Tesla představila levné domácí baterie PowerWall

Elon Musk, šéf společnosti Tesla Motors, oznámil očekávané domácí a komerční baterie zvané PowerWall. Bude se o ně starat nová firemní odnož „Tesla Energy“.

Baterie umí dodávat kontinuálně výkon 2 kW, špičkově až 3 kW. Voltáž je 350 – 450 V, proud 5 A nominálně, 8,5 A špičkově. Jsou kompatibilní s třífázovým i jednofázovým zapojením.
foto: Tesla Motors

Prvním produktem Tesla Energy je domácí baterie Powerwall. Stacionární baterie s kapacitou 7 kWh nebo 10 kWh je určena pro domácnosti. V kombinaci se solární elektrárnou umí vytvořit ostrovní systém, díky kterému se dům může stát nezávislým na rozvodné síti.

„Problém s existujícími bateriemi je ten, že jsou na nic,“ řekl na velkolepé tiskové konferenci Elon Musk. „Jsou drahé, nespolehlivé a celkově po všech stránkách špatné,“ dodal. Tesla Powerwall je, pochopitelně, pravý opak.

Baterie jsou k dispozici za opravdu výjimečnou cenu. Kapacita 10 kWh stojí $3500 (v přepočtu 87 500 Kč), kapacita 7 kWh pak $3000 (75 000 Kč). Pro srovnání, jiné 10kWh domácí stacionární baterie dnes stojí obvykle trojnásobek ceny.

Baterie umí dodávat kontinuálně výkon 2 kW, špičkově až 3 kW. Voltáž je 350 – 450 V, proud 5 A nominálně, 8,5 A špičkově. Jsou kompatibilní s třífázovým i jednofázovým zapojením.

auto Tesla PowerWall baterie stacionární domácí

foto: Tesla Motors

Celková účinnost baterií Tesla PowerWall je vyšší než 92 %. Mohou pracovat při teplotách od – 20 °C až po 43 °C. Záruka je 10 let, rozměry 1300 mm výška, 860 mm šířka, 180 mm hloubka. Váží 100 kg a lze je pověsit na zeď.

Baterie lze samozřejmě používat podobně jako jiné baterie, tzn. propojovat je za sebou. Lze jich spojit až devět. Dobíjejí se primárně z , ať už jsou to domácí (střešní) solární elektrárny, malé nebo malé .

Ale pochopitelně umějí pracovat také s rozvodnou sítí. A to velmi chytře tak, že se dobíjejí při nízkých tarifech. 7kWh varianta baterie Tesla PowerWall je optimalizována tak, aby fungovala jako denní zdroj, zatímco 10kWh baterie má sloužit především jako záložní zdroj.

auto Tesla PowerWall baterie stacionární domácí

Nejlepší kombinace – elektromobil Tesla Model S, domácí baterie Tesla PowerWall a na střeše .
foto: Tesla Motors

Elon Musk má se svými domácími bateriemi grandiózní plány. Podobně jako mění svět osobní dopravy svými elektromobily Tesla Model S, svět vesmírného cestování společností SpaceX, chce změnit i způsob jakým svět využívá elektřinu.

Zejméně rozvojové země, které dodnes mají problém se zajištěním dodávek z centralizovaných zdrojů i budováním rozvodných sítí, by mohly tyto baterie využít k „přeskočení“ této fáze. Podobně jako přeskočily díky mobilním telefonům fázi pevných linek.

Video

Dodávky prvních domácích baterií by měly začít letos v létě. Rezervovat je ale možné na webu Tesla Motors už dnes. Při rezervaci je dokonce rovnou možné zaškrtnout „Chci instalovat solární panely“, což je skvělý tah a další propojení s sesterskou společností SolarCity.

