Mezi Tesla Motors a Apple zuří válka o zaměstnance

Nedávno jsme psali, že Elon Musk, šéf Tesla Motors se potkal s nejvyšším vedením Apple. Ještě předtím jsme informovali, že hackerská princezna jde z Apple do Tesly. Mezi oběma firmami zuří válka o talenty.

Elektromobil Tesla Model S dnes platí za nejžhavější zboží
foto: Tesla Motors

vždy říkal, že automobilka Tesla Motors sídlící v Silicon Valley (Křemíkové údolí) má mnohem blíž k tamním IT firmám spíš než ke klasické automobilce. A aktuální přetahování o nové zaměstnance mezi Apple a Teslou to jen dokazuje.

Apple údajně dnes nabízí bonusy až $250 000 (v přepočtu 6 milionů korun) a 60% zvýšení platu těm inženýrům z Tesla Motors, o které má zájem. Jenže ani to nestačí a pohyb zaměstnanců se děje spíše naopak – z Apple do Tesla Motors.

Tesla dnes platí za nejžhavějšího zaměstnavatele a pravidelně rozdmýchává mediální vlnobití díky svým přelomovým produktům – elektromobilům, které lze vylepšovat pouhým stáhnutím nového sotwaru.

Naproti tomu Apple se od smrti Steva Jobse a příchodu Tima Cooka stává pomalu ale jistě zaběhnutým hegemonem, který by se mohl brzy proměnit v dnes už co do zajímavosti spíše skomírající Microsoft.

Z Apple do Tesla Motors údajně do dnešního dne přešlo kolem 150 zaměstnanců. Obrovskou snahu Apple ostatně potvrdil pro Bloomberg i samotný Elon Musk, ale dodal, že úspěšně se to podařilo jen u několika málo zaměstnanců.

58 Comments on “Mezi Tesla Motors a Apple zuří válka o zaměstnance”

  1. Dnes se mi pokazilo
    Dnes se mi pokazilo auto,bohuzel jsem musel jit ze servisu domu pesky.Chtel jsem si zavolat odvoz, ale milackovy se vybila baterie. Tedy z bodu A do bodu B pesky. Cca 6km v pocasi,ktere pripomina severni pol. NICMENE, malir Uprka na tech mistech, po kterych jsem prechazel,maloval svitani….a musim rict, ze tak neco nadherneho jsem dlouho nevidel……

  2. Dobrý den,
    rád bych touto

    Dobrý den,

    rád bych touto cestou požádal uživatele vozů s jakýmkoliv alternativním pohonem o vyplnění dotazníku k mé diplomové práci na téma Technicko-ekonomické hodnocení alternativních paliv automobilu.

    Vyplnění dotazníku zabere řádově 5-6 minut Vašeho času. V případě, že si najdete čas na vyplnění mého dotazníku, uvádím zde link: https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/alternativni-automobilova-11/.

    Děkuji předem za ochotu a vyplnění dotazníku.

  3. Řekl bych, že u
    Řekl bych, že u špičkových pracovníků (spíše vědců) nehrají peníze zas tak významnou roli (čti: v obou firmách berou víc, než si dokáží reálně užít) a to bez ohledu na obor. Spíš je bere možnost ‚být při tom‘. Pocit z objevování nových cest, překonávání překážek, to je to pravé vzrůšo!

  4. „Jenže ani to nestačí a
    „Jenže ani to nestačí a pohyb zaměstnanců se děje spíše naopak – z Apple do Tesla Motors“

    Vůbec se tomu nedivím. Být zaměstnancem, tak taky stokrát radši pracuju pro Teslu než pro v podstatě nudný a sebestředný Apple. Tesla (potažmo Musk) totiž nabízí jednu obrovsky pozitivní motivaci – jasnou vizi a touhu měnit svět k lepšímu. Nic z toho Apple nenabízí ani když přihmouřím obě oči.
    A jen peníze opravdu nejsou všechno. Už dávno je psychology prokázáno (a člověk na to nemusí být psycholog, ono je to docela jasné a logické), že mnohem větším motivátorem pro lidi je pocit smysluplnosti a přínosnosti práce.

    1. Elon-a vnimam ako Jobsa2 —
      Elon-a vnimam ako Jobsa2 — je to neskutocny manik a niet sa co cudovat, ze po smrti Jobsa sa ludia zvyknuti na takyto tazky kaliber v pozicii CEO rozhodnu prejst do Tesly. Cook je spickovy manager, ale nie je tak vizionarsky-fanaticky ako jobs.. proste kociruje obrovsku lod, robi to dobre ale obavam sa ze stylom, ktory nakoniec APPLE privedie na uroven dnesneho MS, co bude velka skoda..

      1. Já mám pocit, že
        Já mám pocit, že poslední dobou je spíš větším inovátorem MS než Apple, viz např. jeho poslední počin HoloLens. Win 10 svým pojetím také všechny ostatní v podstatě předbíhá, protože dělá z OS pro PC a mobil jeden systém. Něco podobného připravuje jen Canonical s Ubuntu. Apple jen spí na vavřínech a za poslední roky z jeho útrob nevzešlo prakticky nic zajímavého.

