Silent Hawk: Hybridní motorka pro vojáky

Americká výzkumná agentura pro pokročilé obranné technologie DARPA v loňském iniciovala vývoj první vojenské hybridní motorky. Nese název Silent Hawk (Tichý jestřáb) a vzniká pod taktovkou firmy Logos Technologies.

Výsledná podoba motorky Silent Hawk ještě není známa. Prozatím si musíme vystačit s představivostí grafiků.
foto: Logos Technologies

Před rokem a půl zkoušela americká firma Zero Motorcycles prorazit v americké armádě s čistě elektrickou motorkou Zero MMX. Americká armáda motorku testovala, ale problémem se ukázala slabá výdrž baterie – pouze dvě hodiny jízdy, navíc na „půl plynu“. Jízda na plný výkon v těžkém terénu pak prudce zvyšovala nároky po elektrické energii.

Schopnost pohybovat se rychle a bezhlučně po bitevním poli však vojáky zaujala. Přeci jen základní pravidlo všech vojáků „je vidět (slyšet) a nebýt viděn (slyšen)“. Bezhlučný a rychlý pohyb na velké vzdálenosti je pro vojáky obrovskou taktickou výhodou.

Agentura DARPA odsunula myšlenku čistě elektrické motorky do pozadí a přistoupila k vývoji hybridní vojenské motorky.

V polovině roku 2014 udělila grant ve výši 100 000 dolarů firmě Logos Technologies, aby koncept hybridní vojenské motorky rozpracovala. Firma dala vyvíjené motorce pracovní název Silent Hawk.

Hlavním požadavkem agentury je nízká hladina hluku při jízdě. V tichém režimu má jít maximálně o 55 dB – normální konverzace, při hlasitějším pak maximálně o 75 dB – zvuk vysavače.

RedShift SM a MX v akci; ilustrační video
video: YouTube

Logos Technologies jako výchozí motorku pro svůj stroj zvolila čistě elektrickou motorku RedShift MX firmy Alta Motor. Stroj bude upraven pro vojenské použití a získá hybridní pohonnou jednotku.

Koncepce hybridní pohonné jednotky se zatím ještě piluje. S největší pravděpodobností, i jak naznačují zdroje, však bude přední i zadní kolo pohánět elektromotor (ostatně podobně jako u RedShift MX) – v případě zadního kola zřejmě přes klasický článkový řetěz. Přední kolo bude poháněno elektromotorem ukrytým v předním náboji.

Hlavní změnou bude začlenění malého spalovacího motoru do pohonu. Jelikož spalovací motor bude odnimatelný, s největší pravděpodobností poslouží „jen“ k výrobě elektrické energie pro baterie, nikoliv přímo k pohonu.

Ostatně spalovací motor při pohonu elektrického generátoru pracuje za stejných a vyrovnaných otáček, což se pozitivně projevuje na hlučnosti stroje. Bez spalovacího motoru/generátoru bude Silent Hawk fungovat jako čistě elektrická motorka.

Elektrická soustava motorky bude mít navíc i další významnou úlohu – poslouží pro dobíjení elektrických přístrojů vojáků. Počítače, rádio, navigace, přístroje pro noční vidění, termovize, ale i malá bezpilotní letadla, to vše potřebuje kilogramy baterií.

První prototyp motorky Silent Hawk představí Logos Technologies do polovinu roku 2016. Uvidíme, možná půjde o začátek nové generace elektrických nebo hybridních vojenských motorek a vozidel.

6 Comments on “Silent Hawk: Hybridní motorka pro vojáky”

  1. Kdy asi
    Kdy asi se podobné

    Kdy asi
    Kdy asi se podobné stroje a nejen pro armádu budou vyrábět v Českých a Slovenských firmách. Holt USA má šikovné vzdělance jež něco podobného dokáží vymyslet a vyrobit v Logos Technologies a Alto Motor. V ČR sice existuje podobný podnik Vojenský opravárenský podnik Přelouč jež dokáže uspěšně konkurovat Pandurum, ale je mu to pendrek platné.

    1. Ale nemáš pravdu a dle mě
      Ale nemáš pravdu a dle mě úmyslně lžeš.

      V ČR jsou podobně chytří lidé jako v USA, jenom ve vládě pokaždé zasednou jenom zloději co zadávají kamarádům. A ti kamarádi už tak chytří nejsou, aby dodali něco co lze použít i jinak než jenom věc na zešrotování.

      Takže prosím nahaň šikovnost lidí u nás, když je to vyslovená lež.

      1. Nehaním šikovné lidi v
        Nehaním šikovné lidi v ČR. Jen je mi smutno z toho, že ti šikovní lidé jež možná byli spolužáky Klause,Zemana, Mynáře nebo Kočí se nedokáží prosadit. Protože pokud by se prosadit dokázali byli by zde nový Stratílkové, Rakové,Sodomkové, ing.Škodové nebo Batové. Zatím ale ti šikovní se spokojují s prací pro cizáky jež sem vpustili neschopní politici z rodu Cvachu jež zachranuje politika. A pokud ti šikovní nemají v ČR prostor je jim Svět otevřen, a krachujících firem je ve světě čekající právě na ně nespočet.

Napsat komentář