Nabídka prozatím platí pouze pro , na evropském webu se zatím o PowerWall žádné informace neobjevily. Hádáme ale, že spíše dříve než později se jejich nabídka rozšíří také do Evropy.

auto Tesla PowerWall baterie stacionární pro energetiku

foto: Tesla Motors

Kromě domácích baterií PowerWall nabízí Tesla také velké komerční baterie pro energetiku. Jde o 100kWh bloky velikosti ledničky, které je možné propojovat do velkých celků od 500kWh po více než 10 MWh. Ty pak dokážou po dobu 2 až 4 hodin dodávat proud.

tisková zpráva

101 Comments on “Tesla představila levné domácí baterie PowerWall”

  1. Co takhle Baterie z Leafa?
    Co takhle Baterie z Leafa? Celková cena je kolem 120 000,- Kč. Je složená z 8 slotů po 3 KWh celkem tedy 24 KWh. Bylo mi řečeno, že je možno je kupovat i jednotlivě podle toho kolik jich bude třeba měnit. Nevím jestli je možné je koupit i když bych nebyl majitelem Leafa, ale rozhodně pokud by to šlo, tak by to bylo v současné době jedno z levnějších řešení nákupu Li – on baterie do ostrovního systému s možností libovolné konfigurace po 3 KWh a přibližnou cenou jednotlivého packu cca 15 000,- Kč. 9 KWh (3 packy) by tedy vyšlo cca na 45 000,- Kč.
    Pokud bude pravda co Musk slibuje a po dostavění Gigafactory klesne cena baterií za 1 KWh pod 100,-$ cca 2 500,-Kč tak bychom byli na 1/2 ceny které v současné době stojí u Leafa. Ale je víc než-li jasné, že se bude platit za technologii PawerWallu, takže zase jedině pokud chce někdo uspořit tak koupit jen baterie a nechat si to zapojit nějakým šikulou.

    1. Vážený pane, Vámi
      Vážený pane, Vámi uvedená cena je POUZE v případě, kdy jste majitelem a zároveň měníte starou baterii ve Vašem voze za novou, tzn. Vaši starou vracíte. Pakliže by jste si chtěl koupit baterii samostatně, tak jste na úplně jiné částce – odhad 300 – 400 tis Kč. Děkuji

  2. Prosím o reálne
    Prosím o reálne informácie.
    Je Tesla powerwall skutočne len akumulátor bez akého koľvek príslušenstva ako menič na 230V a podobne ?
    Čiže neobsahuje menič a ani potrebnú elektroniku ktorá by zabezpečila nabíjanie priamo s fotovoltaických panelov ?

    A prečo sa uvádza 10Kwh verzia ako záložná aký je v tom rozdiel ?

    Powerwall som si už dávno objednal no ak nemá potrebné komponenty nepreberiem ho. Preto ocením presné informácie toho čo všetko nemá a čo k nemu ešte treba.
    Chcem ho na ostrovný a doplnkový zdroj energie.

  3. Akumulace energie do
    Akumulace energie do baterií v českých podmínkách nemá vůbec smysl pokud jste pripojeni k síti. U ostrovních systémů je to něco jiného. Uz cca 5 let mám FVE 10,8 KW a myšlenkou akumulace jsem se zabejval neustále. V domě je vše na elektrinu, varení, topení, bazénové tepelné čerpadlo. Szaba přímotop 20h. I tak je rozdl mezi nízkou a vysokou sazbou zanedbatelný cca 1,7 kc NT a 2,1VT +-. V létě tu elektřinu prostě nejde smysluplně využít a to bazén mýval i 34C. V zimě to zas nikdy nemůže stačit na topení. Přebytky prodávám NanoElergy za cca 0,5 Kc a nakupuji za 1,7 Kc. Což je rozdíl 1,2 Kc za kterej neexistuje a v blizkejch 50 letech nebude existovat baterie, která by měla ekonomický smysl. (ztráty nabíjení vybíjení, požizovancí cena, životnost baterie a měniče)
    Co má smysl je wattrouter a ukládání energie do dobře izolovaného bojleru za předpokladu že tu vody někdy využiju.
    Baterie mají smysl pouze tam kde připojení k síti není.
    Fronius chtěl dělat a snad i dělá domácí vodíkovej článek jako domácí baterii co funguje s jejich měniči. Ale návratnost nesmysl vzhledem k současnému prostředí prodejních a výkupuních cen.

