Degradace baterií v elektromobilu Tesla Model S

Životnost baterií v elektromobilech je pro jejich současné i potenciální majitele kritickým tématem. Kritici upozorňují, že baterie bude nutné měnit co pár let. Co říkají tvrdá data uživatelů elektromobilu Tesla Model S?

KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ
foto: Merijn Coumans

Nizozemský nadšenec Merijn Coumans vytvořil na belgicko-nizozemském Tesla fóru přehlednou tabulku, do které jednotliví majitelé elektromobilu Tesla Model S uvádějí zbývající kapacitu baterie v závislosti na ujeté vzdálenosti.

Z dosavadních dat vyplývá, že využitelná kapacita baterie poměrně rychle klesá během prvních asi 50 000 km, a to až o 6 %. Následně to vychází zhruba na 1 % za každých dalších 50 000 km.

Takto lze odvodit, že po ujetí 500 000 km bude elektromobilu Tesla Model S zbývat zhruba 85 % kapacity/dojezdu. Nutno dodat, že jde o zprůměrované hodnoty a konkrétní hodnoty se mohou (i výrazně) lišit auto od auta.

V další samostatné tabulce Merijn Coumans zkoumá elektromobily jednotlivých majitelů velmi podrobně a zapisuje průměrnou spotřebu a dokonce i počet dobíjení s pomocí Superchargeru nebo plného vybití.

62 Comments on “Degradace baterií v elektromobilu Tesla Model S”

  1. Díval jsem se na
    Díval jsem se na podrobnější údaje. Více jak 10% majitelů měnilo baterii, někteří už po najetí kolem 12000 (nejspíše km). Škoda, že není uvedena příčina. Také řídící jednotka je dosti častou vyměněnou součástí. V tomto případě předpokládám poruchu, ale to se mi nezdá tak dramatické, spolehlivost této části může dramaticky narůst po získání zkušeností a optimalizaci. Horší je to s bateriemi, pokud byla častějším důvodem výměny baterie porucha nebo nízká životnost.

    1. Baterie se menila u mnoha
      Baterie se menila u mnoha majitelu, protoze uvnitr obsahuje spinaci prvky, ktere odchazely po nekolika desitkach tisic km (u nekoho pozdeji, u nekoho drive). V soucasne dobe to ale uz umi opravit v servisu a neni proto nutne menit celou baterii, pouze zminene spinaci prvky.

    2. „Následně to vychází
      „Následně to vychází zhruba na 1 % za každých dalších 50 000 km.
      Takto lze odvodit, že po ujetí 500 000 km bude elektromobilu Tesla Model S zbývat zhruba 85 % kapacity/dojezdu.“

      Tady si uplne nejsem jisty, zda ubytek bude linearni, rekl bych, ze spise logaritmicky.

      1. Jisty si neni skoro nikdo…
        Jisty si neni skoro nikdo… Ale pokud ten pokles bude logaritmicky, tak by to bylo vazne super, ja bych se spise bal linearniho nebo dokonce exponencialniho 🙂

        Pokud se podivate na zdroj clanku, tak uvidite, ze aktualni pokles na obrazku je popsan logaritmickou rovnici:
        Capacity [%] = 1,0826 – 0,0121*ln(Distance[km])
        a tedy s pribyvajicimi km se zpomaluje ubytek kapacity.

  2. I tak je to výborné.
    I tak je to výborné. Zkuste si porovnat ojetí nejen běžné baterie v běžném vozidle po padesáti tisících km. A tady jsou mnohem větší cykly nabití-vybití. Řešit teorii ojetí vozidla 500000 km, se ani u běžného taxi stává strojem neprodejným a určeným pro recyklaci.

              1. podle dnešních cen se to
                podle dnešních cen se to nedá soudit, cokoliv co je určeno pro EV má nastavenou nesmyslnou „zaváděcí“ cenu. Paradoxně jediná komponenta která v EV víceméně kopíruje možnosti jsou baterie. To je ale do budoucna neudržitelné a cena všech EV komponent se postupně dostane na standardní automotive produkční cenu.

