Cena benzínu letí dolů a s ní i cena akcií Tesla Motors

Cena benzínu na českých čerpacích stanicích spadla pod 30 Kč/l. A nejinak je tomu i ve zbytku Evropy i v . Jenže levný benzín je zároveň špatnou zprávou pro výrobce alternativ. Akcie Tesla Motors se propadly během posledních týdnů z $286 na $210.

Cena benzínu a zájem o elektromobily značky Tesla zdaleka nejsou tak úzce propojeny, jak by se mohlo zdát
foto: Tesla Motors/koláž Hybrid.cz

Jenže jsou opravdu cena benzínu a cena akcií natolik svázané? V očích analytiků a obchodníků s akciemi možná ano, ale stačí se trochu zamyslet a rychle zjistíte, že je to nesmysl. Pokud si někdo kupuje auto za v přepočtu 3 miliony korun, rozhodně ho nebude trápit o něco vyšší (nebo nižší) cena benzínu.

Takový zákazník si elektromobil kupuje z úplně jiných důvodů ne je ekonomická výhodnost. Může to být prostě technologický nadšenec a „trendsetter“, který rád vlastní nejnovější kousky technologie. Nebo někdo, kdo má rád nová, krásná, rychlá auta. Anebo někdo, kdo chce okolí ukázat, že myslí na životní prostředí.

Podobně to ale platí i pro zájemce o jiné elektromobily než je Tesla Model S. Všechny jsou totiž stále výrazně dražší než běžná auta na fosilní paliva a obvykle do nich investují lidé, kteří si to mohou dovolit.

Tesla má tu smůlu a štěstí zároveň, že si i přes absenci jakéhokoliv marketingu dokázala vybudovat silnou pozici v médiích. Její výjimečný úspěch je vidět a o to větší je pak růst, o to hlubší pád.

už před několika měsíci naznačil, že cena akcií Tesla Motors je spekulativně vyhnána příliš vysoko, a tak aktuální „korekce“ nemusí být na škodu. Mimochodem, Tesla aktuálně po premiéře na australském trhu otevřela také svůj největší severoamerický obchod, a to v kanadském Montréalu.

vlastní

59 Comments on “Cena benzínu letí dolů a s ní i cena akcií Tesla Motors”

    1. Máte pravdu. A ještě
      Máte pravdu. A ještě podle vašich dřívějších příspěvků zde i jinde již v této době měla ropa docházet (měla být již za bodem zlomu) a cena benzinu již měla být přes 50,-Kč za litr a vyšší.

      Rád čtu vaše prognózy všeho druhu, protože pak aspoň vím že to tak určitě nebude.

      1. Ale možná že právě ten
        Ale možná že právě ten bod zlomu právě sledujete. Bod zlomu znamená, že poklesne těźba. A ta poklesne, když dochází zdroje – pak cena poroste. Ale taky poklesne, protože dochází poptávka (což se právě děje). Ropný zlom klidně může vypadat jako dnešek.

      2. Máte lepší paměť než
        Máte lepší paměť než já, nepamatuji se, že bych psal, že benzín v roce 2014-2015 bude za 50,- Kč, spíše jsem psal, že tendence bude, že ceny fosilních paliv půjdou nahoru. Tento trend se zvrátit nedá a momentální fluktuace nam nic nezmění.

        Pokud chcete diskutovat se mnou i nadále, zaregistrujte se. Na Anonym už reagovat nebudu. 🙂

  1. Do starýho
    Do starýho krámu-spalováku tankuju u Tank-ono, do novějšího spalováku u Makra litr za 31kč(např. Zlín). Myslím že mohu, brát MAkro jako pordejce kvalitního benzínu. Aby mohli spalováky provozní cenou konkurovat emobilům musela by cena za litr padnout na cca 8kč, takže prostor je zde obrovský, lze říct, že toto se nikdy nestane.

        1. Ale takhle to přece
          Ale takhle to přece nefunguje. Hodnotu akcií určují investoři. Investoři Tesle věří když je benzín drahý, protože má potenciál presvědčit hromadu lidí ze střední třídy (pro ty není model S ale model 3) přejít z benzíňáku na elektromobil. Když benzín zlevní během dvou měsíců o 25% tak ten potenciál klesá a investoři se leknou.

          A potenciální majitelé modelu 3 opravdu nebudou tankovat pokaždé na superchargeru – za prvé dojezd modelu 3 bude menší oproti modelu S a za druhé většina jezdí kolem 60km denně jak zjistil Chevrolet. Kvůli 60km denně se vám nevyplatí jet 100km k nejbližšímu SC (když vám to v zácpě potrvá třeba 2-3 hodiny).