  4. Jestli uz to tu v
    Jestli uz to tu v komentarich nekde je, tak budu jen opakovat, nicmene za me v bodech trocha kritiky k velke prezentaci Tesly a memu zklamani
    – za me je to ve vysledku predevsim o stazeni pozornosti na Teslu, prestoze zatim nedokaze baterie dodat a bude to jeste par mesicu trvat, nez vyridi prvni objednavku
    – Tesla Powerwall jsou jen baterie a pro vyuziti v dome chybi menic. Dost me zarazilo, jak Musk prezentoval, jak Powerwall napaji cely dum a pak jsou to jen baterie.
    – Podle parametru, ktere baterie maji, nebude snadne pouzit aktualne dostupny kavlitni menic, co je na trhu. Tesla zatim svuj menic neuvedla a vzhledem k tomu, ze o nicem takovem nemluvi, patrne je jeste ve vyvoji. Ani pripojeni FV neni resene. Jsem tedy zvedavy, jak bude dum napajen.
    – Pouzite baterie (co vim) maji podstatne mensi zivotnost v cyklech a mensi odolnost vuci hlubokemu vybijeni, nez napr. LiFePO4, ktere jsou v komplexne sestavenem Saveboxu, jak zminuje Marek.
    – Ano, cena vypada velice dobre, to je ucel. Ale jak uz tady nekdo psal, pri kurzu USD + DPH + naklady na dopravu + Menic + vstup z FV + nekdo, kdo Vam s tim poradi, da dokupy a nainstaluje se dostavame na podobne ceny jako ma konkurence, ktera Vam zarizeni doda do par tydnu, ma je jiz otestovane a dostanete kvalitni servis.

    Za me je to tedy podarene PR a skvela informovanost verejnosti. Zarizeni je s pozdejsim dodanim pri podobne cene ulozene kWh a nejakymi nedoresenymi komplikacemi k tomu 🙂

  5. A co Saveboxy?
    ty uz vyrabi

    A co Saveboxy?

    ty uz vyrabi češi z Fitcraft Energy. Cenově to při 9 kWh vychází na 170 bez daně. Což je s českou firmou – teda i servisem, taky v pohodě. Baterky jsou LiFePo + měniče i BMS, jen design zaostává… :))

    Jen bych tady upozornil na jednu věc – 3kW výkon ve špičce je pro standardní domácnost dost málo – běží vám televize, počítač a pračka a do toho zapnete rychlovarnou konvici a vyhodí vám to pojistky. A to se vůbec nebavím o nějaké troubě..

    1. To není úplně pravda.
      To není úplně pravda. PowerWall je něco jako Colombova žena – také ji nikdo neviděl. Pátrám po nějaké instalaci v česku a nic. Ale vím, že od září existuje v česku už více jak 10 instalací SaveBox HOME a podle prvních ohlasů vím, že to i funguje …

      1. Díky za odkaz – poučné.
        A

        Díky za odkaz – poučné.

        A nyní by to vše chtělo propočítat pro naše podmínky, kde spotřeba elektrické energie průměrné domácnosti je menší než v USA.

        K pořizovacím nákladům je potřeba připočítat zvýšené náklady na montáž, technické úpravy rozvodů, následnou údržbu a pravidelné revize, požární zabezpečení, pojištění domácnosti při zvýšeném riziku zahoření apod.
        Tak kdopak se tohoto výpočtu ujme a rozepíše se zde o rentabilitě (samozřejmě společně s náklady na vybudování a provoz FVE na střeše domu bez zelených bonusů)?

        1. Rentabilita nedotovaných FV
          Rentabilita nedotovaných FV je řešena zde na partnerskem webu EKOBYDLENI.EU (clanek z roku 2013)

          ekobydleni.eu/solarni-elektrarny/vyrabejte-si-elektrickou-energii-sami-budte-gridfree

          Viz část: „Jaká je návratnost investice do panelu a mikroměniče?“

            1. Ty mikroměniče jsou
              Ty mikroměniče jsou právě o tom, že energii ze solárů okamžitě spotřebováváte. Pokud tu energii opravdu jste schopný spotřebovat, tak tam návratnost skutečně je a to relativně rychlá.

              Jakmile tam dáte akumulátory tak se o návratnosti nedá mluvit. Nejlevnější lifepo4 vychází na 13000,- za 1kWh a i kdyby vydrželo 2000 cyklů, což je sci-fi, tak je to nějakých 7Kč jen za samotné uložení 1kWh energie bez započítání účinnosti. S tím Tesláckým by to mohlo být už zajímavější.

