Roční tramvajenku ve Vídni má 640 000 lidí

Roční jízdenku do sítě vídeňské hromadné dopravy má 640 000 obyvatel města. Jízdné bezbariérovým metrem, autobusem a tramvají, či příměstským vlakem je stojí 1 euro denně. Cena roční jízdenky totiž činí 365 eur, senioři za ni platí 224 eur.

Počet ročních jízdenek na ve Vídni každoročně stoupá
foto: (c) Wiener Linien

Od ledna 2015 budou mít Vídeňané nový průkaz – novou „tramvajenku“ velikosti kreditní karty, která bude praktičtější. Plastová karta s moderním designem bude opatřena ochranným hologramem.

Počet držitelů ročních jízdenek každoročně roste. Cenové zvýhodnění roční jízdenky v květnu 2012 totiž vyvolalo doslova boom.

„V posledních deseti letech se počet zájemců o roční předplatné dokonce zdvojnásobil,“ uvádí jednatelka „Wiener Linien“ Alexandra Reinaglová. Tato nabídka je ve své kategorii velmi výhodná.

Například v Hamburku se totiž za roční předplatné platí 900 v Londýně dokonce 1600 eur. Nové investice do infrastruktury, obnova vozového parku, bezbariérové zastávky a vozy dělají tento druh městské mobility stále oblíbenějším.

Výměny průkazů MHD budou probíhat postupně. Zákazník dopravního podniku bude o způsobu prodloužení a výměně průkazu informován vždy osm týdnů před vypršením platnosti jeho roční jízdenky.

Ta proběhne velmi pohodlně, prostřednictvím registrace na webových stránkách a nahráním fotografie nejpozději 30 dnů před vypršením platnosti průkazu.

Také další případné změny v dokladu, například aktualizaci adresy či dalších kontaktních údajů bude možná online, pohodlně z domova přímo na webové stránce www.wienerlinien.at/jahreskarte. Roční jízdenka na MHD byla ve Vídni zavedena v roce 1982.

tisková zpráva

7 Comments on “Roční tramvajenku ve Vídni má 640 000 lidí”

  1. Pokud stojí jízdné 2,2EUR
    Pokud stojí jízdné 2,2EUR a je zhruba 230 pracovních dní (bez dovolených), tak to dá zhruba 500EUR ročně a pokud před slevou roční stála téměř 500EUR, tak by si to koupil jen blbec, ale 365EUR je jiné kafe. V praze stojí jízda zhruba 1EURo a roční 175EUR (tedy zhruba vše polovićní).

      1. Ne všude. Třeba desetkrát
        Ne všude. Třeba desetkrát menší Děčín má úměrně menší síť MHD (jen pár autobusových linek), intervaly delší než Praha a přitom roční jízdné (165 EUR) je prakticky stejné jako v hlavním městě. Rozdíl bych viděl hlavně v tom, že Praha dostává mnohem víc peněz než jiná města, takže i při šíleném plýtvání v dopravním podniku (prodloužení metra A, nové tramvaje) si může dovolit MHD více dotovat.

  2. No jo no, tak za ty prachy
    No jo no, tak za ty prachy by si to nekoupil jenom blázen. Stojí to asi 2x víc než roční kupon pro Prahu jenomže běžnej plat obyčejnýho Pražáka je 12 – 15 tisíc. Lidi co jsou ve vyšší třídě (kancelářský krysy a jiný podvodníci) MHD nepoužívaj.

Napsat komentář