          Jestli si myslíte, že oni investoři, kteří pokles akcií zapříčinili jsou hloupí a vy tomu rozumíte líp, tak si račte koupit akcí Tesly kolik vám hrdlo ráčí 😉

          1. Ano, přesně takto funguje
            Ano, přesně takto funguje investování na burze. Když je budoucnost slibná peníze se hrnou, když nejistá, peníze odtékají. A je lhostejné, že v současné chvíli všechno funguje v pořádku. Na burze je hlavní komoditou a cenotvornou podstatou budoucí trend. Když začnou peníze odtékat zrovna v okamžiku, kdy rozjíždíte nové modely a megatovárnu na baterie, máte problém.

            1. Jenže oni ty peníze
              Jenže oni ty peníze odnikud neodtékají. Tesla za úpis akcií dostala svoje peníze od investorů a v podstatě jí může tak trochu být jedno, za kolik si pak následně mezi sebou držitelé akcií ty akcie prodávají. Takže jestli někomu odtékají peníze, jsou to majitelé akcií, kteří díky své blbosti nakoupili akcie při jejich extrémní nadhodnocenosti a teď pláčou, že tržní hodnota jejich investice padá, ale samotnou Teslu to nijak trápit nemusí.
              Jistě, je problém, když cena akcií dlouhodobě padá, protože to značí problémy firmy a akcionáři mohou skrze valnou hromadu třeba odvolat představenstvo, ale v momentě, kdy jednak akcie Tesly jsou zcela evidentně nadhodnocené, tudíž pád jejích cen je očekávatelný a sama firma žádné problémy nemá, mohutně investuje, nabídka nestačí pokrýt poptávku apod., tak se o žádném problému opravdu mluvit nedá 😉

                1. To sice ano, ale ne každá
                  To sice ano, ale ne každá firma rozdává akcie svým zaměstnancům (vůbec netuším, zda to dělá Tesla) a navíc sám Musk věděl, že akcie Tesly jsou nadhodnocené a jistě s jejich budoucím pádem počítal (k propíchnutí takovéhle bubliny stačí právě relativně neškodná informace, jako pokles ceny ropy, nebo třeba svolávací akce do servisů), takže je otázka, nakolik toho využíval k úpisům dalších emisí.

                2. jj i Tesla rozdava akcie
                  jj i Tesla rozdava akcie svym zamestnancum, ale nevim jestli jen vedeni (za dosazeni urciteho cile) nebo i nizsim stupnum jako jsou inzenyri, marketaci, servisaci atp.

          2. Ale já vůbec neříkal,
            Ale já vůbec neříkal, že to funguje tak, jak se domníváte, že jsem si myslel, že to funguje 😉
            O hodnotě akcií jsem teď vůbec nemluvil a pro tuhle debatu je úplně bezpředmětná. Bavíme se tu jen o tom, na kolik by musel zlevnit benzín, aby se jízda elektromobilem nevyplatila. A v téhle souvislosti jsem jen podotkl, že Tesla má tu obrovskou výhodu, že s ní při určitých souhrách okolností můžu jezdit i úplně zdarma, což se spalovákem nemůžu nikdy. Stačí, že buď bydlím kousek od superchargeru, nebo ho mám třeba při cestě do práce. Pak bych musel bejt blbej, abych dobíjel doma. Mimochodem sám bydlím kousek od rychlodobíječky RWE, která je zdarma a mít elektromobil, tak samozřejmě dobíjím jen tam 😉
            A i při domácím dobíjení jsou pořád provozní náklady tak nízké, že by musely ceny PHM zlevnit na úroveň, na které byly naposled někdy snad před 50 lety a tam se opravdu už nikdy nedostanou. 😉

  2. To je velmi nebezpečné, a
    To je velmi nebezpečné, a já tvrdím, že pokles cen není ve skutečnosti boj arabských a amerických těžařů, jak se v médiích tvrdí, ale boj obou proti alternativě. Tesla má masivně zainvestováno do nových modelů a zejména do výroby baterií. A továrna na beterie zpětně počítá s určitými prodeji, nových modelů a modelu E zejména. A protože model E má být určen již pro běžné zákazníky, kteří přeci jen cenu řeší, je situace značné nebezpečná a pozice Tesly vratká. A čím levnější akcie, tím snadněji lze na burze provést nějaké nepřátelské manévry. Peněz na to mají určití hoši dost. A na burze je zcela jedno, jaký je skutečný aktuální stav automobilky. Důležité je, jaké obavy z budoucnosti se podaří vmanipulovat do hlav investorů. A protože Tesla je jediný skutečný tahoun elektromobility, dá se ještě dnes jejím zlikvidováním zarazit rozvoj elektromobilů na desetiletí. Velmi nebezpečné a pro mnohé velmi lákavé.