                1. A ty Teslacke budou mit tak
                  A ty Teslacke budou mit tak 1500. Proto ta atraktivni cena.

                2. Cucáte si hausnumera z
                  Cucáte si hausnumera z prstu. Jaký to má smysl?

                3. no tak sem šoupni odkat na
                  no tak sem šoupni odkat na oficiální specifikace at vidíme hej, píšeš jen křeče

                4. Ne, to opravdu nemají. I
                  Ne, to opravdu nemají. I těch 2000 hlubokých cyklů je prakticky nedosažitelná hodnota.

      2. Zajimavy odkaz, ale autor
        Zajimavy odkaz, ale autor asi nepochopil pro koho jsou ty PowerWally urcene… Kdo ma elektrinu za 12c/kWh non-stop, tak si nebude porizovat solarni panely a uz vubec ne PowerWall. Kdo ma ale elektrinu za 40c/kWh ve spicce a 8c/kWh mimo spicku tak si nejspis poridi PowerWall a ustri 32c/kWh. Pokud uz ma solarni elektrarnu z drivejska, tak ho ani instalace nevyjde moc draze jelikoz DC-AC menic uz ma svuj a zvedne se mu vyteznost elektrarny – obzvlaste pokud zrusi nebo omezi net-metering v USA.

      3. Základ je vždy, že barák
        Základ je vždy, že barák nemá zářit do noci jak Hradčana a má být postavený pořádně (ne kašírovaný papundekl, kde všude táhne a ani pořádné okna a dveře to nemá), aby nepotřeboval obrovské kvanta elektřiny na klimatizaci. A používat v jejich klimatu sušičku je teprve krávovina.
        Nějaká taková baterka je ovšem vždycky fajn, obzváště v USA, kde mají přenosovou síť v příšerném stavu a není nouze o větrné smrště, hurikány, sněhové bouře, …
        Na jedné diskuzi psal jeden obyvatel New Yorku, že si to koupí. Ty prachy se mu vrátí už na úspoře za vyhozené zkažené jídlo z ledničky, protože má v průměru 2x za rok dlouhodobý výpadek.

  6. Podle mého propočtu by
    Podle mého propočtu by baterie měla obsahovat přibližně 840 článků 18650. Paralelně bude řekněme 8 článků a to při proudu 5.8A dává proud 0.725A na článek. 105 článků v sérii dává napětí 263V při 2.5V na článek (dolní mez hranice vybití) a napětí 441V při 4.2V na článku (plně nabitý článek). Výkon 2kW při proudu 5.8A je dosažen při napětí 345V. Tedy provozní napětí 3.285V na článku. Což je reálně, protože napětí plně nabitého článku při zatížení rychle klesne někam na tuto hodnotu.

  7. mňa by zaujímalo ako je to
    mňa by zaujímalo ako je to s nabíjaním. Ak si dám 8 kW solár budú 7kWh baterky schopné prijať celý výkon? Ak majú výkon dlhodobý 2kW a peak 3 kW, tak neviem, či budú schopné prijať 5-6 kW výkon. Takisto, 2 kWh výkon sa mi zdá dosť málo.
    Ak zapnem indukčnú varnú dosku a k tomu mi pôjde televízor a chladnička, tak som už vysoko nad ich výkonom a to ešte nehovorím o elektrickom bojleri, kúrení a svietení:(

      1. áno, ale 9000 EUR za
        áno, ale 9000 EUR za batérie sa mi vráti len ťažko. Uvidím, dom dokončím tento rok, spotrebu odsledujem budúci a potom to počítanie bude jednoduchšie. A možno potom za cenu 10-12.000 EUR, ktoré som ušetril tým, že som nešiel do tepelného čerpadla, sa bude dať niečo rozumné dať dokopy:) Momentálne to vychádza, že by som za tie peniaze kúpil len baterky.

          1. tech 8kWp je doopravdy pouze
            tech 8kWp je doopravdy pouze peak. Rano, odpoledne, pod mrakem a v zime mate podstatne mensi vykon. Treba v lednu mate sotva 0,8kW, navic jen kolem poledne. Nikdy nemuzete vychazet z peaku. Bohuzel vzdy musite predimenzovat aby jste mel prevazne podstatnou cast spotreby pokrytou. V lete a za optimalnich podminek mate zase problem kam s prebytkem. Zlikvidovat 8kW neni zadna legrace. Jedina smysluplna cesta je akumulace do akumulatoru.

