Počet rychlodobíječek CHAdeMO rychle roste

CHAdeMO zůstává světově nejrozšířenějším standardem rychlodobíjení elektromobilů. Začátkem března 2015 bylo v Evropě 1659 rychlodobíječek. Celosvětově pak přes 5500.

Rychlodobíjecí stanice CHAdeMO na mapě Evropy. Celkem jich k 1. březnu 2015 v Evropě bylo 1659
foto: CHAdeMO Association

Polovina z celosvětových 5500 rychlodobíječek CHAdeMO je v Japonsku. Není divu, vždyť Japonsko má dnes víc dobíjecích stanic pro elektromobily než čerpacích stanic.

Evropa se může chlubit 1659 rychlodobíječkami CHAdeMO a pak 934 rychlodobíjecími stanicemi. Ještě před měsícem to přitom bylo 1532, resp. 854. Je tedy vidět, že počet CHAdeMO dobíječek rychle stoupá (o 120, resp. 80 v USA).

A to je přesně to, co výrobci elektromobilů musí podporovat. CHAdeMO standard dnes protlačuje především Nissan. Ten je jasným lídrem na poli elektromobility díky .

Nedávno ale začala redukci pro dobíjení CHAdeMO konečně prodávat také automobilka Tesla Motors. Ta sice buduje svou vlastní síť rychlodobíjecích stanic Supercharger, ale redukce pro CHAdeMO dobíječky je prakticky pro každého majitele elektromobilu Tesla Model S vítaným a nejspíš i nepostradatelným doplňkem.

CHAdeMO si i díky tomu drží pozici vedoucího celosvětového standardu. Evropské a americké automobilky se sice snaží prosazovat také vlastní standard Combo 2/CCS, ale ten lze zatím potkat ve výrazně menším množství jak v Evropě (asi 600), tak zejména v USA.

Pro srovnání, ještě v únoru 2014 bylo v Evropě 1000 rychlodobíječek CHAdeMO a 3523 celosvětově. Během jednoho roku to znamená globální nárůst o 64 %, v Evropě pak o 60 %.

CHAdeMO

10 Comments on “Počet rychlodobíječek CHAdeMO rychle roste”

  1. Těch CCS je dnes v Evropě
    Těch CCS je dnes v Evropě určitě víc než 600, to je údaj někdy z poloviny loňského roku.
    Jinak Combo 2 je s Mennekesem a ten logicky je jen v Evropě a tam, kde jsou třífázové rozvody.
    Combo 1 je s Yazaki SAE J1772 a ten je logicky tam, kde jsou jen jednofázové rozvody, tedy např. USA

    Píšu to tu už snad potřetí a docela mě udivuje, že sám šéfredaktor Hybridu v tom pořád dělá chyby.

      1. Tuhle mapu znám (už jsem
        Tuhle mapu znám (už jsem sem na ni dával minimálně jednou link), nicméně těch 600 otevřených 24/7 tam svítí už dost dlouho, takže o její aktuálnosti a úplnosti mám dost vážné pochyby i s ohledem na to, že v sekci updates přibylo jen za březen 48 nových stanic. Ale zřejmě ne přímo v mapě, jinak si to lze těžko vysvětlit… Nakonec stačí se podívat na ČR, že.

Napsat komentář