Francouzská pošta úspěšně testuje létající drony

Kvadrokoptéry a létající droni jsou dnes jedním z velkých témat. Ve Francii už s nimi dokonce pořádají závody. V Německu si jimi nadšenec nechává doručovat pivo až domů. A uvažuje se dokonce o jejich využití při živelných pohromách nebo první pomoci.

Nový šestivrtulový poštovní dron GeoDrone pro francouzskou poštu
foto: Philippe Cassan

Před časem úspěšně vyzkoušela bezpilotní létající drony německá pošta DHL. Francouzská pošta La Poste nemohla zůstat příliš dlouho pozadu.

V centru pro studium a testování autonomních modelů CEEMA francouzská pošta, resp. její expresní odnož GeoPost, během září v rámci projektu GeoDrone úspěšně vyzkoušela možnosti doručování zásilek s pomocí bezpilotních dronů.

Ve spolupráci se společností Atechsys vyvinula zcela nové bezpilotní létající zařízení s šesti vrtulemi o hmotnosti 3,7 kg. Dokáže přepravit balíček o rozměrech až 40 x 30 x 20 cm a hmotnosti 4 kg na vzdálenost 20 km.

La Poste

7 Comments on “Francouzská pošta úspěšně testuje létající drony”

  1. Nezdá se mi ta konstrukce,
    Nezdá se mi ta konstrukce, je příliš náchylná na povětrnostní vlivy, nebo to snad pošta nebude doručovat za horšího počasí? Elektronika je nechráněná, stejně tak balíček, jestli bude mrholit, nebo nedej bože poprchat tak bude trpět obé, jak stroj tak zásilka. a selhání stroje možná povede k zničení zásilky.
    Každopádně to povede, pokud se to masově nasadí, k omezení počtu doručovatelů a propouštění.

    1. Dovedete si představit ten
      Dovedete si představit ten zmatek, kdyby nad velkými aglomeracemi lítala mezi ptáky hejna dronů? Také by se to dalo použít například k úklidu ulic a chodníků. Ta představa, že dron omylem upustí právě sebrané psí hovínko na pokojného občana zavání…

    1. Tak to by ani helma asi
      Tak to by ani helma asi nepomohla, zedy záleží na tom jak vysoko ten stroj je.

      Nicméně bych řekl že je takový způsob doručování nebzpečný, jak bude třeba zajištěno neukradení zásilky? Telefonickým potvrzením? SMS? Nebo jak? Jaká bude rychlost drona? Nebude se dát sestřelit nějakou malorážkou nebo vzduchovkou? (měl jsem kdysi kelikoptérku na IR ovládání a jak se tam ťukla vrtule tak se to už hodně zle řídilo)

      A to nemluvím o vzpouře strojů kdy budou drony lidi balíky bombardovat. 🙂

Napsat komentář