            1. Ja to beru spis tak, ze aby
              Ja to beru spis tak, ze aby se mi FV vyplatila, tak chci vyuzit co nejvetsi % elektriny a „nic“ nedarovat CEZu/E.ONu/…
              Pokud nemam velky spotrebic, tak v lete nejsem schopen spotrebovat vyrobenou elektrinu ani s akumulaci (protoze proste je produkce vetsi nez spotreba) a tudiz se prodluzuje navratnost investice.

              Podle me je lepsi dimenzovat elektrarnu na peak, pak spolu s akumulaci mam zaruceno ze zvladnu spotrebovat 90+% elektriny z FV a tato mensi investice se rychleji vrati. V zime anebo kdyz je prilis skarede doberu zbytek potrebne elektriny od CEZu/E.ONu. Tohle ale funguje samozrejme jen za predpokladu, ze mym zamerem je usetrit.

              Pokud je mym zamerem co nejvice spotrebovane elektriny mit z vlastnich zdroju, nehlede na cenu, pak samozrejme musim predimenzovat FV tak, aby davala dost i v zime anebo kdyz je skarede a prebytky „prodat“ nebo zahodit. Jelikoz vykupni ceny jsou nula-nula-nic, tento pristup je dosti drahy… Vyhodou je pak „samostatnost“.

              To je na zvazeni kazdeho jedince, zda je ucelem FV usetrit (nebo aspon neprodelat) anebo mit co nejvic svoji elektriny.

              1. Ja mám v dome všetko na
                Ja mám v dome všetko na elektrinu, podlahové kúrenia, varenie aj ohrev vody. Uvidím ako sa bude vyvíjať spotreba počas roka a potom si to nejak spočítam. Problém samozrejme je, že v lete budem potrebovať elektriny podstatne menej ako v zime:( Jedine, že by sme postavili bazén, ale v rodine to zatiaľ nikto nechce.
                Nad elektrickým autom uvažujem, ale Model S je pre mňa príliš veľký, drahý a nevysielal by ku zákazníkom správne signály:)
                Moja nádej na 2017 je Tesla gen III, alebo niečo porovnateľné od iného výrobcu – o tom bohužiaľ ani zmienka (bolt je pre mňa príliš malý). Podstatné je, že rýchlonabíjačky na úrovni superchargru nie sú do 2016 plánované tam kde potrebujem:(
                Ak sa elektromobil má nabíjať cez solár, tak k tomu treba batérie – cez deň auto väčšinou nie je doma. Pri bežných mojich denných km okolo 40 a min. 20% strate v systéme – solár batéria auto, budem potrebovať len kvôli autu tú 7kW batériu.
                Na konci budúceho roku budem vedieť viac.

                1. topit elektrinou ze solaru
                  topit elektrinou ze solaru se moc neda, jelikoz topit potrebujete hlavne v zime kdyz je malo slunicka. Takze se to da akorat na jare a na podzim a tez hlavne podle pocasi.

                  A kdyz teda aj varite aj ohrivate vodu elektrinou, tak teda uz chapu proc 8kW elektrarnu 🙂 A to bych rekl, ze 1 PowerWall bude malo…

                2. uvidíme, inak
                  uvidíme, inak najchladnejšie dni sú vtedy keď je jasno, takže predpokladám, že ten solár pomôže trošku aj zime:)

                3. pozitívum je, že v zime
                  pozitívum je, že v zime batérie, ak ich kúpim, budem šetriť.

