Honda chce mít šetrná dealerství, vydala návod

Sousloví „společenská odpovědnost“ je dnes skloňováno každým pádem. Často se jím myslí mimo jiné i vliv firem na okolní životní prostředí. Automobilka Honda aktuálně vydala návod pro své dealery jak se zařídit tak, aby fungovali co nejšetrněji.

Obrázek shrnující ideální podobu „zeleného dealerství“ značky Honda
foto: Honda

Celou velkou příručku nazvanou „Green Dealer“ výstižně shrnuje úvodní obrázek. Na něm je vidět modelové dealerství značky Honda, které má na střeše středně velkou fotovoltaickou solární elektrárnu.

Ale nejen to. Dále využívá například energeticky efektivní okna a dveře, parkoviště osvětluje s pomocí lamp, zachycuje dešťovou vodu, využívá denního světla uvnitř budov, poskytuje dobíjení pro elektromobily a využívá šetrnou klimatizaci.

Jen v dnes funguje 17 000 automobilových dealerství, která ročně spotřebují 10 TWh elektřiny. Nová příručka umožní dealerům snížit spotřebu elektřiny, a tím ušetřit, a zároveň přispět k dobrému jménu značky.

Automobilová dealerství obvykle spotřebují velké množství energie a jiných zdrojů, protože musí dobře osvětlovat velké plochy venku i uvnitř a zároveň nabízejí doplňkové služby jako je servis nebo mytí vozů.

Přitom nejúčinnější se ukazují být relativně jednoduchá opatření jako je instalace šetrného osvětlení a pohybových senzorů, optimalizace termostatů, nahrazení zastaralé klimatizace novým modelem nebo instalace šetrných vodních kohoutků.

Obdobný projekt jako Honda už nedávno v České repubice představila také automobilka Škoda Auto.

Honda

7 Comments on “Honda chce mít šetrná dealerství, vydala návod”

  1. Je to přece jednoduché.
    Je to přece jednoduché. Proč když si spočítám, že opatření přinese úsporu, nebo zvýšení komfortu a prokáže dostatečnou životnost. Tak proč neinvestovat . Mam takovou osobní zkušenost. I přes to že mi rodina a známí tvrdili, že to jsou vyhozené peníze.Tak jsem si Doma nechal nainstalovat Foto-termický ohřev Užitkové vody .Místo 3000w topného tělesa stačí 30w čerpadlo..
    Pak Přišli Opařili se, a od té doby už nikdo nic nenamítá. Naopak si to také někteří nechali namontovat.

  2. Tož kurňa, to už su
    Tož kurňa, to už su úplný Honda dýler :-). Hned sa du k nim přihlásit. Enom svedu dešťovku do septiku, až nám napojá 15 let slibovanů splaškovů kanalizaci, z něho do baráku a hotové. Na parkingu úsporky před barákem vyměnim za letky a musím ňák festovně urychlit vrata do garáža. Bo mňa serů, jak se s tým otvíráním serů .-)))).

    Ale bez legrace. Když člověk vidí, jak se dnes budují takové baráky a jak by mohly být za málo peněz skoro soběstačné, tak by zabrečel.

    1. Nu ale je otázkou Radovane
      Nu ale je otázkou Radovane – kdy se tento prukopnický čin povede uskutečnit v Čechách na Moravě a asi i Slovensku. Pokud vidíte servisní střediska budovaná a přejímaná v devadesátých letech od statního podniku a nebo vybudovaných v bývalých stodolách a hospodářských objektech tak to bude podnikatelská rána. Ale osobně by jsem takového dealera rád navštěvoval. Ale nejde totiž v praxi pouze o fotovoltaiku na střeše ale celkovou změnu fungování nejen prodeje a servisu.

Napsat komentář