    1. Řekl bych, že ta vaše
      Řekl bych, že ta vaše úvaha je příliš překombinovaná 😉
      Nazapomínejte na to, že těžba ropy v USA opravdu v posledních letech rapidně rostla a ohrožovala tak ropné velmoci v čele se Saudskou Arábií (USA byly dřív největším zákazníkem Saudů).
      Navíc ropa se nespotřebovává jen pro výrobu pohonných hmot, takže vidět současný pokles cen jako boj proti Tesle, která tak jako tak v celkovém úhrnu i po najetí výroby modelu E bude mít relativně zanedbatelný podíl na celosvětovém automobilovém trhu, je poněkud paranoidní 😉

      1. Proč by obrázek ropní
        Proč by obrázek ropní proti alternativám měla být paranoia, zatímco Arabové proti USA střízlivý popis situace? Podívejte se na trend. Spotřeba ropy v Evropě již několik let vytrvale klesá, právě díky efektivnějším technologií. To je stejné nebezpečí pro ropné koncerny, jako růst těžby v USA pro Araby. Kdybych byl ropný magnát, tak bych právě dnes zkusil Teslu odstřihnout a změnil tak budoucnost na desetiletí, podobně jako se to před 10ti lety podařilo s elektromobilem GM.

        Tesla je klíčový článek. A je lhostejné, že v tomto okamžiku je ještě maličká. Ale táhne trend, který má šanci během 20ti let srazit spotřebu ropy o desítky procent.

        Představte si, že se Vám podaří Teslu zlikvidovat. Která jiná automobilka a zejména, který jiný investor, když bude mít pŕed sebou obrázek krachujícího lídra elektromobility, bude tento obor dál tlačit? Nikdo! Všichni mají své spalovací kořeny, které sondážně opouštějí jeno proto, že mají obavu z firem jako Tesla. Prostě elektrické aktivity utlumí a pojedou dál jako jeli před nástupem Tesly.

        1. Protože to prostě nedává
          Protože to prostě nedává žádný smysl a spíš to svědčí o vaší přílišné zaujatosti a řekl bych jednoduchosti vnímání světa jen skrze prizma eletromobility 😉

          A buďte si jistý, že Tesla nezkrachuje, ani když bude litr benzínu stát tolik co kg CNG a tolik už stejně nikdy stát nebude 😉

          1. Likvidace elektromobilu GM
            Likvidace elektromobilu GM také nedávala smysl, ale zbrzdila nástup elektromobility o 15 let. „Tesla nezkrachuje, ani když bude litr benzínu stát tolik co kg CNG“ – nejste vy tou Teslou přílišně zaujatý? 🙂

            Uvidíme jak dlouho trend vydrží. Ono totiž když nějaký problém trvá příliš dlouho, tak padají i daleko větší impéria, o kterých si leckteří myslí, že jsou tu na věčné časy a nikdy jinak. Natož malá Tesla.

            1. Ale to s tím GM se tu už
              Ale to s tím GM se tu už probíralo přeci několikrát, dokonce tady na o tom byl i nějaký článek, jestli si dobře pamatuju, kde vyšlo najevo, že v GM prostě EV zařízli proto, že v něm neviděli perspektivu. Že dle vás to smysl nedávalo, ještě neznamená, že to nedávalo smysl manažerům GM 😉

              A ne, nejsem vůbec Teslou zaujatý, naopak se dívám na věc zcela rozumným pohledem, protože vidím, že lidi si Teslu ani jiné EV určitě nepřestanou kupovat proto, že ceny PHM jdou dolů. Ona totiž Tesla není zdaleka jen o levném provozu. A kdyby šlo o mě, tak bych si levnější EV koupil, i kdyby benzín stál polovinu toho, co dnes. Nakonec přibližně tolik stojí CNG nebo LPG v přepočtu na km, takže lidé mají už dnes velice levnou alternativu k benzínu, přesto to prodeje EV nijak nepodkopává 😉

        2. Spotřeba v Evropě a USA
          Spotřeba v Evropě a USA sice klesá, ale v Číně a Indii naopak začíná raketově stoupat a to jsou obrovské trhy. Současná anomálie je způsobená pouze tím, že Arabové se snaží tlakem na cenu vyšachovat konkurenční Americkou těžbu z břidlic. A předpokládat nějaké snižování cen ropy v době, kdy Rusko blbne, v zálivu a okolí se roztahuje IS a v Asii začíná boom osobní přepravy, je hodně pošetilé.