        1. Situácia sa z roka na rok
          Situácia sa z roka na rok mení, lebo každý výrobca reaguje. Pred 4 rokmi som povedal, že fotovoltika zrazí ceny TČ. Dnes kúpite slušné TČ vzduch vzduch s minimálnymi nárokmi na údržbu do 800 €. Takže pre skutočných šetrílkov hlavne dobre zateplený dom, sko základ v celom dome elektrické podlahové vykurovanie typu ONDOLIA ( nízkotepoltné, celoplošné uhlíkové fólie, nie horúce drôty) a samozrejme krb s rozvodmi vzduchu na drevo, brikety a pod. A aj to TČ vzduch vzduch sa oplatí ako ďaľší „elektrický krb“, lebo pracuje s faktorom 1:4 až do vonkajších teplôt blízkym k nule a automaticky pdobne ako normálny krb alebo len aktivita v kuchyni ultmuje cez senzory v podlahe a v priestore aktivitu podlahového el. vykurovania. TČ v prípade zastrešenia celého riešenia fotovoltikou pridáva v lete luxus klimatizácie. Toto sa ukazuje ako najrozumnejšie riešenie dnes. Splňuje sa dualita vykurovania a dá sa budovať postupne. Hlavne minimum vodných trubiek a ventilov v dome, ktoré časom prinášajú len starosti s údržbou a nedajp sa zďaleka tak trvalo udržateľne odregulovať ako elektrické termostaty podlahového el. kúrenia, ktoré využijú ihneď aj slnko svietiace do izby niekoľko hodín v slnečných dňoch počas vykurovacieho obdobia. Že to isté ale pre všetky el. spotrebiče v dome dokáže fotovoltika aktívne je nad slnko jasné.

          1. zaujímalo by ma prečo
            zaujímalo by ma prečo elektrické fólie a nie drôty. Ja som sa rozprával s niekoľkými dodávateľmi a montážnikmi a tí, čo dodávajú obidva systémy v žiadnom prípade neodporúčajú fóliu pod poter.
            Ak tomu dobre rozumiem navrhuješ, elektrickú podlahovku, krb s rozvodom vzduchu a do toho rozvodu vzduchu TČ vzduch vzduch. To sa mi zdá ako príliš zložité.
            Ja som dával elektriku do podlahy aj na základe podnetu diskusie na týchto stránkach asi pred rokom – možno aj od Teba – tam bola tiež spomínaná Ondulia, ale pod poter som dal dvojžilové káble . A ako záložný zdroj krbové kachle, ale bez rozvodov vzduchu, lebo to na môj vkus príliš práši. Ak vypadne elektrika rozmýšľal som buď nad záložným generátorom, alebo batériami, ale keďže budem bývať normálne v meste, tak nečakám žiadne veľké výpadky a niekoľko hodinový výpadok v pohode prečkám aj bez kúrenia. Podlahu mám 20 cm polysytrén, strechu 40cm, trojsklá, externé textilné žalúzie a stena R 7, takže nečakám žiadne veľké tepelné straty.

            1. Tí čo montujú obidva
              Tí čo montujú obidva systémy absolútne nechápu výhody uhlíkovej fólie. Pretože elektrický drôt popri Ondolia je ako krčmová stolička v IV.cenovej oproti sedacej súprave. Argument „príliš zložité“ neobstojí, lebo je to jednoduchšie ako TČ vzduch-voda aj s rozvodmi trubiek po dome. Takže ak si niekto doplní bývanie o klimatizáciu typu TČ /vzduch-vzduch) už je to príliš zložité ? Hovorím o najmenej problémových technológiách s min. údržbou a max. trvanlivosťou s možným postupným budovaním vrátane fotovoltiky. Nezávisle od môjho názoru na to isté prišlo mnoho pragmatických ľudí .

  8. Proč mluví o
    Proč mluví o kompatibilitě s jedno i třífázovým připojením, když o měniči nebyla ani zmínka? Navíc mají akumulátory s napětím 350V, což znamená, ze tam bude muset být jejich měnič, který pravděpodobně ještě neexistuje a nejspíš jeho cenou budou kompenzovat cenu akumulatoru…

      1. Pripojeni 1-f a 3-f je asi
        Pripojeni 1-f a 3-f je asi mysleno na dobijeni ze site. Bude to asi 3f usmernovaci mustek. Dobijeni ze site ma slouzit pro time-shifting. Nybiju nocnim proudem a pouziju v dobe draheho vysokeho tarifu.
        Invertor pro AC je extra z duvodu moznosti nabizet v USA 110V v EU 230V a jeste 1-f nebo 3-f menic. Kdyby to byla kompletni jednotka, museli by vyrabet nekolik ruznych variant. Navic ty baterie jde paralelne spojovat a tudiz muzete mit i ruzne vykonne invertery.
        Aspon to je moje predstava.

