SpaceX potvrdil investici $1 mld. od Google

Včera jsme psali, že Google možná investuje 1 miliardu dolarů do SpaceX. Dnes byla tato informace potvrzena. Ke Google se přidala investiční společnost Fidelity a obě firmy společně vlastní těsně pod 10 % vesmírné firmy SpaceX podnikatele Elona Muska.

Statický test vesmírné rakety Falcon 9 pro na Cape Canaveral Air Force Station, Florida
foto: SpaceX

Díky aktuální investici se tržní cena SpaceX vyhoupla k $10 mld. Google velmi pravděpodobně využije SpaceX k dopravě mnoha mikrosatelitů na oběžnou dráhu, odkud by měly poskytnout přístup k internetu většině tzv. „rozvojového světa“ a oblastem, kde internet běžně dostupný není.

Tuto iniciativu ostatně aktuálně Elon Musk, šéf SpaceX, načrtnul magazínu Bloomberg. Chtěl by s pomocí satelitů dostat internet k 3 miliardám lidí, kteří k němu zatím přístup nemají. „Lidé by neměli očekávat dostupnost tohoto projektu dříve než za pět let,“ komentoval Musk.

Náklady na celý tento projekt se ovšem vyšplhají minimálně na $10 mld. Stejný cíl má ale dnes více společností, např. také Facebook. Je možné, že se právě velcí hráči jako Google, Facebook a další se nakonec dohodnou na jednom velkém projektu, což by mohl právě satelitní internet vybudovaný s pomocí raket SpaceX.

SpaceX

6 Comments on “SpaceX potvrdil investici $1 mld. od Google”

  1. Dle mě Sergej Brin a Larry
    Dle mě Sergej Brin a Larry Page jsou na podobné úrovně vizionářství jako Elon Musk, jen díky tomu že většinou moc mediálně nevystupují, tak není o nich tolik slyšet. Naproti tomu Steve Jobs se dle mě až příliš přeceňuje a IMHO výše zmíněným pánům nesahá ani po kotníky.

    1. Tak souhlas s Muskem, to je
      Tak souhlas s Muskem, to je vizionář, který vybuduje něco nového a jakmile se to prosadí a „stabilizuje“, běží vytvářet něco nového.

      Ale Brin a Page, co od založení googlu, udělali tak převratného? Jenom rozvíjí „vůj biznis“, jako to dělal Jobs nebo Gates, jsou jenom v řadě snima, dle mého názoru dávat rovnítko Musk a ti dva je docela hodně mimo.

      1. Čekal jsem, že se někdo
        Čekal jsem, že se někdo ozve, i když jsem spíš očekával nějakého applistu, který tu bude do krve hájit Jobse 😉

        Jistě, že jen „rozvíjí svůj byznys“, to ostatně dělá i Musk a bez toho rozvíjení „svého byznysu“ by nemohl dosáhnout toho, čeho dosáhnul a dosáhnout chce. Nebo si snad myslíte, že SpaceX a Tesla jsou nějaké dobročinné organizace, které jen hledají nové a nové investory/donátory? Samozřejmě to mají být vysoce vydělávající firmy a zrovna komerční vynášení družic poskytuje jeden ze největších potenciálních výdělků na světě. Musk si už dávno stanovil kosmonautiku a dopravu jako svoje hlavní obory zájmu, kterým se taky věnuje na plný úvazek a tudíž je to logicky i jeho byznys. Rozdíl od Muska je jen v tom, že oba pánové to všechno dělají většinou pod hlavičkou Googlu. Musk to dělá pokaždé na novou firmu. I když ani tohle úplně tak neplatí. Viz např. Planetary Ventures, což je dceřiná firma Googlu a to k “výzkumu, vývoji, montáži a testování“ v oblastech vesmírného výzkumu, letectví, vesmírných vozítek (roverů), robotiky a dalších technologií. Hlavně se dostala do povědomí nedávno, kdy si pronajala část letecké základny NASA.

