Nejjednodušší elektrický vlak na světě

Internetový televizní kanál AmazingScience nabízí zajímavá videa zaměřená na elektrickou energii. Kromě mnoha jiných tam můžete vidět i nejjednodušší elektrický vlak. Nebo spíš „vláček“.

Chcete si vyrobit nejjednodušší elektrický vlak na světě? Přejte si k svátku, narozeninám nebo pod stromeček kus měděného drátu, pár magnetů a tužkovky
foto: AmazingScience

Nejjednodušší elektrický vlak se skládá z měděného drátku, tužkové baterie a silných magnetů. Magnety indukují v pravotočivé spirále napětí, které vytváří magnetické pole a posunuje baterii vpřed. Velmi zjednodušeně.

A pro zajímavost ještě dvě videa: nejjednodušší elektromotor – pouze ze dvou drátků, magnetu a baterie. Druhé video je zase silný hybridní termoelektrický generátor.

YouTube

8 Comments on “Nejjednodušší elektrický vlak na světě”

  1. Magnety při pohybu
    Magnety při pohybu spirálou vytvářejí časově proměnné magnetické pole a to elektromagnetickou indukcí skutečně generuje ve spirále napětí. Tento jev, ale podle mě není příčinou pohybu vláčku, dokonce si myslím, že naopak pohyb vláčku brzdí. Vyplývá to z Lenzova zákona.
    Vláček se pohybuje díky stacionárním magnetickým polím. Jedno pole vytvářejí ty permanentní magnety. Tyto magnety jsou zároveň vodivé a dotýkají se spirály, kde v části mezi magnety protéká stejnosměrný proud a vytváří druhé stacionární pole. Jejich interakcí se pak dá vláček do pohybu.

    1. jenomže aby to mělo
      jenomže aby to mělo využitelný výkon tak by to bylo astronomicky drahé.
      ikdyž BMW a další značky využívají TEG termočlánky k využití tepla z výfuku pro výrobu el energie místo ( společně ) alternátoru, nejvýkonější model jsem se dočetl má kolem 900W a to už je slušný alternátor pročemž energie je zde zcela zdarma 🙂

Napsat komentář