  9. Nenasiel som nikde info o
    Nenasiel som nikde info o pocte cyklov — boli ste uspesnejsi?

    Cena je super, ked nabehne gigatovaren, pojdeme dolu o 30% 😉

    Inak, patenty powerwallu a powerpacku su opat verejne.

    Ti co tu riesite olovo baterky — okamzite vyhodte laptopy, tablety a desktopy von oknom a sup naspat k pisaciemu stroju.. + simmyslite, ze Model S si kupuju ludia, aby usetrili na benzine? 😉

    Tiez ma zaujima ekologickost vyroby bateriek, no zaroven info o ich recyklovatelnosti..
    Ak je to na urovni 90-95%, tak sme tazko v pohode.

    Elon meskal 50minut, vie sa uz v com bol zadrhel? //silny slnecny vietor na ceste z Marsu? Vybita Tesla? Zasekol sa mu iron oblek ked sa prezliekal?

  10. Kolik by mě tedy stala cela
    Kolik by mě tedy stala cela instalace? Myslím panely, baterie, transformátory řidiči systém, odborná instalace, …. ? Žijeme v normálním (dobře zateplenym) baráku, topím plynem a dřevem, máme pracku mycku, susicku, nějaké televize, počítače, svítíme ledkama, roční účet za elektriku. Řádově kolik mě to bude stat?

      1. Článek začíná bohužel
        Článek začíná bohužel „levné“ !!!
        dále jsem psal nechovat se jak čuně 🙂 (vybíjet jen třeba na 70 % 🙂
        Joli – Když nesvítí slunko tak to vypnu (a nenechám je zdechnout pod 11 Votl půl roku 🙂 (( věštec nikde jsem nepsal že je mám k solárům 🙂 🙂 ))
        Jo lithium – taky jde zničit taky během roku – běžně v zapomenutém vybitém notebooku.
        ZDRAVÍM fogl

        1. jestlize ze 6kWh pouzivate
          jestlize ze 6kWh pouzivate jen 30% (tedy 2kWh) tak by jste to mel porovnavat tak s 2,5kWh litia ze ktereho muzete pouzivat 80% (taky 2kWh). A to pak vyjde i cenove podobne…

          A k cemu je teda mate kdyz ne k solaru? Ze jsem tak smely… Ja myslel, ze clanek je hlavne o bateriich k solaru.

    1. Bohužel, využitelná
      Bohužel, využitelná kapacita je sotva 3 kWh (takže porovnávat s cenou LiFePo 3 kWh, tam lze využít zcela), protože když vybijete olovo pod 50 %, tak stárne ukrutně rychle. Vsadím se s váma o nové baterky, že vám 10 let nevydrží ani náhodou, pokud to nebude ve stylu použití jednou měsíčně.

  11. Já se z toho Chocholouška
    Já se z toho Chocholouška (Muska) zblázním! Na webu to vypadá jako kdyby prodávali fény, absolutně žádné unavující podrobnosti.
    Takže vůbec nechápu jestli jsou to jen baterie s BMS nebo i s nějakým inteligentním nabíjením atd.
    Protože 400V s žádným existujícím invertorem nepropojí, alespoň o něm nevím.
    Pokud ano (all in one), tak mi poprvé na zdejší Teslamánii klesá brada a beru všechny peprné poznámky zpět.
    Nemohl by pan redaktor nažhavit svoje informační linky a ujistit to?
    Mimochodem cena je dost dobrá vzhledem k záruce i jen za baterie.

        1. To co jsem se dočetl na
          To co jsem se dočetl na Gizmagu, je že je v té bedně obsažen DC-DC měnič. Takže to umí vzít napětí z panelů např. 600V a přetransformovat je na těch 400V které jsou nominál na bateriích. Obojí je stejnosměrný proud.Doma máte všechny spotřebiče na střídavý s napětím 230-400V.
          Je tedy potřeba to převést ještě na tyto hodnoty nějakým transformátorem, to by mělo být poměrně jednodušší zařízení, než inteligentní měnič DC-DC.
          Otázka ale je jak pomrvené informace se k nám teď dostaly. Na webu Tesly jsem nic nenašel a Gizmag také občas pálí od boku. Divné je, že by tam neměli integrovanou také tu AC stranu, když píší, že můžete využívat noční proud na nabití baterií s využitím přes den.
          Ono se to časem vyjasní:)

          1. To musí umět. Napětí na
            To musí umět. Napětí na solárním panelu kolísá podle osvitu od skoro nuly (stín) do ideálního maxima napětí naprázdno (v nezatížené stavu). Např. můj přenosný solární panel má naprázdno 11 V, maximální proud dává při 7.85V (2.3A) a při větší zátěži napětí (a s tím i dodaný výkon) rychle klesá.

