Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

Elektromobil Volkswagen e-Golf se představil už na autosalonu Frankfurt 2013. První zprávy se ale objevily už kolem roku 2010, kdy začalo být jasné, že Volkswagen pracuje na prvních elektromobilech. Dnes zažívá tohle elektroauto globální úspěch, mimo jiné i díky silné marketingové kampani.

Elektromobil Volkswagen e-Golf je dnes v prodeji ve většině zemí
foto: Volkswagen

Cena Volkswagen e-Golf: 909 000 Kč

Dojezd: 130 až 150 km

Specifikace

Typ pohonu: elektromobil
Převodovka: automatická
Motor:synchronní AC elektromotor s permanentími magnety
Celkový výkon: 85 kW/270 Nm
Rozměry (d,š,v): 4270 mm, 1799 mm, 1450 mm
Rozvor: 2631 mm
Hmotnost (pohotovostní): 1585 kg
Baterie: li-ion 26,5 kWh/323 V, 264 článků, hmotnost 312 kg
Spotřeba (kWh/100 km): 12,7
Max. rychlost: 140 km/h
Aerodynamický koeficient: 0,281
Objem zavazadelníku (l): 341 – 1231
Zrychlení (0-100 km/h): 10,4 vteřiny
Dobíjení: Mennekes/Schuco 240V
Rychlonabíjení: Combo 2

Video

Reklama

Elektromobil Volkswagen e-Golf patří k první generaci moderních elektromobilů německých automobilek. Slaví úspěch doma v Německu, ale i Norsku. Golf, nejprodávanější auto v Evropě, je dnes zároveň jediným vozem dostupným ve verzích benzin, nafta, , plug-in hybrid i čistý elektromobil.

FOTOGALERIE

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

elektromobil Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace

foto: Volkswagen

54 Comments on “Volkswagen e-Golf: cena, dojezd, specifikace”

  1. Teda to jsou moudra, jeden
    Teda to jsou moudra, jeden žasne. Rozhodně nejsem odpůrce nových technologií, nic méně musím v nich vidět nějaký smysl a v momentě, kdy bych si měl koupit auťák, s kterým nemůžu jet dál, než cca 60 km a to si ještě musím sakra rozmyslet, jestli si zatopím či pustím klimošku, a měl bych za něj zaplatit o asi 400 tis. víc, muselo by jezdit zcela zadarmo. Pokud mi ale nabití baterie stojí přes sto korun a ujedu na to 140 km (cca 80 hal/km), musel bych být dementní debil, abych něco takového udělal. Za těch 400 tisíc totiž najedu dvěstě tisíc km kamkoliv a dokonce si mohu zapnout i topení. Že se mi z toho bude kouřit? Myslím že je úplně jedno, jestli se kouří z mého výfuku, nebo komínu elektrárny. No a pokud budu chtít šetřit, pořídím si alternativní pohon například na LPG, kde mi to téměř za těch 80 hal/km bude jezdit taky, a to si ještě můžu koupit auto, jaké mi bude nejlépe vyhovovat. Tak teď nevím, jestli jsem divný já, že takový auto nechci, nebo ten, kdo si ho pořídí?

      1. No, ony ty dráty vedoucí z
        No, ony ty dráty vedoucí z elektrárny do vaší baterie taky nejsou nijak košer.
        Ohřívají životní prostředí svojí neúčinností, jejich elmag pole zamořuje kde co a je zdrojem kvalitního rušení a kolik pak již asi zabily ptáků? Navíc rozdělují krajinu svými širokými ochrannými pásmy (s nutným neustálým kácením stromů a náletů, nemožnost jakékoliv výstavby apod.) , život pod nimi vyvolává dramatické změny v živých organizmech (chaotické bujení buněk).
        A tak můžeme ve vzájemných výčitkách dále pokračovat.