                Za problém s měniči si Tesla do jisté míry může sama a je to daň za přeboostovaný pohon, který je vyhnán na hranu technických možností. (pro srovnání Tesla motor je menší a lehčí než motor z Leafu, to samé platí i pro měnič – ikdyž je třeba dodat, že cokoliv má dnes menší a lehčí elektro komponenty než Leaf).

                Aftermarket tyto díly nebudou – ani dnes jsem si nevšiml, že by takto někdo vyráběl třeba motor HTP.

                1. Však za pár let tam budeme
                  Však za pár let tam budeme chodit i pro měniče 🙂

                2. Regulátor Leafa jsem viděl
                  Regulátor Leafa jsem viděl rozebraný. 6x IGBT velké jako dlaň. Jednodušší to snad být už nemůže. Co se měničů Tesly týče, ty dětské nemoci určitě odstraní, pokud už to nemají teď. Naopak je spíš s podivem jak málo problému s tím mají vzhledem k tomu, že je to úplně nová technologie od začínající automobilky.

                3. Hmm, na jednu stranu bych
                  Hmm, na jednu stranu bych řekl, že doba ji žádá jeden „IPM“ modul, na druhou stranu pro tyto výkony samostatné tranzistory nakonec vyjdou asi stále o mnoho levněji.

                  Jinak nemám vůbec nic proti elektronice/pohonu Leafu, jen mi to přijde všechno dost těžké (což ale v konečném důsledku ničemu nevadí).

                  nabíječka 60lbs = 27kg (nevím jestli ta 3,3kW nebo 6,6kW)
                  měnič 33lbs = 14kg
                  motor s převodovkou 180lbs = 81kg

                4. Aspoň to lépe sedí navíc když je baterie nízko a
                  Aspoň to lépe sedí navíc když je baterie nízko a rozložená. Palivoví řidiči musí takto na podlahu položit a rozložit třeba tchýni a to jde v některých vozech a s některými typy tchýní blbě 🙂

            1. Pravda píší „drive unit“,
              Pravda píší „drive unit“, což může znamenat měnič, motor, převody. No a podle zde neustále prezentovaných informací o jednoduchosti a spolehlivosti elektromotorů a to že elektromobil převodovku nepotřebuje jsem usoudil, že se tedy může pokazit jenom měnič 🙂

              pokud máte jiné informace tak sem s nimi.

    1. Ja v beznem vozidle baterii
      Ja v beznem vozidle baterii nemam, jo vlastne teda mam, ale ujedu na ni tak mozna 5 metru :)) No, k veci. U bezneho osobaku to asi nikdo resit nebude. Na jednom aute mam najeto za 5 let 190k (sice mi pred mesicem odeslo turbo, ale to sem nepatri :() jezdim denne do prace z prace se synem na trening Praha morava, dovolena. Proste normalni provoz. S Teslou asi nikdo 500.000Km nikdy nenajede.

      Ale objevili se tady (na Hybridu) dodavky, kde se 500.000Km bere jako uplna samozrejmost.
      Napr. kamarad (jezdi pro nejmenovanou prepravni spolecnost) sedi za volantem 10 hodin denne kazdy den mimo nedele. Mesicne 5000 Km je naproste minimum. To je 500.000 za mene nez 3 roky. Sice to neni o Tesle, zajimalo by me srovnani pro tyhle auta, a nakonec, pro koho jsou tyhle dodavky urcene?

      1. Tak lidi jako Bjørn na
        Tak lidi jako Bjørn na Tesle urcite najednou 500.000km behem par let – ikdyz ne teda za 3 jako na „vasi“ dodavce. A v CR a SR je nekolik majitelu co za rok najeli kolem 40-50.000km.

        A co se tyce te bezne olovene baterie, tak na tu ujedete i nekolik km… Vyzkouseno 😀 Jen tomu starteru a ani baterii to nedela dobre 😀
        Tak je to logicke kdyz umite pocitat. Obvykle ma kapacitu kolem 1kWh (12V * 80Ah = 960Wh) a na to se v beznem elektromobilu da ujet 5km.