        1. Spíš než spí na
          Spíš než spí na vavřínech bych napsal že dřímá na obří hromadě zlata. Apple má v hotovosti 178 miliard dolarů… A všechno investuje. Někteří investoři společnost spravující peníze nazývají „jeden z největších hedgeových fondů, o kterých jste nikdy neslyšeli“ 🙂 s takovou kupou peněz mohou postavit vesmírný výtah, postavit kompletní infrastrukturu v Africe, postavit globální satelitní internetovou síť a další podobné šílenosti…

            1. No, co by z toho meli?
              No, co by z toho meli? Nejdrive se tim musi zabyvat parlament a schvalit potrebna legislativa. Coz samozrejme nebude jednoduche, jak je u nas zvykem. Rekl bych se to bude nemozne prosadit.
              Chybi zakon o preprodavani el.energie. Nikdo nesmi suplovat distribucni spolecnosti. Takze vsechny nabijecky musi stavet ony. Pecka.

              1. Pokud chybi nejaka
                Pokud chybi nejaka legislativa, cesky podnikatel vzdycky vymysli jak vyuzit (obejit) tu stavajici 🙂
                Napriklad nevim o zadne legislative branici provozu dobijeci stanice jakozto sluzby dobijeni EV, misto prodeje elektriny. Vsak to taky tak dela CEZ i PRE. Ani jeden z nich neprodava elektrinu, ale poskytuje sluzbu dobijeni EV.
                Stejne tak je legalni prefakturace elektriny bez zisku.

                1. Ano a prave proto jsou
                  Ano a prave proto jsou vsechny dobijeci stanice v „testovaim rezimu“, cili zdarma :). Puvodni sdeleni ale bylo, proc by to delali, co by z toho meli?

                2. Nejsou zdarma!
                  u PRE se

                  Nejsou zdarma!
                  u PRE se plati za cas a rozlisuje se rychlonabijeni a pomale AC, u CEZu se plati pausal.

                3. Aha, tak to je pro me nova
                  Aha, tak to je pro me nova informace, myslel jsem, ze jsou zdarma. Ale to nic nemeni na tom, ze nikdo jiny je proste provozovat nemuze.

                4. Tak bud ja nechapu tento
                  Tak bud ja nechapu tento prispevek, nebo vy nechapete zakladni veci. To jako ze s elektrinou u nas obchoduji tri distribucni spolecnosti? Vzdyt elektrinu prodavaji desitky velkych firem. A když já budu chtít provozovat síť nabíječek tak ani nemusím prodávat elektrinu, ale poskytnu jí zdarma všem, co si u mě zaplatí parkovné.

                5. Ok, bezte do toho, nic vam v
                  Ok, bezte do toho, nic vam v tom nebrani. Hodne stesti!

                6. Zajímavá reakce, že by
                  Zajímavá reakce, že by došla moudra?

                7. a vy se divite? Vzdyt je to
                  a vy se divite? Vzdyt je to Karotka, ten porad neco vymysli 😀

                8. Asi mate pravdu, jestli
                  Asi mate pravdu, jestli vubec stoji zato zatezovat diskuzi na tomto serveru reakcemi na kdejakou karotkovinu…

                9. 1) PRE to presne tak dela,
                  1) PRE to presne tak dela, dava elektrinu zdarma a plati se pouze za cas parkovani a pouzivani dobijeci stanice.
                  2) muzete si sjednat licenci na prodej elektriny tak jako ma kazda stresni fotovoltaicka elektrarna pripojena do site. A v CR uz jich je „par“ 🙂
                  3) prodej vlastni elektriny != obchodovani s elektrinou
                  4) bez licence muzete prefakturovat elektrinu bez zisku

                10. Pro zajímavost k bodu 4.
                  Pro zajímavost k bodu 4. Plati v pripadech, ze elektrinou koupim od cezu a prefakturuju ji, treba najemci v mem objektu. Takze u nabijecky by to mohlo byt totozne. Pokud Vam ale budu chtit zadarmo venovat prebytek ze sve fotovoltaiky tak to uz nesmim. Uradum to uz smrdi a ocekavaji, ze Vy mi za to poskytnete protisluzbu, treba jablka ze zahradky, kterych mate taky prebytek.

                11. jiste, necekam, ze by nekdo
                  jiste, necekam, ze by nekdo chtel venovat elektrinu pro dobijeni zdarma… ze to tak dneska casto funguje je dano jen tim, ze mnoho provozovatelu zatim nema jednoduchou moznost zpoplatneni 🙂

                12. Tak to jste na velkem omylu
                  Tak to jste na velkem omylu a brzy budete v hledáčku Kobry přinejmenším pro krácení daně z PH.

                13. Ona je v zákonem dana
                  Ona je v zákonem dana nějaká daň z elektřiny pro pohon motorových vozidel? Zase vedle, jak ta jedle… A nezapomente obratem napsat něco jako „však počkejte on vám to stát určitě zdání,to se nebojte.“ Anebo nějaký podobné relevantní argument…

                14. No, je vidět jak moc
                  No, je vidět jak moc účetnictví rozumíte. Tak jen tak dál, přeji mnoho štěstí ve vašem dalším podnikání.

