Toyota uvolnila tisíce patentů na vodíkový pohon

Automobilka Toyota aktuálně na veletrhu CES 2015 v Las Vegas ohlásila, že dává volně k dispozici 5680 patentů týkajících se vodíkového pohonu. Následuje tak příklad automobilky Tesla Motors, která už dříve dala k dispozici patenty týkající se čistě elektrického pohonu.

Toyota Mirai, první komerčně dostupné auto na vodík
foto: Toyota

Toyota je mezi prvními automobilkami, které letos na trh uvedou vodíkové auto. Půjde o model Toyota Mirai. Právě při jeho vývoji, resp. při déle než dvacetiletém vývoji technologií na kterých je auto postaveno, vznikly tisíce patentů.

Celkem 1970 těchto patentů se vztahuje k palivovým článkům, 290 jich je spojeno s vysokotlakými vodíkovými nádržemi, 3350 k softwaru který se stará o systém palivových článků a 70 jich souvisí s výrobou a distribucí vodíku.

„V Toyotě věříme, že když se dobré nápady sdílení, mohou se dít velké věci,“ komentoval v prohlášení o uvolnění patentů celou věc vice prezident Toyoty Bob Carter. A dodal, že první generace komerčních palivových článků pro auta, která se bude objevovat v letech 2015 až 2020, bude kritická.

„Bude potřeba společného úsilí a neobvyklé spolupráce mezi výrobci aut, vládními regulátory, akademickou obcí a energetickými společnostmi,“ řekl dále.

Vysvětlil tím de-facto, proč se Toyota rozhodla uvolnit své patenty. Ostatním firmám a subjektům v celém řetězci tím velmi snadno umožní rozvíjet další navazující technologie, bez kterých se auta na vodík neobejdou.

6 Comments on “Toyota uvolnila tisíce patentů na vodíkový pohon”

Napsat komentář