      2. Minulý týden jsem se
        Minulý týden jsem se náhodou setkal s majitelem Tesly S z Rožnova p.R. Teslu má rok a půl a najeto necelých 60 000 km, tedy ročně asi 40 000 km. Záruka na akumulátory (nikoliv životnost) je 8 let, takže pokud si auto ponechá 12 let, tak těch 500 000 km ujede. V ČR bohužel není supercharger, ale kdyby byl, tak šetří na PHM cca 3 Kč na km, tedy na 500 000 kilometrech by za těch 12 let ušetřil 1 500 000 Kč.

        1. Tomu vůbec nerozumi jak
          Tomu vůbec nerozumi jak muže ušetrit 1500000 nejakým supernabiječem. To mu musí nabíjet zadarmo a ještě dobře priplatit. Prostě v diskusích na internetu se člověk dočte i nesmysly. Nebo myslíte ztrátu výdělku při čekání než se nabije. ono dloubáni v nose pri čekání na nabiti vám nikdo nezaplatí

  3. Úbytek Kapacity je
    Úbytek Kapacity je přijatelný Slušné. To by mě zajímalo jestli automobily přes net Posílají informace o stavu baterie do továrny k vyhodnocení, když už takto probíhají automatické aktualizace řídícího systému automobilu. Není upřesněno u jednotlivých uživatelů. Jak využívají. Na kolik procent kapacitu akuboxu. Jak dlouhé denní nájezdy v průměru jezdí . Klimatické podmínky v kterých se pohybují . Jak to bude asi v dlouhodobém horizontu, dále pokračovat ?

    1. Podobný jev pozoruji taky.
      Podobný jev pozoruji taky. Když několik měsíců nabíjím pouze na 80% a jezdím pouze krátké trasy, tak mi při plném nabití predikce předpovídá o pár kilometrů kratší dojezd. Když pak udělám hlubší cyklus následovaný plným nabitím, tak mi predikce stoupne. Domnívám se, že když auto delší dobu nemá možnost změřit skutečnou kapacitu tak raději předpovídá nižší dojezd. Občasné vybití souvislou dlouhou jízdou s následným plným nabitím, nejen umožní vybalancování článků, ale taky kontrolu skutečné kapacity baterie. Konkrétně po poslední 347 km souvislé jízdě a následném plném nabití mi predikce stoupla o 4 km. Rozhodně však nedoporučuji trápit baterku zbytečným hlubokým cyklováním, nebo častým nabíjením na 100%.

        1. protože při nabití na 100
          protože při nabití na 100 procent již elektrolyt v článcích „vaří“. Kdo má (polo)ostrovní FVE s LiFeYPo4 potvrdí, že při balancování na 100 procent bývá již okolo cítit jakoby „octový“ zápach. Žádná technologie není 100 procentně neprodyšná (snad vyjma lékařské). Takže rada je cyklovat buď kapacitně (co odeberu, to nabiju), nebo ukončovat nabíjení po nabití 1. článku. A hlavně kontrolovat spoje mezi články. Jakýkoli vymykající se přechodový odpor rozhodí měření…….

          1. Pokud se vám „vaří“
            Pokud se vám „vaří“ elektrolyt a cítíte typický rumový zápach, tak rozhodně výrazně překračujete maximální povolené napětí, protože tento zápach je zápachem smrti. Je bezpodmínečně nutné hlídat napětí každého článku zvlášť a z toho, co čtu mezi řádky se bojím, že to neděláte.

  4. Podle toho grafu to sice
    Podle toho grafu to sice vypadá velice dobře, ale celé je to postavené na hodnotě zbývající využitelné kapacity baterie odvozené z kapacity nové baterie (=100%). Otázka stojí, jaký způsobem je tato hodnota zjištěna a jak přesná a reálná tato hodnota je. Je někde v dokumentaci uveden způsob jejího zjišťování?

        1. Co může víc vypovídat o
          Co může víc vypovídat o kapacitě baterie než energie v kWh, kterou jste z ní odebral při vybíjení z plna do prázdna?
          Stačí na novém autě nabít naplno, jezdit do hodnoty blízko nule a zapsat. Když kdykoli později uděláte to samé tak máte nejpřesnější údaj o degradaci jaký lze ziskat. Zároveň máte i po letech jistotu, že měříte stejným měřákem jako při prvním měření.
          Pokud měříte odběr ze zásuvky při nabíjení z prázdna do plna tak může být měření ovlivněno například tím, že auto spotřebuje něco na ohřev baterií při nabíjení v mrazu, nebo na jejich chlazení pokud je horko, započítáte taky energii kterou auto spotřebovalo při balancování článků, popřípadě kolik procent času běželo čerpadlo hlazení. To Vám může zatížit měření chybou několika %.