          1. Je lhostejné, jestli jinde
            Je lhostejné, jestli jinde spotřeba roste. Evropský trh klesá díky úspornějším technologiím a to je ťreba řešít, bez ohledu na to, co se děje jinde. Protože nedej bože, aby se ty úsporné technologie přesunuly i tam kde dnes spotřeba roste. To by tak šejci mohli splakat na výdělkem.

            Nevím, jestli je pošetilé pŕedpokládat dnes snižování cen, ale vím, že se to právě déje. Asi ty trhy co stoupají, nestoupají zase až tak raketově, aby poptávka rostla tak aby při dané nabídce udržela cenu.

            1. Mno, s tím klidně s vám
              Mno, s tím klidně s vám souhlasím, že jestliže poptávka po ropě stagnuje nebo spíš klesá, tak se musí upravit nabídková cena, aby zase stoupala. Nakonec o ničem jiném ten souboj Saudů s americkými břidlicemi není.
              Ale opět opakuji – vidět to primárně jako souboj ropných šejků s elektromobily, či dokonce přímo s Teslou je prostě neschopnost vidět vše v souvislostech. Klidně takhle na tvrdo to řeknu 😉

    2. celkem bych souhlasil. Jen
      celkem bych souhlasil. Jen nevím proč se všichni tak bojí ropných producentů. Podle statistik co jsem nedávno četl, tak tím kdo nejvíc na ropě dnes vydělává jsou rozvinuté státy a jejich rozpočty a to na serii různých uvalených daní. Spíš bych se obával nenápadného zásahu ve prospěch ropy ze strany státu – samozřejmě v zájmu blaha občanů a ochrany životního prostředí….

  3. Pokud si Tesla nadále
    Pokud si Tesla nadále udrží precizní kvalitu a solidní technické parametry, určitě se budoucnosti bát nemusí. A našlápnuto má dobře. Možná nebude každý druhý elmobil jejich, ale o to snad nejde.

    Takže s hodnotou akcií ať si lámou hlavu inkousti na burze, technici drží palce 😉

    1. Dle apky Pumdroid jsou dnes
      Dle apky Pumdroid jsou dnes v Praze 3 benzínky s cenou pod 30 korun, všechny tradičně v okolí Měcholup a Uhříněvsi – TankONO, Prim a MV plus. Jsou to ale přesně ty benzínky, u kterých bych díky mizerné kvalitě paliv nikdy netankoval 😉 (snad jen ten Prim je jakž takž důvěryhodný)

        1. To ano, ale jde spočítat
          To ano, ale jde spočítat že i při mizerném kurzu k USD by měla být cena již teď kolem 31 Kč, bez intervencí pak možná už někde na 28 Kč!

          Mě spíš štve trvalá nečinnost dozorových státních institucí nad kontrolou trhu (ty má mimochodem každá země EU). Jedno jestli jde o volání, nebo teď PHM. Nástroje k zásahu mají a dokonce mají povinnost je používat.

  4. Ano, klesající cena
    Ano, klesající cena benzínu ovlivní u mého elektromobilu jen dobu návratnosti pořízení a provozu z hlediska paliva vůči spalovacímu vozu. Například za 8 měsíců jsem najel 12 tis. km. Můj spalovák při spotřebě 8 L / 100 km a ceně 35,- Kč by mne stál na provozu 33.600,- Kč (a při garančce samozřejmě výměnu oleje za další 1-2 tisíce Kč). Pokud by benzín stál do budoucna 30,- Kč (jako že jen Tank Ono ho dnes za tuto cenu druhý den prodává, ostatní ne, u Globusu jsem včera bral litr za 34,50), pak by mne spalovák stál 28.800,- Kč. Takhle mne stojí provoz elektromobilu z hlediska paliva jen paušální platbu ČEZu za přístupová čip k jejich dobíječkám 182,- Kč měsíčně, bez ohledu na množství odebrané elektřiny. Tedy za 8 měsíců 1.456,- Kč. Takže zlevnění benzínu o 5 Kč je pro elektromobilistu s malým městským autem jen otázkou zda ušetřil 32 nebo 27 tisíc oproti spalováku. Tedy otázka naprosto podružná.

