Stavba giga-továrny Tesla Motors zdárně pokračuje

Bob Tregilus jako první přinesl informace a fotky z výstavby giga-továrny Tesla Motors v Nevadě. Aktuálně se byl na místě podívat znovu.

Stavba giga-továrny Tesla Motors na výrobu lithium-iontových baterií nedaleko města Reno v Nevadě, . Už dnes pokrývá asi 1000 akrů. Až bude hotová, má zaměstnat asi 6500 lidí.
foto: Bob Tregilus, licence CC By NC- SA 4.0, publikováno se svolením autora

Levný elektromobil Tesla Model III má přijít na trh nejpozději v roce 2017. Nejpozději proto, že možná už o rok dřív má jít na trh konkurenční elektromobil Chevrolet Bolt s dojezdem 320 km.

I to je důvod, proč se obří továrna Tesla Motors otevře už za rok, alespoň podle současných odhadů. Z výsledků automobilky za rok 2014 plyne, že zatím bylo proinvestováno něco přes $50 mil. Celkové náklady jsou ale odhadovány na $6 mld. ($5 mld. dá Tesla, $1 mld. Panasonic).

Výsledná budova bude patřit Tesla Motors, ale pravděpodobně v ní bude sídlit i několik dalších společností – zejména subdodavatelů, což eliminuje náklady na dopravu jednotlivých materiálů a komponent.

Fungovat bude jednoduše: na jedné straně budou vstupovat surové materiály a baterie určené k recyklaci. Na druhé straně budou vylézat hotové baterie pro , a Model III. A samozřejmě i nedávno ohlášené baterie Tesla pro domácnosti.

auto Tesla Motors giga-továrna stavba

KLIKNUTÍM ZOBRAZÍTE OBŘÍ PANORAMATICKÉ FOTO (32 MB)
foto: Bob Tregilus, licence CC By NC- SA 4.0, publikováno se svolením autora

Na nejnovějších fotkách Boba Tregiluse je vidět, že základní kostra továrny je asi z 60 % hotova. Narozdíl od minulých záběrů a fotek to nyní vypadá, že na místě je značné množství dělníků a práce neustávají ani mimo běžné pracovní hodiny. Ještě před rokem šlo přitom o pustou poušť, kde se pohybovaly pouze bagry a buldozery.

Bob Tregilus, Tesla Motors, GreenCarReports

16 Comments on “Stavba giga-továrny Tesla Motors zdárně pokračuje”

  1. Ještě chvilku a mají to
    Ještě chvilku a mají to pod glajchou 🙂

    Podle peněz, které už utratili a které ještě mají utratit, tak ta technologie bude asi pěkná pecka. A nebo tam ještě kopou nějakou ‚Blanku‘ 😀

    Doplněno:

    Úplně vpravo to vypadá, že tam taky něco kutí.
    Ps: mohli by tam mít webkameru, dal bych si to jako tapetu.

    1. tak distribuci vody maj
      tak distribuci vody maj určitě vošéfovanou :)jednak to plánování místa určitě nedělali blbci a jednak to stojí v místě, kde těch továren je několik, tekže tam na to budou i dimenzovaný sítě 🙂 mě by zajímalo spíš, jak už tady padlo, jestli se to bude zásobovat po vlečce, nebo smradlavejma kamionama. Pokud kamionama, tak by se toho mohli zas chytnout odpůrci EV a hanit Teslu, že se nechová EKO.

      Jinak dneska jsem viděl černou Teslu na jižní spojce u Štěrbohol, nebyla někoho odsud? 😀 je fakt vidět, že jich přibývá, což je super 🙂 🙂 🙂

  2. Tak tu giga fotku
    Tak tu giga fotku doporučím omrknout všem, jak kdyby tam človíček stál…
    Až z té fotky vidím jak obrovské už to je a jak velké to teprve bude, celkem mě zaujal ten dvoj bagr sám v pravo, že by kopal plot?

    JInak můj názor že zdi postaví rychle nicméně vnitřek nečeho kde se budou kompletovat baterie, baterry a akku packy bude mnohem složitější, ač popravdě netuším jak taková linka funguje, ta chemie etc mi připadá náročné ale kdo ví, snad pak budou videa z výroby tak jako z Tesla linky.

Napsat komentář