Tesla jedná se Samsung SDI o bateriích

Výhradním dodavatelem baterií pro Tesla Motors byl až doposud . Ten byl také za rok 2014 největším výrobcem baterií pro elektromobily. Tesla ale podle aktuálních informací jedná s konkurenční Samsung SDI.

Baterie společnosti Samsung SDI dnes používají především elektrická auta BMW i
foto: Samsung SDI

Panasonic byl v roce 2014 zdaleka největším výrobcem baterií pro oblast elektromobility. Dodal 2726 MWh. Druhá byla společnost AESC s 1620 MWh (společný podnik a ), pak třetí s 886 MWh, čtvrté BYD s 461 MWh, páté /GS Yuasa se 451 MWh.

Společnost Samsung SDI se umístila teprve na šestém místě s 314 MWh. Samsung dodává baterie automobilce BMW, tedy například pro elektromobil BMW i3 a . S tím jak budou stoupat jejich prodeje, bude na žebříčku stoupat i Samsung.

Podle deníku Korea Times ovšem Samsung jedná také s Tesla Motors. Ve hře jsou údajně dodávky 8 % baterií pro Teslu letos a až 40 % příští rok! , šéf Tesly, už dříve mluvil o tom, že dodavatele, zejména baterií, bude třeba diverzifikovat.

V této souvislosti je zajímavé zmínit, že giga-továrna Tesla na výrobu baterií má být spuštěna už příští rok. Náběh na plný výkon určitě bude pár let trvat, takže po tu dobu budou mít výrobci baterií možnost ulovit velmi zajímavý business. Otázka je co bude potom?

Podle našich odhadů bude i po náběhu giga-továrny na plný výkon pro Teslu nutné kupovat část baterií od externích dodavatelů. S objemy elektromobilů, které plánuje vyrábět (až 500 000 elektromobilů Model III, Model S a ročně) totiž nejspíš nedokáže vše pokrýt sama.

11 Comments on “Tesla jedná se Samsung SDI o bateriích”

  1. Tie cisla krat a delene
    Tie cisla krat a delene nedavaju zmysel pokial Panasonic a spol nedodava iba Tesle.

    Okrem toho, ako dopadla ta velka tovaren na baterie v Rusku, ohlasena pred rokmi ?

    Ak su tie cisla skutocne, tak to znamena ze velka cast baterii sa doda z vyrob noname v Cine a len sa prepancuju.

    Inak by na NB a spol toho vela nezostalo.

Napsat komentář