    1. Tak uvidíme, až vám
      Tak uvidíme, až vám klekne baterka, jak to bude celkově cenově.
      Ale s tím se nám tady asi nesvěříte.

      Tak si na ni tou úsporou za benzin šetřete. Budete tyto uspořené peníze potřebovat. Zatím je o tom přesvědčeno i dalších 99% majitelů dopravních prostředků.

      1. U malých aut může být
        U malých aut může být životnost baterie problém ale u větších jako je Tesla né.
        Názory na počet nabití a vybití se různí někdo tvrdí že zvládnou až 4.000 cyklů jiní tvrdí že pouze 1.500 cyklů.
        Na jedno nabití Tesla ujede 400km x 1.500 cyklů to máme 600.000km to jde né?

            1. Tak samozřejmě, všechno
              Tak samozřejmě, všechno je byznys. Ale ta kalkulace není tak úplně pravda. Protože když si seženu sám olej a sám si ho vyměním těžko nacením svůj čas a svoji práci tomu věnovanou, abych to zahrnul do kalkulace. Já mám přístup takový, že se raději budu věnovat věcem které jsou můj byznys a přínos pro mě bude několikanásobný. Se stejnou logikou bych mohl říct, že si koupím mouku v akci za pětikorunu a upeču si doma chleba a vyjde mě to na polovinu…

        1. Tak ono všeobecně když
          Tak ono všeobecně když někdo neumí s autem zacházet, tak mu může kleknout v podstatě cokoliv, od motoru, přes převodovku až třeba po tlumiče. A dovolím si tvrdit, že zrovna v elektromobilu toho kleknout může celkově méně než v obyčejném spalováku 😉

      2. Zase další fosilni anonym
        Zase další fosilni anonym 😀 . Který neví ktera bije. Tesla dava zaruku 8 let bez omezeni nebo na 60kwh verzi 200tis.km. normalni vyrobci 2 roky bez omezeni nebo treba kia 7 let nebo 150tis.km. jako kazde jine auto. Když vam klekne motor tak v originále za nej dáte 120-150tis. Skoro stejne jako za ty baterky. Tak je to +- jedno. Servis spalovaku taky neco stoji. Všechno ma sve pro a proti.

        1. Jen musíte rozlišit
          Jen musíte rozlišit záruku a běžné opotřebení, na které se záruka nevztahuje. Hned pod zárukami uvádí Tesla „Both battery warranties cover damage from improper charging procedures and battery fire“.
          Takže pokud vám postupně klesne kapacita baterie za 5 let na polovinu, Tesla rozhodně baterie bezplatně vyměňovat nebude.
          Ale jestli baterka ztratí za 5 let 20% nebo 50% kapacity, to ověří jen čas.

          1. nevím jestli jsem to
            nevím jestli jsem to pochopil správně co jste chtěl číct, ale ta věta vysvětluje úplně něco jiného než vy píšete??? Dle věty – Zar.kryje I poškození špatným/nestandardním nabíjením a oheň/vznícení baterii(to bylo rozšířeno na základě těch nehod, kdy se kvůi tomu posiloval i kryt ze spodu vozidla atd.) O Kapacitě tato věta vůbec nevypovídá.

      3. Buď jste pohádkář pane
        Buď jste pohádkář pane nebo skutečně víte o nějakém elektromobilistovi, jemuž klekla baterka. Pak bychom všichni rádi, kdyby jste nám ho donesl ukázat. Do té doby jsou to jen teoretické kecy, jakých slýchávám na všech možných fórech od příznivců spalovacích aut mraky. Důkaz žádný.

        Jinak pokud se přeneseme do sféry faktů, tak já mám vůz nový s prodlouženou zárukou na 5 let. U baterky na to, že neklesne pod 80% kapacity.

      4. Ale to se ví, že odejde
        Ale to se ví, že odejde baterka, ale maximálně ta olověnná 12V. A až za 10 let klesne kapacita u té lithiové, tak bude ještě pořád použitelná např. do solárního systému, kde vydrží dalších 10 let. Zkuste si spočítat, kolik za tu dobu vyměníte u spalováku oleje, kotoučů, brzdového obložení a výfukových dílů. Nebo nedejbože nějaké vstřikovače turbo a podobné legrácky. Řekl bych že to bude stát víc, než lithiová baterie.

Napsat komentář