Veřejná doprava v San Francisku umožní placení přes mobil

San Francisko na západním pobřeží platí za jedno z nejinovativnějších měst Spojených států. Tamní úřad SFMTA zaštiťující veřejnou dopravu ve městě proto připravil novinku, placení přes mobil.

Placení za lístek přes mobilní aplikace bude už během léta 2015 v San Francisku běžné
foto: SFTMA

San Francisko je proti ostatním americkým městům v oblasti veřejné dopravy hodně napřed. Nabízí tramvaje, příměstské vlaky, metro i autobusovou dopravu. Naprostá většina těchto typů dopravy je propojena platením systémem Clipper Card – bezkontaktní kartou, kterou lze za dopravní službu platit.

Dopravní úřad SFTMA nicméně během tohoto léta spustí novinku, a to možnost platit jízdenky mobilem, resp. skrze speciální aplikaci pro Apple iOS (iPhone) nebo Android. Platit bude možné jak kreditní kartou, tak přes PayPal. Kromě jednotlivých listků bude možné kupovat i až sedmidenní pasy.

tisková zpráva

9 Comments on “Veřejná doprava v San Francisku umožní placení přes mobil”

  1. Tomu říkám inovace, v
    Tomu říkám inovace, v Stockholmu a Helsinkách se takhle platí už od r. 2001 (což jistě souvisí i s faktem, že v těchhle zemích sídlí Nokia a Ericsson, tedy největší firmy na výstavbu mobilní infastruktury).

    A propos platba přes nějakou mobilní apku mi nepřijde jako nejlepší řešení, protože ne každý má smartphoone, navíc už vůbec ne každý s Androidem nebo iOS a tudíž je tak z platby vyloučen. Zatímco SMS může poslat úplně každý, má-li mobil.

  2. USA je země založená na
    USA je země založená na individuální svobodě a odpovědnosti jednotlivce za sebe sama. Včetně dopravy. Ano, v některých státech USA více, jinde méně. S tím souvisí i jejich názor na MHD, kterou berou jako zásah do svobody přepravy a plýtvání jejich daněmi. Pokud nejde o hustou zástavbu centra, kde jsou ochotni akceptovat třeba metro (ovšem i zde se v kolonách posunují tisíce taxíků, jimiž nahrazují svůj automobil), vždy využívají své auto. Ostatně dle zkušeností mnohých Evropanů z USA tam u Vás zastavují jiní lidé a policie, když jdete po silnici pěšky. A to i v řidší zástavbě. Protože je to nezvyklé a obvykle znamená, že máte nějaký problém. Jak říkal kolega, co tam studoval, když šel do obchodu přes ulici 200 metrů pěšky, jeho paní domácí mu automaticky nabídla klíčky od auta a byla v šoku, že se chce projít. Takže s MHD a systémy placení jízdenek SMS nyní v Americe objevují ne Ameriku, jak říká oblíbené přísloví u nás, ale paradoxně Evropu :-).

Napsat komentář