                15. Spíše Vy tady ukazujete,
                  Spíše Vy tady ukazujete, jak tomu rozumíte, když motáte účetnictví s daněmi. Dovolte mi oznámit Vám, že v očích těch, co mají opravdu páru, co je účetní a co je daňová problematika jste se pěkně ztrapnil a doporučuju opět změnit přezdívku.

                16. Muzete mi prosim vysvetlit
                  Muzete mi prosim vysvetlit jaktoze CEZ a PRE to tak muzou delat? CEZ provozuje dobijeci stanice s pausalnim poplatkem a u PRE se plati za cas straveny nabijenim. Ani u jednoho se neplati za elektrinu! Jakto, ze oni nejsou v hledacku „Kobry“ ?
                  Dokud nebude zakon o dobijecich stanicich, ktery by prikazoval prodavat elektrinu a fakturovat spotrebovane kWh, pak elektrina vstupuje pouze jako nakladova polozka. Stejne tak pokud restaurace/hotel/atd. bude poskytovat dobijeni v cene jidla/pobytu/…, jeste to neznamena, ze nekde nejak krati dane. Je to jen sluzba navic.

                  PS: nevim o tom, ze by na elektrinu byla dan z pohonnych hmot. Na elektrinu je sice spotrebni dan, ale velice mala…
                  PPS: elektrina neni hmota, ale energie.

                17. Neztrapňujte se.
                  Daň z PH

                  Neztrapňujte se.
                  Daň z PH je daň z přidané hodnoty (DPH) a ne dań z pohonných hmot, jak si myslíte.

                18. A tím, že si nakoupím
                  A tím, že si nakoupím eletřinu a použiju ji jako vstup pro moji jinou službu to je nezákonné? Koho nebo co tím krátím?

    2. Jako kdybych si mel vybrat
      Jako kdybych si mel vybrat jeslti byt zamestnancem Applu, nebo Tesly, tak se vubec nerozmyslim volim Apple.
      Kdyz nebudu resit zazemi a stabilitu je
      daleko lepsi pocit, ze moje sluzby a vyrobky pouzivaji miliony lidi na celem svete. Nez pocit, ze delam neco pro par „vyvolech“.

  5. Stím pohledem na Apple
    Stím pohledem na Apple souhlasím. Jako zaměstnanec který chce bít hrdý na zaměstnavatele bych bral jednoznačně Teslu. Dejme tomu že Apple popohání konkurenci ve svém oboru (i když dnes to moc neplatí).
    Kdežto Tesla jí spíše startuje, nebo se o to aspoň s principu snaží:)

      1. rast nepotrva vecne – a
        rast nepotrva vecne – a pravy fanusik APPLE velmi dobre pozna historiu firmy.. v tomto stave APPLE uz raz bol.. ak zaspi velky gigant na vavrinoch a prestane inovovat – nie, vacsi LCD nie je inovacia, tak to pojde pomaly do hajzla. Pred x rokmi vytiahol APPLE zo sraciek prave JOBS, ktory sa vratil..teraz uz nie je medzi nami a medzitym extremista Ive len stensuje a stensuje a nema mu kto pritiahnut opraty.. APPLE vzhladom na svoju velkost este 5-10r bude v pohode, ale ak sa skutocne neudeje nieco velke kazdy 3-4ty rok, skoncia ako MS..

            1. TEPLOUŠSTVO NENÍ
              TEPLOUŠSTVO NENÍ NORMÁLNÍ, NENÍ PŘIROZENÝ, NENÍ STANDART, NENÍ SPRÁVNÝ. TO JE ZÁVAŽNÁ ODCHYLKA OD NORMÁLU ZPŮSOBENÁ ČLOVĚKEM VYROBENÝMI A ČLOVĚKEM POŽÍVANÝMI JEDY A SRAČKAMI V POTRAVĚ V VZUCHU A VODĚ. A BUDE TOHO ČÍM DÁL VÍC S TÍM POČÍTEJTE. ALE NENÍ TO STANDART A NENÍ TO SPRÁVNÝ TO PROFANOVAT. A NEVĚŘTE CO VÁM PODSOUVAJÍ V MÉDIÍCH, TO JE ZPROFANOVANÝ KOMERČNÍ BYSNYS KTERÝMU BUDOUCNOST JE UPRDELE, TOMU JDE JEN O PRACHY 😉

      1. přesně tak! Apple je
        přesně tak! Apple je předražená sranda. Jako hezky je jejich 27″ s retinou 5k ale za 70 táců?? tak to prr soudruzi. Jako s Iphonem, přišel korejec, je dobrej nazdar přepal Apple, vymalováno 🙂 Vždyť jsou to jen blbý telefony, to dělá dnes už kde kdo. Tesla TO JE JINÝ KAFE, ta brousí do zatím nedostupných vod 😉 A JE TO POŘÁDNÝ MOŘE :-)))

Napsat komentář