        1. Bohuzel ani prodejci proste
          Bohuzel ani prodejci proste nevi, jak se věci mají. Nabíječka zvládne minimálně 16A, ne ale přiloženým adaptérem do zásuvky od výrobce. Poslední informaci co mám, je, že se dělají i verze s 6kW nabíječkou, ale nejsou určené pro ČR. Kdyby měl někdo podrobnosti, uvítám je…

  2. Velke automobilky nemaji
    Velke automobilky nemaji zatim zajem rozsirit vyrobu elektromobilu. Jako kazda firma vyrabi sve produkty tak dlouho, dokud je o ne zajem. Az zakaznik prestane kupovat vyrobky, musi nabidnout neco noveho, neco zazracneho a prodej se zase rozjede. Tak proc by ted mely vsechny automobilky vystrilet munici, kdyz spalovaky jdou docela na dracku. A proc tomu tak je? Protoze lidi jsou pohodlni a nejdou do novych technologii. Jenomze trh je trh a ten nespi a proto je tady Tesla a ostatni alternativni vyroci (Apple), kteri nejsou svazani spalovaky a ti tu stagnaci prorazi:-))

  3. Pri tej spotrebe rovnaké
    Pri tej spotrebe rovnaké zavádzanie ako pri spalovákoch:
    Batéria (ekv. nádrže): 26,5 kWh,
    Spotreba: 12,7 kWh/100 km.

    Vypočítaný dojazd: (26,5/12,7)*100 = 208 km,
    Papierový dojazd: 130-150km,
    Reálny dojazd: asi bližšie k tej 100-ke.

    Skrátka „soudruzi z NDR někde udělali chybu“. 🙂

  4. Specifikace to nezmiňuje,
    Specifikace to nezmiňuje, ale mám pocit, že tam je za příplatek rychlodobíjení Combo. Bez něj by to totiž byla za tu pořizovačku celého wagenu pěkná darda.

    Vysvětlím: průměrný letní dojezd 130 km Golfu není žádná sláva, ale pokud budu vědět, že se z Čech na Moravu dá dostat s rychlonabíjením jako přeskákat řeku po velkých valounech, tak se ten malý dojezd stírá a Golf půjde použít jako plnohodnotné „druhé“ auto do rodiny. Pokud tam ale rychlodobíjení není (a Mennekes tím opravdu není), tak je to hodně drahá hračka na ježdění kolem komína.

    „Vysvobozením“ elektromobilů z okovů dojezdu bude do 2 let i u nás stojící jakás takás rychlonabíjecí infrastruktura, na níž půjdou píchnout nové generace EV jako Leaf & Bolt s dojezdy letních 300 km a cenou oněch 909 tisíc (a snad i méně).

          1. no to je jasny že kolonka
            no to je jasny že kolonka převodovka se vyplnuje proto, protože existuje něco jako kolonka převodovka a ropácký konzervy by na prázdnej řádek čuměli jak telata na nový vrata. Převodovku má e-golf samozřejmě pevně spřaženou s elektromotorem i nápravou 😉

          2. u E-up i E-Golf jsem viděl
            u E-up i E-Golf jsem viděl interiér a skutečně tam je převodovka, alias klasická „šautr-páka“ jako u klasické DSG převodovky, kdy volíte P,D,R atd. Nesmíte zapomínat, že tyto auta jsou prakticky jen klasická auta, kde je fosil motor nahrazen elektrickým a tak ostatní zůstává skoro stejné.

                1. Myslíte stejná páka?
                  Myslíte stejná páka? Protože převodovka s měnitelnými převody tam skutečně není. Je tam pevný převod.

                2. tak tak, je tam akorát
                  tak tak, je tam akorát stejná páka. Mimochodem elektrická auta s klasickou pákou mají u mne velké plus za ergonomii. Šaltování pod volantem se i u spalováků opustilo hlavně kvůli ergonomii ovládání. Výhoda absence středního tunelu platí především vzadu. Vepředu naopak často vede na nedostatek odkládacích míst a přítomnost řadící páky snad nikomu vadit nemůže, tedy pokud není vpředu také lavice pro 3ks cestujících.

                3. No šahat z volantu na
                  No šahat z volantu na šaltr páku a zase zpátky je dost ne ergonomický. U elektromobilu je řadící páka a středový tunel naprosto zbytečný.

                  Řadící páka je přeci u spalováků kvůli tomu aby se člověk dostal nějakou železnou tyčí do motoru.
                  Ale to preci elektromobil nepotřebuje!
                  Např. v el. Saxo je ovládání geniálně jednoduché, žádná šaltr páska, pro zpátečku se jen zmáčkne tlačítko. Ergonomie je o jednoduchosti.
                  Na změnu síly rekuperace je ergonomičtější tlačítka na volantu.
                  Proč myslíte že se moc nějak ovladač rádia na středovém panelu a je dnes vždy na volantu.
                  Mě například středový tunel vadí ještě kvůli tomu že se tam někdy s nohama nevejdu a cítím se tam jako sardinka, z každé strany nějaký plast.