        Jinak co udělali převratného? Tak vyložený „převrat“ se zatím nekonal, ale už mají na svědomí docela dost zajímavých projektů, které by tím převratem mohly být, ať už robotická auta, google glass (které rozhodně neskončily, jak proběhlo médii, akorát se přesunuly do dalšího levelu), projekt Ara, který by mohl být opravdový převratem na poli mobilních telefonů, rozvoj neuronových sítí pro umělou inteligenci atd.
        Samozřejmě to nevymýšlí sami a mají na to spoustu lidí, kteří vymýšlí nápady a nové projekty, třeba v rámci divize Google X, na kterou dohlíží přímo právě sám Brin, kterému šlo vždy spíše o vývoj nových technologií než o samotný byznys. A kdykoliv vidí něco nového perspektivního, co by právě tou revolucí mohlo být, tak do toho neváhají jít, i když to může být obtížně realizovatelné a riskantní. Krom toho Google motivuje ostatní firmy k vývoji a výrobě vlastních technických řešení – viz např. Googel Lunar X Prize. A v tomhle jsou velice podobní jako Musk (nakonec Page s Muskem sedí ve správní radě neziskovky X-Prize foundation spolu s Jamesem Cameron a Ratanem Tatou, která má za cíl „přinést převratné objevy ve prospěch lidstva“), takže dávat je do stejné sorty jako je Jobs nebo Gates, je dle mého názoru dost degradující. Jobsovi speciálně nešlo nikdy o nic jiného než jen o Apple a o to, aby měl co největší podíl na trhu a pokud možno chtěl všechnu ostatní konkurenci zašlapat do země. Jakékoliv vize směrem k budoucnu Lidstva u Jobse veskrze žádné (pakliže se nějak přímo netýkali Applu). Gates se aspoň na stará kolena začal zajímat víc o rozvojovou pomoc a charitu. Nicméně ani jednoho si neumím představit, že by začali třeba vyvíjet něco takového jako robotické auto nebo vesmírné technologie.

        Mimochodem je znám výrok Brina, že by radši všechny peníze odkázal Muskovi než nějaké dobročinné organizaci, protože dělá pro dobro světa podstatně víc.

        PS. Do stejné skupiny kde jsou šéfové Googlu nebo Musk bych řadil (i když s jistými výhradami) např. i šéfa Amazonu Bezose. Ten má taky kormě svého core byznysu Amazonu svoji vlastní kosmickou firmu Blue Origin, která vyvíjí raketové motory, vesmírné lodě a možná i jiné věci, o kterých zatím nevíme. Tahle firma je totiž už tradičně velice tajnůstkářská a na informace dost skoupá.

        1. Mno veru, musim s vami
          Mno veru, musim s vami suhlasit. To v com je podla mna Musk jdinecny je nasadenie s akym sa svojim projektom/firmam venuje. Skuste sa vzit do koze miliardara, co riadi 3 globalne firmy s tak neuveritelnym rastom a k tomu ma 5 deti. Nechapem jak to moze zvladat, ale myslym si ze to nerobi pre peniaze (aj ked je pravda ze nejaka ta miliarda do vacku nieje na skodu ak clovek robi co ho bavi, vsakze…). Osobne si myslym ze ho porazi pred 50-tkou, ale cloveka co by spravil viac pre ludstvo ako on asi nepoznam…

          PS Google a Gates su tiez super, podla toho co som cital o Jobsovi bol asi trocha hovado.

          1. Musk má z nich
            Musk má z nich jednoznačně největší drive a zaměřuje se na opravdu velké projekty a vize, což je dle mě spojené. Dodnes mu v podstatě vše vyšlo, takže si čim dál víc věří. Nicméně všechny právě spojuje to, že to nedělají primárně pro peníze, ale pro vizi samotnou a pro posouvání vývoje lidstva. Ale k tomu, aby to mohli dělat, logicky potřebují hodně peněz.

            Jinak se opravuji – ten výrok, že by nejradši všechny peníze odkázal Muskovi, neřekl Brin ale Page 🙂

        2. Naprostý souhlas.
          Říct o

          Naprostý souhlas.
          Říct o šéfech Googlu, že „udělali“ POUZE Google, je fakt jen známka toho, že o nich autor nic neví.
          Na googlu vyrostli, ale co vytvořili potom jsou věci, který skoro všichni používáme, ale už nevnímáme, třeba Android, systém, který se prosadil v mobilech, o kterém na začátku všichni říkali, že je to nesmysl, nebo Chrome, o něm také na začátku říkali, že další webový prohlížeč už se neujme. A spousta dalších menších či větších jako Google glass, věcí, které se ujali a rozšířili a o kterých ani spousta lidí neví. Ale Google toho vytvořil velmi mnoho a hodně toho je také opuštěno jako slepá větev. Stačí se podívat do jejich laboratoře, spousta věcí prostě zruší jako neperspektivní, nebo jen odloží a použijí až ve vhodný čas.
          Google za velmi krátkou dobu vytvořil molocha jako je Microsoft, Apple, atd, říct že jen rozvíjejí google vyhledávač je opravdu malost.

Napsat komentář