    „… To, na co přišel, byl způsob, jak uložit spoustu kilowatthodin do tak malého prostoru a malé hmoty, o kterém ostatní inženýři jenom snili. A nazvat to „vylepšená zásobníková baterie“, což tehdy skutečně udělal, je stejně směšné jako nazvat vodíkovou pumu „vylepšenou bouchací kuličkou“. Dosáhl naprosté destrukce největšího průmyslového odvětví západního světa (vyjma organizovaného náboženství)…“

    Doporučuji k přečtení; pan Heinlein byl velký vizionář.

    1. Možná se tím inspiroval.
      Možná se tím inspiroval. Elon má jistě ke sci-fi blízko, viz např. jeho známá hláška „I think its important to reason from first principles rather than by analogy.“ Podobná formulace zazněla ve Star Treku (TNG, episode „Thine Own Self“): „I believe you are reasoning by analogy, classifying objects and phenomena according to superficial observation rather than empirical evidence.“

Napsat komentář