Baterie Nissanu Leaf: 99,9 % z nich je stále v provozu

Jedním z argumentů, který kritici elektromobility rádi využívají je životnost baterií. Nissan se rozhodl dokázat, že jde o nepravdivé klišé.

Baterie elektromobilu Nissan Leaf jsou mnohem spolehlivější, než si kritici dokážou připustit
foto: Nissan

Robert Llewellyn, známý britský propagátor elektromobility, aktuálně společně s automobilkou Nissan vytvořil video, kde názorně vysvětluje jak moc mimo je obvyklý důvod kritiků elektromobility týkající se životnosti a spolehlivosti baterií.

Podle něj tento mylný dojem, že baterie elektromobilu se nutně musí „rozsypat“ po pár letech využívání vychází z naší vlastní každodenní zkušenosti s telefony a jinými mobilními zařízeními na baterie.

Jako příklad uvádí známý britský pořad , který si v testu elektromobil Nissan Leaf pochvaloval. Nicméně jeho moderátoři neopomněli dodat, že jediným problém je to, že „je možné, že baterie se brzy opotřebuje“.

Stejné auto, které Top Gear využíval ve svém testu, je dnes, o tři roky později, stále v provozu. Jezdí s ním v Londýně spokojená majitelka Blanka Pinero. Podle svých slov zatím nezaznamenala ani snížení dojezdu.

Nissan v Evropě prodal už přes 35 000 elektromobilů Leaf. Pouze u tří kusů (<0,01 %) musela být zatím měněna baterie. Pro srovnání, v případě běžně prodávaných spalovacích vozidel se významný defekt motoru kvůli kterému auto nejede objevuje až u 0,255 % kusů.

Globálně už Nissan prodal přes 165 000 elektromobilů Nissan Leaf. Data ohledně globální výměny baterií ale nedal k dispozici. Důvodem nejspíš může být epizoda z , kde na některých trzích v jihozápadních státech (Arizona, Texas, apod.) měl Leaf výrazné problémy s poklesem kapacity baterií vlivem extrémně vysokých teplot.

Nissan

24 Comments on “Baterie Nissanu Leaf: 99,9 % z nich je stále v provozu”

  1. Je dost logicke, ze
    Je dost logicke, ze automobil s podstatne menej pohyblivymi suciastkami bude spolahlivejsi, nez ten, kde ich je neurekom. Ktorysi inzinier uz davno prehlasil, ze najvacsim nepriatelom strojov su ich pohyblive casti. Trenie, opotrebenie, unava materialu… Cim menej veci, ktore sa pohybuju, dotykaju, točia a opotrebuvavaju trenim, tym spolahlivejsie zariadenie. Mna by skor zaujimalo, aku realnu kapacitu ma tych 99,9% baterii a aky je pokles od zaciatku. Urcite uz existuju nejake grafy podobne, ako tu bola naposledy tabulka kapacit z Tesiel. Podla toho sa da dost dobre odhadnut zivotnost ci efektivita baterii Nissanu.

    1. nie je rozdiel v mechanickom
      nie je rozdiel v mechanickom opotrebovani a elektromagnetickom (samostatne elektricke alebo magneticke nemozno oddelit podla poslednych fyzikalnych vedomosti ktore sa ku mne dostali).

      rozdiel je v projektovani. teda je jedno kolko mas pohyblivych casti ak ich umerne nahradis elektomagnetickymi. obvody, resp. osadene suciastky (kondenzator, polovodic, odpor, cievka, i. ..(ale aj chemicke – akumulator)) sa tiez opotrebuvaju.

      automobil je velky tazky stroj, ktory sa velmi dlho pouziva v extremnych podmienkach a vsetky je ho suciastky musia zniest velmi velku dlhodobu zataz. malokto si uvedomuje aka skutocne nesmierna namaha je za zivot auta vykonana a je div kolko to znesie.

      jedina nahrada je za tepelny stroj. ten je naprojektovany tak ze je to ta posledna vec ktora sa v aute pokazi, ak vobec. jedine prepravne spolocnosti drobneho tovaru vedia, ze sa skor ulamu ozubenia v prevodoch nahonu.

      spolahlivost su hlavne zavedene znacky s neexperimentalnymi motormi (cize nie male turbo motory 😀 ktore im obucha kazdy o hlavu)

    1. Je to už pět let a ne
      Je to už pět let a ne tři. Ale vy anonymové budete i po těch 10 letech říkat, že to není nic a že je potřeba počkat 20.

      Ostatně bláboly o tom, jak se musí každé tři roky měnit baterie v hodnotě poloviny nového auta, se s železnou pravidelností objevují i pod články o Priusu na jiných serverech a to je na pováženou.

    1. Norsko plati pro nekoho jako
      Norsko plati pro nekoho jako mrazak Evropy. Jelikoz prevazna cast obyvatel bydli pobliz pobrezi, tak tam teploty nejsou obzvlast nizke. Atlantik a Golfsky proud jim topi zadarmo celou zimu. Norske vnitrozemi je uz jine kafe, to je dost ledove, ale tam moc lidi nezije a tudiz ani moc EV nejezdi.
      Pro posouzeni baterek pri extremne nizkych teplotach by byla vhodnejsi treba Kanada nebo Aljaska. Idealni treba i ruska Sibir nebo Kazachstan, ale tam na EV moc nenarazis.

    2. Co jsem slyšel, tak mnohem
      Co jsem slyšel, tak mnohem horší než nízké teploty jsou pro tyhle baterie teploty vysoké. S nízkými teplotami se nějak vyrovná (zatopí si), ale s vysokými se vyrovnat neumí a jde do kytek docela rychle. Konkrétně v USA to pár lidí mělo, že jim šla baterka do věčných lovišť poměrně dost rychle.

      1. no právě nevyrovná a
        no právě nevyrovná a nezatopí. Neznám EV s teplotním batery managementem. Jediný Leaf má sekundární ohřev ,který ovšem spíná při -17stC a energii bere z baterií a baterie nejsou izolované. Tzn jsem moc zvědavý na zkušenosti ze severských zemí popř i od nás po pořádnější zimě. Vysoké teploty určitě vadí, ale to je až nad cca 50-60stC a to u nás při běžném provozu nehrozí, proto taky v Evropě Nissan zatím nemá (nebo jsem neslyšel) problémy s destrukcí baterií vlivem přehřátí.

                1. to je pravda. Vyhřívá
                  to je pravda. Vyhřívá kabinu a dá se krásně programovat, ale nemám info, že by vytápěl prostor pro baterie, které navíc nemají žádnou tepelnou izolaci…

Napsat komentář