        2. U takovýchto oznámení
          U takovýchto oznámení nových produktů je běžné, že se přesné specifikace dostanou na světlo světa až o mnoho týdnů či dokonce měsíců později. Budeme situaci kolem Tesla baterie samozřejmě i nadále sledovat a o veškerém novém vývoji podrobně informovat.

          1. Tak ty měniče tam mohou
            Tak ty měniče tam mohou být až tři. Jeden AC-DC (nabíjení ze sítě – většina lidí nepoužívá, protože to nedává ekonomický smysl), potom DC-DC na nabíjení ze soláru případně jiného OZE a nakonec DC-DC+střídač na generování standardního síťového napětí.

              1. O tom to celé je.
                O tom to celé je. Superchargery (a budou to tak dělat i domácnosti s PowerWally, dokud jich nebude tolik, že se vyrovná nabídka a poptávka přebytečné energie) podle mě nakupují elektřinu za zápornou cenu v době, kdy je jí přebytek. Proto si mohou dovolit dávat ji pak zdarma.

                1. nesouhlasim ohledne tech
                  nesouhlasim ohledne tech SuperChargeru… podivejte se na nejake video s JB Straubelem (Tesla CTO) kde popisuje jak funguji ty jejich baterie u SuperChargeru… Jejich ucelem je „peak shaving“. Nemaji dostatecnou kapacitu (400kWh) na to aby pokryly za kazdych okolnosti celodenni spotrebu SuperChargeru.

                  Na nejvytizenejsim SuperChargeru (Fremont) se udajne vystrida az 150 aut denne. Kdyz se nad tim zamyslite tak to neni zase az tak moc… je to 12 aut na jeden stojan, kazde v prumeru napr. 25 minut, coz je 5 hodin vytizeni pro kazdy stojan. A zbylych 19 hodin je na tom stojanu prazdno. Z pohledu dodane energie to je ale napr 7,5MWh – tohle uz jen tak do nejake baterky nedate.

  12. nezapomente ze instalace a
    nezapomente ze instalace a (ostrovni/hybridni)menic neni v cene…

    Me ta cena zase az tak moc neoslnuje. $350/kWh + DPH neni spatne, ale zas takova slava jak z toho nekteri delaji to taky neni 🙂

    EDIT: co me ale hodne prekvapilo je 20 leta zaruka… to teda smekam, divim se ze o tom v clanku neni ani slovo 🙂

    „Ten year warranty with an optional ten year extension.“

    1. Pravda, měnič skutečně
      Pravda, měnič skutečně není v ceně a zde je tak potřeba počítat ještě minimálně 350 USD/kW ale spíše až 500 USD/kW (mluvím o grid-tied měniči).

      Mě napadla jiná věc, kolik mají stát ty dva nové bloky jádra? 60mld Kč? Když by se za to koupily tyhle baterie. To je cca 7 TWh? Roční spotřeba elektřiny v celé ČR byla za rok 2013 cca 70 GWh. Nebo se mi někde rozutekly řády :o)

  13. Krásné a elegantní
    Krásné a elegantní řešení. Jen cenově musím zjistit, jak vůči němu vycházejí starší baterie z náklaďáků nastavěné podél stěny garáže u kolegy elektromobilisty, kam se jednou měsíčně doleje destilovaná voda. Protože 3x levnější než stávající řešení mohou Tesla baterie být, ale otázkou bude kolikrát jsou dražší než kolegovo řešení.

    1. Rozdíl je životnost a
      Rozdíl je životnost a elektronika. Baterie do aut a náklaďáků jsou stavěné na krátkodobé vysoké napětí, což je opak co chcete doma. Dokonce i vyžadují vibrace, aby se elektrolit hýbal.
      Je to řešení, ale je funguje jen díky tomu, že se dají levně sehnat staré baterie z náklaďáků, z technického hlediska je to nejhorší možné řešení.

Napsat komentář