    1. No, to je presne ono. Moje
      No, to je presne ono. Moje zkusenosti s Li bateriema jsou takove, ze kapacita baterie se po par nabitich lehce zvysi. Pak se dlouho drzi na stejne hodnote. A pak je smahem konec. A nezachrani je uz vubec nic. Presne uvidime za 5, 7, 10 let. Teoreticky to muze vydrzet 5000 cyklu, ale prakticky jsem jeste doma nemel baterku, kterou bych po 5. letech nevyhodit.

        1. Dlouholete s LiPol, LiFe,
          Dlouholete s LiPol, LiFe, asi 2 roky pouzivam LiFePo4 pro akumulaci, ne s LiNiMnCoO2 fakt zkusenost nemam, proto pisu Li, ale obecne neverim, ze to bude nejaky kdovijaky zazrak. Mobily, hodinky, notebooky (LiOn), to vubec nema smysl zminovat. Proste je to jen akumulator. Bohuzel.

          1. Už jen z používání
            Už jen z používání zkratek ve špatném kontextu je vidět, že se v tom moc neorientujete a zkušenosti s moderními články nemáte žádné. Bohužel o to plamennější děláte závěry, jak je v diskusích „dobrým“ zvykem. Mimochodem EV s Li-ion články už tu 5 let jsou a to nepočítám Roadster z roku 2007, který je opravdu postavený na „notebookovém“ LiCo a přes to vykazují mnohem větší životnost než se čekalo.

              1. Sice to tu už mnohokrát
                Sice to tu už mnohokrát proběhlo, ale dobře. Li-ion je zastřešující název pro veškeré akumulátory využívající k akumulaci energie lithiové ionty bez ohledu na chemii elektrod, elektrolytu a mechanické provedení (tedy všechny LiCo, LiFePO4, NMC, NCA, LTO….). LiPo(l) je trochu zavádějící označení pro články s polymerovým separátorem, který umožnil dělat je v plochém provedení. Jiné parametry neurčuje. Zavádějící je proto, že původně se tak označovaly připravované typy li-ion článků s pevným elektrolytem, které nikdy nespatřily světlo světa (teprve dnes začínají pod označením solid state), tak se název ujal pro označení plochých Li-ion článků.

                A nakonec jsou tu označení definující materiál elektrod, především katody (LiCo, LiFePO4, NMC, NCA..), případně anody (LTO) a aby toho nebylo málo, materiály anod a katod se dají kombinovat, takže na trhu jsou jak LTO články s LiFePO4 katodou, tak s NMC (a asi i NCA). Teprve tohle společně s výrobním procesem je určující pro parametry článků.

                1. konecne to tu nekdo hezky
                  konecne to tu nekdo hezky shrnul, ja si tento komentar snad pridam do zalozek, protoze se mi to nikdy nechce tak rozepisovat 🙂

                2. No já bych řekl, že to tu
                  No já bych řekl, že to tu ctirad vypisuje už alespoň po čtvrté. A především kdokoliv, kdo chce něco o fundamentálních základech konstrukce a fungování moderních li-ion článků vědět, tak má možnost si informace na netu dohledat, dokonce i zprofanovaná wikipedia k tomu podává rozumné informace.

                3. Proč zprofanovaná?
                  Je to

                  Proč zprofanovaná?
                  Je to sice už pár let, ale četl jsem nějaký průzkum, kdy porovnávali Britannicu s anglickou Wikipedií co do správnosti a hloubky informací u několika desítek náhodně vybraných hesel a Wikipedie nijak výrazně za Britannicou nezaostávala. Dokonce ji u několika hesel předčila.

                4. mozna to tu uz psal
                  mozna to tu uz psal vicekrat, ale ani jednou tak pekne shrnuti to nebylo…

                  Ano, lidi maji moznost si o aku najit info na netu, ale stejne to nedelaji.

                  PS: wiki rulezz

Napsat komentář