                4. proc menit rekuperaci
                  proc menit rekuperaci tlacitkama/packama, kdyz to muzu delat rovnou pedalem, na ktery stejne musim porad slapat? 🙂

                5. To se zeptejte VW. Ten to
                  To se zeptejte VW. Ten to tak v eGolfu a eUPu ma udělané, akorát to mění řadící pákou doleva doprava (má 3 stupně a max. rekuperace).

                  Jak jsem psal, nejjednodušší je to měnit rovnou pedálem jako to má Saxo. Na druhou stranu měnit to rukou má také něco do sebe a rychle jsem si na to zvykl. Když jsem se projížděl s eGolfem, tak to trvalo asi tak 2 minuty 🙂
                  Výhodu to má ještě tu, že jde jednoduše navolit například volnoběh aniž by člověk lovil nulovou polohu nohou na pedálu a musel udržovat nohu v té správné poloze. Ruční navolení neutrálu mi přijde jako dobrý nápad. Když nechci aby mi to z kopce rekuperovalo to znamená brzdilo. Což je, ale pravda, že to moc často nenastává.

                6. vidíte, každému z nás
                  vidíte, každému z nás vyhovuje něco jiného. Na řadící páce v tunelu může být ovládací lanko blokování převodovky. Jinak to ale také není problém ovládat elektronicky jako to má nejspíš Tesla.

                7. S tou ergonomií bych se
                  S tou ergonomií bych se skoro hádal. U řazení pod volantem člověk ani kolikrát nemusel při řazení pustit volant, stačilo natáhnout prsty. Řazení na podlaze je spíš relikt z dob, kdy byl ve většině aut motor vzadu a mechanicky to kloudně jinak udělat nešlo.

                8. Nojo, máte pravdu. Z
                  Nojo, máte pravdu. Z anglického článku jsem nabyl dojmu že to je klasická dsg, což se mi teda zdálo divný… Mea culpa.

    1. Auto s jednim motorem
      Auto s jednim motorem potrebuje vzdy prevodovku, tzv. diferencial. V clanku je uvedena automaticka prevodovka a to neni spravne. Samozrejme existuje moznost motoru v naboji, ale to uz musi byt dva motory a bylo by zrejme drazsi reseni. Jinak nejakych 3-5% ztraty v prevodu znamena zkraceni dojezdu o ca. 5 km.

      1. Diferenciál nie je
        Diferenciál nie je prevodovka!!! Slúži na vyrovnávanie rôznej rýchlosti otáčania kolies v zákrutách (vonkajšie prejdú dlhšiu dráhu). Temer každý EV má prevodovku so stálym prevodovým pomerom – konštruktér má väčšiu voľnosť pri voľbe vhodného motora. Elektromotor v náboji kolies pri vyšších výkonoch je nezmysel – príliš veľká neodpružená hmotnosť (ťažké kolesá = vysoké opotrebenie gúm, gyroskopický efekt pri vjazde do zákrut pri vyššej rýchlosti). Takéto riešenie sa používa na tuk-tuky a iné EV hračky s malým výkonom (pred vyše 100 rokmi tak skonštruoval p. Křížík svoj hybrid). BTW, ono to nie je veľká sláva ani na e-bikoch – tam je tiež lepšie (ale aj drahšie) tzv. MID drive.

                1. S tím už se dávno
                  S tím už se dávno experimentovalo a výsledek je takový, že přínos proti mechanickému diferenciálu je tak rozporuplný, že se to nevyplatí. Řečeno slovy praktika „Je s tím víc s..ní než užitku“. Případně „Proč rozvrtávat něco, co z principu věci naprosto spolehlivě funguje“. A to samé se dá říci o motorech přímo v kolech.

    1. Přesně tak, dojezd
      Přesně tak, dojezd vynásobit dvěma a cenu vydělit dvěma. Pak to začíná dávat smysl. Ale to musíme ještě 5 let počkat na „bod zlomu“. Pak už to pofrčí. A za 20 let bude strejc na vesnici ve starým spalováku rád, že vůbec eště může (na výjimku) vjet na silnice.

Napsat komentář