Egoista – elektrická formule, kterou můžete mít i vy

Crowdfundingový server Indiegogo je šiřitelem dalšího zajímavého projektu. Tentokrát se partička nadšenců snaží získat $100 000 na vývoj elektrické formule s názvem Egoista. Zbývá jim 60 dní a vybráno zatím mají $1715. Podaří se?

Elektrická formule s poněkud nejasným označením (někdy „Egoista“, jindy „EM01 Stradale Project“) potřebuje do začátku vybrat v přepočtu přes 2 miliony korun.
foto: Egoista Motors: EM01 Stradale Project

Autoři nové elektrické formule Egoista jsou bezesporu velkými obdivovateli lidí jako Steve Jobs nebo . Jejich citáty na své stránce nešetří. Je to partička nadšenců z Itálie, kteří sídlí nedaleko slavných továren Ferrari a Lamborghini, obklopeni klidnými vinicemi.

Egoista Motors je jejich nová, prozatím spíše fiktivní, společnost, jejíž cíl je jediný: navrhnout a vyrobit pastelově žlutou elektrickou formuli Egoista. Z 0 na 100 km/h má zrychlit za dobu kratší než 3 vteřiny. Max. rychlost bude více než 300 km/h. A to vše za cenu od $10 000 (v přepočtu 220 000 Kč)!

V současné době pracují vývojáři na čistě elektrické verzi s dojezdem až 300 km a hybridní verzi vyrobené range extenderem s dojezdem 450 km. Podle našeho názoru ale zrovna u této kategorie elektrických vozidel ale dojezd vůbec nerozhoduje o úspěchu či vůbec atraktivitě.

ZAJÍMAVOST: Jedním z členů týmu Egoista Motors je i italský podnikatel Gianfranco Pizzuto, jeden ze spoluzakladatelů zkrachovalé automobilky .

Sto tisíc dolarů, které aktuálně partička sbírá na IndieGogo, chce použít k legalizaci pro provoz na běžných komunikacích v rámci . Dalším krokem je pak vybrat půl milionu dolarů. Ty už mají být zužitkovány k dalšímu vylepšování auta, zejména využití nových materiálů, zlepšení aerodynamiky, bezpečnosti a dalších prvků.

První prototypy, jak hybridní, tak elektrické, už má tým k dispozici a pilně na nich pracuje. Kromě toho má pro přispěvatele, kteří se rozhodnou projekt podpořit, připravenu spoustu zajímavých „cen“. Například exkluzivní vína, helmu nebo videohru.

Egoista Motors

4 Comments on “Egoista – elektrická formule, kterou můžete mít i vy”

Napsat komentář