Raketa SpaceX se roztříštila o loď, podívejte se na video!

Elon Musk a jeho parta vesmírných dobyvatelů ze SpaceX jen o malou píď nedosáhli historického milníku. Raketa Falcon 9 měla po vynesení modulu k Mezinárodní vesmírné stanici opět přistát na zemi, resp. na lodi v Atlantiku.

Kouzlo destrukce – přistání 1. stupně rakety Falcon 9 na bárce v Atlantiku
foto: SpaceX

Revoluce v kosmické dopravě už klepe na dveře. Elon Musk zveřejnil video na kterém je vidět, že 1. stupeň vesmírné rakety Falcon 9 se úspěšně přiblížil pár metrů nad automaticky ovládanou mořskou bárku/přistávací plošinu.

Přistání se nepovedlo – raketa nakonec skončila v plamenech. Elon Musk to popsal jako „plný RUD“ s tím, že zkratka RUD znamená „rapid unscheduled disassembly“, tedy „rychlá neplánovaná demontáž“ (díky Hyperloopovi za lepší návrh překladu).

Jenže i přesto jde o obrovský úspěch. Raketa našla „jehlu v kupce sena“ – úspěšně byla navedena nad přistávací plochu velkou zhruba jako fotbalové hřiště, ale plovoucí na moři. Samotné dosednutí už nebylo tak úspěšné, ale už za dva nebo tři týdny dostane SpaceX možnost to napravit.

SpaceX

12 Comments on “Raketa SpaceX se roztříštila o loď, podívejte se na video!”

  1. Další raketa Falcon-9R s
    Další raketa Falcon-9R s družicí DSCOVR úspěšně odstartovala 12.2. v 00.03.53 našeho času a vynesla družici na oběžnou dráhu Země.

    Při návratu raketa Falcon přistála ve vertikální poloze, bohužel však neúspěšně do moře – asi 10m od přistávací plošiny.

    Další start rakety Falcon 9 se zásobovací misí na ISS by měl proběhnout v 04/2015.

    1. Dnes večer by měla
      Dnes večer by měla odstartovat zásobovací mise SPACEX CRS-6 k ISS – let SPX-6 – nosná raketa FALCON-9 v.1.1 s nákladní lodí DRAGON.
      Odpočítávání do startu na
      spacexstats.com/mission.php?launch=22

      Podaří se tentokrát přistání rakety při návratu na mořské přistávací plošině? Do dnešního dne zatím 100% neúspěšnost.

Napsat komentář