Autosalon Detroit 2015: Google o robotických autech

Nedlouho po vystoupení Elona Muska, šéfa Tesla Motors, se na konferenci Automotive News World Congress na autosalonu v Detroitu objevil také zástupce společnost Google. Rozpovídal se o robotických autech.

Prototyp robotické auta Google s LIDARem na střeše (jen ten má hodnotu $75 000, v přepočtu přes 1,5 mil. korun). Dnes už ale firma testuje nové prototypy s menšími a levnějšími LIDARy.
foto: Google

Za společnost Google vystoupil na konferenci Chris Urmson, který vývoj robotických aut vede. Na úvod prezentace zmínil, že spolupracuje s celou řadou světových firem – baterie dodala společnost LG Chem, LIDAR (laserový radar) zase Bosch, řízení ZF Lenksysteme.

Další firmy, které se projektu účastní jsou RCO, Continental, FRIMO a Roush. Auta v sobě dokonce mají zabudované čipy společnosti Nvidia. Ta mimochodem aktuálně představila na veletrhu CES v Las Vegas svůj hardware pro robotická auta. Většina softwaru pak prý běží na Linuxu.

Urmson potvrdil, že Google ohledně robotických aut zkoušel jednat také s velkými automobilkami jako GM, Ford, Toyota, Daimler a dalšími. Překvapivě řekl, že neočekává příliš velké regulatorní překážky při uvádění aut na trh – čehož chce Google dosáhnou do roku 2020.

Mnohem důležitější je podle Urmsona soustředit se na to, aby auta byla „sociálně akcetována“. Potvrdil také, že vozy zatím nebyly testovány v zimních podmínkách, takže první státy kde se robotické vozy Google objeví budou spíše ty jižnější a slunnější.

Testovací robotická auta Google dosud najela přes 1 120 000 km bez nehody – tedy, bez robotické nehody. Několik menších karambolů totiž způsobil lidský faktor.

Napsat komentář